recenze

Wargame 1942

Wargame 1942

Druhá světová řádí na plné obrátky a vy jste se stali vůdcem jednoho města. Nečeká vás nic jiného než vystavět nejefektivnější základnu a samozřejmě armádu, kterou svět ještě neviděl.
A začínáme… moment, já si nevybírám žádnou stranu? Bohužel ve Wargame 1942 je naprosto fuk, jestli jste měli při druhé velké válce raději Rusko, Velkou Británii nebo třeba i německou armádu. Zde jste prostě hozeni do víru dění bez možnosti výběru, každý má stejné podmínky a stejnou startovací pozici. Prostě máte město a basta.

Celý kolotoč hraní se rozjíždí jakousi směskou tutorialu a questů, které musíte plnit. Naštěstí vše funguje pěkně a právě různé mise vás provedou kompletně celou hrou a poodkryjí i věci, které byste nejspíše ani nenašli nebo neměli potřebu hledat. Například budete odměňováni za správně odpovědi na otázky o hře, achievementech nebo jednotkách, což vyžaduje navštívení speciálních stránek a vyhledání si správného infa.

Vaše město je vaše základna a celá ekonomika se točí kolem vydělávání peněz, těžby ropy a zlata. Jestli nejste ve webových strategiích noví, je vám jasně, že hlavně budete potřebovat peníze pro budování dalších věciček, jako budovy na produkci vojáků, tanků a letadel, plus samozřejmě nějakou tu universitu pro výzkum. Počet budov je přiměřený, mapa není přeplácána a vše ze začátku funguje tak, jak má. Čím více budov máte, tím je další jejich výstavba dražší. Časem ze surové ropy budete tvořit benzín a tím se otevírá hlubší plánování a nutnost managementu pro efektivní funkci. Ono se to později docela strhne do složitější fáze.

Hlavním bodem celé hry jsou jednotky a výzkum. Jakmile budete mít šlapající základnu, začnete se poohlížet po ostatních městech a válkách. K tomu je třeba mít slušný počet bojujících ve vojsku, a pokud možno i moderní armádu. Ze začátku možná člověk začne tvořit obrovské roje levné pěchoty, ale ta se vůbec nehodí pro dobývání opevněných pozic. V tu chvíli přichází zatraceně povedený a hluboký výzkum. Každý druh jednotky, tanků a letadel vyžaduje velmi různorodý, později časově a finančně náročný výzkum. Tanky musíte doslova od základu vytvořit a rozhodně se zde vyplácí soustředit se na určitý druh, jelikož pak strávíte čekáním na něco lepšího týdny. Hra vás tak nutí spolupracovat s ostatními hráči, kteří budou třeba budovat letadla, zatímco vy vystavíte obrněnou armádu.

Všechno to zní skvěle, ale hnedle se dostaneme k věcem, které hru sráží. Tou první je obrovské riziko, že zůstanete bez prostředků. Fungující armáda něco stojí, a i když máte pocit, že jste multibilionáři a topíte se v oceánech ropy, obklopeni zlatými pyramidami, stačí chvilka a jedna větší armáda vás zruinuje. Nejhorší na celé věci je nemožnost zrušit část pěchoty nebo vyhodit tanky. Buď je ztratíte v boji, nebo prodáte, jakmile se vám tyto věci nedaří, máte namířeno k velmi nešťastnému konci hry.

Když jsem už zmínil boje, určitě jste zvědaví, jak zde vypadají. No, nijak. Vůbec nepočítejte, že se do bitev aktivně zapojíte nebo budete mít možnost je aspoň sledovat. Dostanete pouze zprávu o výsledku. Moje první bitvy byly velkým zklamáním, jelikož jsem prostě nevěděl, proč moje tisícová pěchota nezdolala 3 obranné drátěné ploty. Člověk tedy nemá moc šancí vypozorovat a pochopit plně, jak hra funguje. A zapomeňte na plenění zásob jiného města. Boje tu jsou hlavně o ničení armád a infrastruktur, tedy boření budov. Tady cítím opravdu nevyužitý potenciál.

Wargame 1942 je rozhodně zajímavou hrou, která skýtá ve výzkumu a plánování obrovskou hloubku, aby nakonec zklamala v jiné části (boj). Různorodost jednotek zaručuje velké možnosti a při vytvoření fungující aliance i zajímavé války. Rozhodně vás hraní nebude stát moc času, většinou stračí strávit odklikáním pár minut a ovládání je rozhodně jednoduché. Pokud hledáte v období sucha strategických her průměrný kousek, Wargame 1942 je dobrou volbou.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Laugher

Laugher | 13.07.16 v 18:46

Akční hra

Laugher

Laugher | 14.06.15 v 00:53

No jo vojna.

DoDoTom68

DoDoTom68 | 06.06.14 v 06:23

zaujimava hra,ale nedotiahnutá do konca©


galerie

Wargame 1942 Wargame 1942 Wargame 1942 Wargame 1942 Wargame 1942

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce