recenze

Goblin Keeper

Goblin Keeper

Série her Dungeon Keeper patří mezí to nejlepší, co herní scéna nabídla. Jenže pořádné MMO z tohoto světa se zatím neobjevilo. Nebo snad ano?
Tentokrát žádné Dungeon, ale Goblin Keeper je jedna z nových webových strategií, která tak trochu sleduje šlépěje zmíněné legendy. Stejně jako před lety budete mít svůj vlastní dungeon, tento je hezky uprostřed lávy a svým počínáním budete těžit, hloubit, zkoumat, trénovat jednotky a hlavně budete strašně zlí.

Vše začíná v jedné vůbec nevybavené jeskyni plné lávy, kde musíte začít budovat základní místnosti, jako farmu, ubytovnu, hospodu, důl a cestičky k nerostným surovinám, po kterých se začnou prohánět vaši makači (goblini). Celý proces je celkově jednoduchý a díky malému počtu postav i přehledný. V první fázi se kolem vás bude prohánět maximálně 20 postav, každá za svým účelem. K tomu slouží i místnosti, budete je potřebovat všechny, vynecháte jednu a už vaše základna nebude efektivní a fungující. Například bez dílny nemůžete vyrábět nábytek pro místnosti, a proto třeba nezískáte nové postavy.

Jaké postavy?
Jsou mezi nimi zmínění goblini, kteří makají, seč jim síly stačí, provádějí průzkum a další důležité činnosti (o těch později). Černokněžníci pracují v knihovně a dávají vám body pro velmi cenný a důležitý výzkum (opět dobře rozvržen, několik možných cest, přitom nic složitého). No a základní vojenskou jednotkou jsou orkové, kteří jsou nejefektivnější na bránění a útočení. Kromě těchto se ve hře vyskytuje kolem dvaceti různých druhů postav. Těšit se můžete na upíry, temné elfy nebo mocného Balroga. Všichni mají nějaké požadavky, spotřebu jídla a je nutné je vyplácet. Jestli budou nespokojeni, mohou se obrátit proti vám. Přirozeně mají své silné a slabé stránky a hodí se do různých momentů v boji, obrany nebo údržby základny. Rozhodně se jedná o silnou stránku hry.

Je zde nějaká slabá stránka?
Ano, bohužel po velmi živém a zábavném začátku, kdy si hráč osvojí všechny základní pravidla, možnosti a rozjede těžbu, produkci a upgrady místností na plný plyn, zbrzdí ho několik věcí. Tou první je speciální materiál, který si musíte vyrobit, nebo speciální surovina, která se dá natěžit pouze v jiných jeskyních, kde si musíte po průzkumu založit další základnu nebo vyslat partu goblinů, aby vám ji vytěžili. Jelikož je počet základen omezen a vyslání party horníků pořádně trvá, celý proces se zadrhne a velmi zpomalí, což má za následek někdy i několikadenní čekání, dokud nemáte tuhle surovinu nebo tenhle materiál pro výrobu něčeho jiného. Rozhodně nečekejte velké urychlení, i když sáhnete do peněženky, bonusy tu nejsou zrovna velké a štědré.

Venkovní svět
Součástí průzkumu nejsou jenom jeskyně ve vaší hoře, ale stovky dalších kolem vás, plus lidské osady, města a pevnosti, které se dají napadat a ze kterých lze získávat peníze (možná i materiál, ale to se mi nestalo). Souboje probíhají automaticky, vesměs se útočníci a obránci na sebe co nejrychleji vrhnou bez špetky strategie, ale vyváženější armáda má většinou navrch. Malé vesničky jsou jednoduchým cílem, naopak pevnosti už musí být dobyty silou několika hráčů spojených do aliance. Celkově vzato je zde spolupráce přímo nutná pro posílání důležitých surovin, informací, a dokonce při výpomoci v cizí jeskyni, když vás jako kamaráda někdo ustanoví předákem v dole nebo třeba v knihovně, čímž mu dodáte bonus v produkci, což je super.

Vizuál je na dnešní dobu webových her velmi slušný, včetně animací a barevné palety. Každá jednotka a objekt jsou vyvedeny do pěkných detailů a stejně tak si vede i líbivé audio. Zde rozhodně hra neselhává.

Takže hrát, nebo nehrát? Hru může rozhodně vyzkoušet každý, ale jakmile se dostanete do fáze, kdy vaše budovatelské tempo klesá a vy musíte rozjet kola trpělivosti, máte na výběr. Buď vám to nevadí a hra se pro vás stane dlouhodobou zábavou, plnou válečných tažení a spolupráce s ostatními, nebo se začnete nudit. V tom okamžiku se raději podívejte někam jinam, protože to už lepší nebude.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

Laugher

Laugher | 14.07.16 v 17:52

Slušná webovka

Laugher

Laugher | 23.08.15 v 01:05

Absorbující strategická hra

ondra | 19.11.14 v 12:17

ahoj, chci se zeptat, zacal sem hrat tuto hru, a dosly mi dlazdice, tudiz nemuzu nic stavet ani rozsirovat.. chci se zeptat, zda se daji dlazdice sehnat jinak, nez koupit pres item :) predem diky


galerie

Goblin Keeper Goblin Keeper Goblin Keeper Goblin Keeper Goblin Keeper Goblin Keeper Goblin Keeper