recenze

Warlight

Warlight

Ocitnout se v kůži několika dobyvatelů z různých období byl sen mnoha kluků. Třeba s deskovou hrou Risk se dalo ledacos uskutečnit. Ale teprve Warlight s velkou skupinou hráčů a nadšenců splňuje vše potřebné.
U zmíněné deskové hry se boje často rozhodovaly hodem kostkou, nicméně Warlight na tuto záležitost spíše kašle a vy musíte zapomenout na štěstěnu a spoléhat na vlastní dovednosti. Jste totiž vůdce virtuální armády, která není součástí žádné země, kontinentu nebo státu. Podle pravidel dané hry a mapy si zvolíte nebo je vám přiděleno nějaké to území, stejně tak jako vaším spojencům a protivníkům. Vy svým umem rozprostřete posily, zaberete neutrální území, získáváte čím dál tím více jednotek, až dříve či později dojde k boji s jiným hráčem. Většinou zde rozhoduje pouze počet jednotek a hlavně taktické myšlení, kdy nějakou část mapy obětujete, abyste získali lepší pozici pro další tah. Vše je rychlé (přesto je možnost hrát nějakou hru až měsíce), jednoduché na pochopení a ovládání, plus možnosti nastavení mapy a pravidel jsou famózní.

To bylo takové seznámení se s hrou. Čím více člověk nahlíží do historie Warlight, tím více chápe, že hra se rodila pomalu, za přispění mnoha lidí. Vždyť před nějakou dobou jsme vám nabídli flashovou hru, která nese stejné jméno, a byl to její první krůček k MMO strategii. V ní jste mohli hrát pouze proti počítači, ale i to stačí, abyste zvládli uhrát pár kol proti živým hráčům.

Když je každé políčko důležité
Jak to už u kvalitních strategií bývá, někdy musíte plánovat velmi dopředu, být schopni obětovat mnohé a hlavně se nebát riskovat. Warlight své mapy dělí na normální území, jež se dále skládají do větších zemí, království, císařství, impérií, která dávají bonusové posily jednotek, pokud jsou pod vládou jednoho hráče. Tak si třeba vezměte mapu světa. Jakmile kontrolujete USA, Argentinu, Skandinávii nebo jižní Afriku, budete moci rozestavět více jednotek a zvyšujete tak svou šanci na vítězství. Jaké bylo ale milé překvapení, když jsem se účastnil hry na mapě ze starověku a snažil se osídlit území, která byla obývaná barbary či Kartáginci, nebo jsem rovnou mohl znovuvytvořit Římské impérium. Záleží na pravidlech a detailním rozdělení území. Dokonce se již vytváří mapy, které se odehrávají pouze na území jednoho státu (třeba Rumunsko) a místo celistvých zemí tu jsou městské okresy, které dodávají bonusy.

Další možnosti
Někdy je možné do hry vsunout prvek bonusových karet, ty dávají třeba možnost vidět jednoho z nepřátel na jedno kolo, zajistit si pak neútočení z jedné strany nebo se vzdát vlastněného území, přičemž armáda, kterou na místě zanecháte, bude znásobena a stane se opět neutrální. Když jsem se jednou účastnil jako pozorovatel jedné hry, měl jsem pocit, že se objevil bug, jelikož jsem viděl mapu naší planety a kontinentů 2x, i takovou záležitost jde dát dohromady. Již jsem mluvil o válkách, které trvají klidně i měsíce. Takové hry se hrají třeba jedno kolo za den, každá hra má totiž časovač, který svým způsobem udává tempo, a každý během něho rozprostře své jednotky a naplánuje tahy, vše se poté odehraje v jeden moment.

Warlight je prostě skvělou a hlavně kompletně F2P záležitostí (platí se pouze za speciální členství, bez kterého se naprosto obejdete), kde si můžete s klidným svědomím zaválčit nebo vyzkoušet své taktické a diplomatické dovednosti. Bodnutí spojence nebo kamaráda do zad je zde doprovázeno spíše smíchem než vypálením města, hráči se zde až překvapivě dobře chovají a nikdy jsem se nesetkal s nadáváním nebo vyhrožováním, tací velmi rychle dostávají ban.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Laugher

Laugher | 12.07.16 v 21:45

Desková hra je fajn


galerie

Warlight Warlight Warlight Warlight Warlight

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce