recenze

Topia Island

Topia Island

Založit novou společnost lidí, vystavit město, rozjet farmaření a těžbu, plus se umět bránit. Tohle je nová webovka, tohle je Topia Island.
Vítejte na neprozkoumaném ostrově, kde si několik lidí usmyslelo vystavět vlastní komunity a prosperující společnosti. Kdo je povede? No přeci vy. Užijte si zábavné stavění a získávání surovin, abyste se nakonec uklikali k smrti.

Ano, Topia Islad se řadí po bok mnoha moderních budovatelských webovek pro casual hráče, kterým nevadí, že budou tisíckrát klikat na různé baráčky, aby získali peníze a suroviny. Jestli mezi ně nepatříte, raději se mrkněte po jiné hře. Vy ostatní se budete bavit.

Celá hra začíná na naprosto prázdném ostrově, kde vám budou dělat společnost nějaké ty stromy a kupa šutrů, plus neprozkoumané oblasti. Méně zdatní pařani se nemusí vůbec bát a ptát se, co mají vlastně dělat. Hrou vás provází výborný systém úkolů, které slouží jako návod a později motivační složka. Někdy se mi zdálo nabírat X kusů toho či onoho zbytečné, ale jak říkám, aspoň se neztratíte.

První dva týdny se budou točit hlavně okolo stavby rezidencí, které vám dávají obyvatelstvo a peníze, farem na zisk dalších peněz a prvních zdrojů. Mezi základní se počítá dřevo a kameny, poté i bavlna, speciální kamení atd. Ono se to zprvu nezdá, ale po výstavbě průmyslových a dalších ekonomických budov, budete muset vytvářet i předměty pro další progres ve hře. Například na odstranění větších porcí skal je třeba vyrobit výbušninu, a to pouze z určitého materiálu. Překvapivě příjemná a zábavná náplň.

Drtivá část ostrova je nepřístupná a vy různé sektory můžete otevřít svému budovatelskému umu na základně předmětů, které získáte skrz splněné úkoly (super), splněný limit obyvatelstva (už ne tak super) nebo za poplatek (otevřete peněženky). Tímto způsobem narazíte i na nové a speciální budovy, které opět o něco rozšiřují hratelnost. Pak je tu i bojová složka proti NPC. Než se k ní ale dostanete, uběhne minimálně měsíc a boj je zde velmi fádní, až dětinskou záležitostí, že nestojí vůbec za řeč. Budování je hlavní a opravdu zábavná část…. kdyby nebylo jedné věci.

Energie… vidím dobře?
A je to tu, tenhle *píp* nápad mě naprosto vždy dostane a nejraději bych toho *píp*, kdo s tím přijde v další hře, poslal do *píp*. Proč proboha do celkově otevřeného světa někdo rve body energie, které stejně rychle vyplýtvá na sběru surovin (jedno kliknutí, jeden bodík dolů). Ke konci kolečka výběru daní apod. už nebudete mít skoro nic na budování. Jedinou možností je počkat si poměrně dlouhou dobu, nebo zaplatit (aha, tak proto). Jako odvěký nepřítel energie (to si nechte pro Facebook) budu říkat, že tohle je prostě špatně.

Jinde se kvůli této „moderně“ až tak nerozčílím, ale u Topia Island mi to prostě vadí. Člověk se baví fungující budovatelskou zábavou. Rád kombinuje zdroje, aby získal zajímavé předměty a plní úkoly, které usměrní a zacílí na důležité úkony. Jenomže v nejlepším vám dojdou hloupé virtuální body a vy se už na nic nezmůžete. Tady je to prostě špatně.

Hodnocení je nakonec nadprůměrné i díky příjemné grafice a celkovému pocitu, že jak děti, tak i dospělí se u Topia Island zabaví. Jenom mi už neukazujte ukazatel energie do příštích Vánoc.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Laugher

Laugher | 07.03.16 v 01:28

Drtivá část ostrova je nepřístupná a vy různé sektory můžete otevřít svému budovatelskému umu na základně předmětů, které získáte skrz splněné úkoly (super), splněný limit obyvatelstva (už ne tak super) nebo za poplatek (otevřete peněženky)

Laugher

Laugher | 04.01.16 v 00:48

Celá hra začíná na naprosto prázdném ostrově


galerie

Topia Island Topia Island Topia Island Topia Island