recenze

Starpires

Starpires

Vzpomínám na časy, kdy textových webovek bylo jak hub po dešti. Dnes už tento druh není tak rozšíření a podobných her moc nepřibývá. U Starpires se mi dostalo příjemného překvapení v podobě velmi zdařilého strategického dílka, které se v jedné věci vymyká průměru a normálu. Mimoto si zde kupujete celé planety.
Samotná registrace v sobě neskrývá příliš mnoho překvapení. Krom jedné věci. Tou je přihlášení přes Facebook účet. To by asi nebyla taková novinka, ale to dává možnost si hru zahrát na dvou účtech. Ta druhá cesta je klasická registrace s potvrzujícím e-mailem.

Zaplněný vesmír

Málem bych zapomněl říct, o čem je tato vesmírná strategie. Jste takovým vlastníkem galaxie, která je na tom výrobně nejspíše velmi dobře. Základem je totiž nákup celých planet, které generují obyvatele, výzkum, jednotky, jídlo, peníze a tak dále. Zní to velmi epicky, ale pokud se na to podíváte s odstupem, tak místo planet by mohly být domečky a budovy.

To bych ale hře křivdil. Nádech gigantičnosti tu opravdu je a to nejen ve stavění a nákupu, ale i v bojích. Ten tu je v podobě útoků na různé piráty nebo ostatní hráče.

Pirátství tu je zakázané, ale i tak běžné. Občas na vás zaútočí, seberou několik tisíc kreditů a zase zmizí. To stejné můžete udělat i vy jim, pokud už znáte hru a co čísla bohatství reprezentují. Jinak se totiž lehce spálíte a to i při útočení na jiné hráče. Zajímavostí je také možnost pouze jednoho útoku během kola.
Hra je takovou mutací RTS a tahové strategie. Každý hráč má maximální limit 20 kol, přičemž jedno dostane za každou hodinu, která uběhne. Z počátku jsem měl o tomto systému pochyby, ale v průběhu několika her mi tempo velmi sedlo. Během jedné „otáčky“ si hráč shrábne utržené peníze, zaplatí vojsko, použije vypěstované jídlo, na někoho zaútočí, nakoupí planety nebo si prostě jenom bude lízat rány.

Ono celkově naučit správnou strategii, odhadnou sílu protivníka a vytvořit vyváženou ekonomii dá hodně zabrat, ale je tu taková jedna maličkost, která se nedá jinak popsat než bezva vychytávkou.

Restartujeme

Hru si totiž můžete kdykoliv restartovat. Ne, nedělám si legraci. Jakmile máte pocit, že jste nahraní nebo se vám nepovedl start, stačí zmáčknout to správné tlačítko a jedete od začátku. Takto jsem si prošel třemi hrami, kdy jsem byl několikrát rozmetán soupeři a než jsem se naučil fungování svého a okolního vesmíru.

Nejspíše se ptáte, jak je zaručena vyváženost, když jste začínající hráč (jste chránění pouze po dobu 15 kol) a udělá si na vás zálusk vládce se stovkami planet? I na tohle tvůrci mysleli. Jsou zde hodnoty morálky lidí, vašeho vojska a úroveň ovzduší. Jakékoliv výkyvy jedné hodnoty má často fatální následky (plynulá funkčnost světa je opravdu křehká). Pokud tedy zaútočíte na znatelně slabšího hráče, vašim lidem se to nebude líbit a začnou třeba odcházet. Tím to ale také nekončí. Jestli se útok zopakuje, začnou vás vládci celé hry (administrátoři) bombardovat pokutami nebo na vás prostě vyšlou salvu raket (hodně zničující). Toto je další velké plus, které se musí autorům připsat.

Ale abych nevypadl jako pisálek PR článků. Starpires má i své stinné stránky. Věcí, které můžete ve hře provádět, není zase tak moc. Autoři sice do hry přidávají stále nové věci (například nové možnosti výzkumu), ale celkově mi to stále přijde málo. To má nevyhnutelný následek v podobě sílícího stereotypu. U her tohoto typu to chce vždy nějakou pěknou hudbu nebo aspoň pár zvukových efektů. No, tak takovou věc tu vůbec nečekejte.


Hra je nejspíše vhodná hlavně fanoušků managemenetu v podobě neomezených vládců galaxií ale zkusit by to mohli i ostatní hráči. Ti však mohou být místy zklamáni. Naštěstí kladné věci převyšují ty záporné. Výsledek? Pěkných 70%.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

Hunter | 23.11.11 v 15:09

miluju scífko, kdy vyjde další díl????


galerie

Starpires Starpires Starpires Starpires Starpires Starpires Starpires Starpires Starpires