recenze

Rise of Europe

Rise of Europe

Webových strategií je dnes jako máku, většinou se jedná o dosti průměrné záležitosti s minimem inovace. Tak na tuhle nepříjemnost u Rise of Europe rychle zapomeňte.
Rise of Europe začíná jako každá jiná budovatelská a válečná hra. Vyberete si, jak bude váš avatar vypadat, a už si začínáte budovat město podle vašeho gusta. Tedy v rámci možností. Celá časová linka hry se odehrává v novověku a díky absolutně neskutečnému smyslu pro detail občas můžete tápat, co a jak a proč postavit. Z louže nepochopení vás ale hodně dobře tahá tutorial a skvěle směřované mise. I já jsem občas plně nepochopil funkci některých budov a za malou radu jsem byl vděčný.

Všechno šlape jak namazaný stroj

Samotná budovatelská část vám dá příjemný pocit progrese a stálé aktivity. Zdroje se dělí na klasický základ od dřeva až po peníze. Většina se dá jednoduše sbírat z farem, lesů apod. V pozdějších fázích hry už opravdu člověk musí přemýšlet, jestli je zrovna drahá farma dobrou investicí do budoucna.

Zpět ale na hlavní plánek. Jestli jste už někdy hráli tento styl hry, určitě tušíte, že budete potřebovat baráky pro obyvatelstvo, cvičení vojáků, výzkum, zásobárnu a dalších x věcí. V Rise of Europe je to stejné, akorát si některé budovy vynásobte. Jak člověk pozná, co je lepší postavit vícekrát? V tom pomáhají již řečené úkoly. Takže opravdu bod za snahu autorů pomoci hráčům.

Jak roste vaše město, rostou i úkoly, které se postupně začnou zabývat i vojenskými záležitostmi. Ty jsou přímo famózní. Když tedy vynechám už klasiku a docela nudu v nutnosti verbovat nějaké neznámé hrdiny, aby vedli vaše vojska. Vše se dělí na pěchotu, střelce, jízdu, střelce na koni a obléhací stroje (děla, kanóny apod.). Nejdříve sice začínáte se slabými jednotkami, ale později na vás čekají opravdu slušné zbraně. Vše se tedy hodně točí kolem výzkumu.

Teď ale přichází na řadu něco, čeho si u Rise of Europe velmi vážím. Boje jsou zcela automatické a záleží na rozložení vašich generálů a tím i jednotek. Stále nic zvláštního. Někdo si ale dal velkou práci na zapracování umělé inteligence a reálného využití jednotek. Není tedy velkým překvapením, když postavíte čistě pěchotu a nepřítel na vás pošle jezdce schopné střelby. I se sebesilnější armádou nejspíše prohrajete. Samotný boj se odehrává v real-time stylu, který je doplněn o pěkné animace. Za války a boj tedy dávám opravdu jedničku, stratégové budou jásat.

Pozdější fáze hry a trochu čekání

Jak se hrou budete dostávat dál a dál, budete stát před rozhodnutím, k jaké alianci a frakci se přidáte. PvP část probíhá na samotném bojišti, v arénách a také si užijete klání vojsk vašeho avatara. Nejedná se o nic speciálního, ale hra si i zde drží slušnou úroveň.

Jedinou výtkou budiž nutnost čekat na zdroje, hlavně v pozdější části, kdy armády budou opravdu potřebovat slušnou porci materiálu na svou produkci a údržbu, hlavně pokud se vaše aliance dostane do křížku s jinou stranou. Pak musíte čekat a hráč zhýčkaný stálou aktivitou a skvělým tempem hry může být zaskočen.

Je ještě něco třeba říci? Určitě ano, Rise of Europe si od nás odnese ocenění za famózní hudbu, tu si v žádném případě nevypínejte.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Laugher

Laugher | 27.07.17 v 22:45

Dobrá


galerie

Rise of Europe Rise of Europe Rise of Europe Rise of Europe Rise of Europe Rise of Europe