recenze

Garbage Garage - šrotováním k bohatství

Garbage Garage - šrotováním k bohatství

Na freeware herní scéně už jste mohli ovládat vlastní město, celou zemi či část vesmíru, být hlavou zločinecké mafie, sportovního týmu nebo třeba zábavního parku a těžce prosperující ZOO. Tentokrát je před vámi výzva poněkud jiného charakteru. Vítejte na smetišti v této „rozkladatelné strategii“.
Nazvat webovku Garbage Garage nějak podobně jako budovatelskou strategii je trochu mimo, jelikož hlavní náplní hry je především dekonstrukce nejrůznějších typů dopravních prostředků. Inu, proč ne? Her z vrakoviště tu nakonec mnoho není, a proto jsme se rozhodli na titul podívat blíže.

Hra je pod záštitou firmy Upjers, která vám může být známa oblíbenými kousky jako Zelené impérium, Kapi Hospital, My Free Zoo, 11 Legends apod. To pro mnohé z vás znamená už známou registraci v podobě jména a hesla, nic nestahujete a vše se odehrává pouze ve vašem prohlížeči na internetu.

Vašimi průvodci se stane trojice sympatických chlapíků, kteří na vás budou vykukovat při mnoha příležitostech při vedení vrakoviště.


No, spíše vrakovišťátka, přičemž k rozšíření se musíte prokousat trpělivým rozkládáním aut. Vaším světem se tak stávají rampy, parkovací místa a odtahovací vůz, který vám v časových intervalech přiváží nová auta. Takto získaná auta umisťujete na volná místa a následně na rampy, kde startujete demontáž, což zase nějaký ten čásek trvá.
Všechny tyto akce navíc spotřebovávají vaši energii, a to jak herní, tak taky trochu fyzickou. Energetické nároky na demontáž aut se různí dle typu vozidla, ale i tak je to poměrně náročné a po sobě zvládnete jen několik málo vozů a dále je třeba čekat, než se alespoň částečně doplní na potřebnou akci. Na druhou stranu energie není potřeba jinde než právě na práci s vraky, tedy nákup, umístění a rozklad na díly.
Po rozmontování přichází zajímavá složka hry – prodej. Jednotlivé díly, které jste získali, následně prodáváte a výše zisku je čistě na vás. Po dvou sekundách se u každého dílu mění jeho hodnota, takže musíte sledovat měnící se ceny a mít přehled, za kolik se daný typ prodává. Cenové skoky jsou poměrně dost markantní. Čím lépe si osvojíte nějaké povědomí o cenách, tím rychleji budete vydělávat.

Kde jsou peníze, nechybí ani zkušenostní body reputace. Za ty zvyšujete váš level, odemykáte nové produkty k nákupu a budovy na hrací ploše.
Základní podstata hry by se dala shrnout tak, že nakupujete, demontujete auta a jejich díly se snažíte prodat celkově s co největším ziskem.

A jedeme dál. Podstatnou roli hrají i vaši přátelé, ostatní hráče najdete v přehledné tabulce a snadno jim pošlete žádost o přátelství. V garáži každého z nich můžete prodávat autodíly a mít z toho zisk, uklízet a získat další body reputace.
Dále tu máme černý trh, na kterém lze získat vozy za sníženou cenu, ale musíte se o ni zasloužit správným postřehem.

U této klikačky dokážu relativně dobře přežít nedostatek energie a čekání na ni, dá se s přehledem hrát několikrát denně v krátkých časových intervalech a neprosedíte u ní v kuse půl dne a hráčům to celkem logicky vyhovuje. Co už je ale docela záhul, je odemykání nových budov. Na vašem vrakovišti můžete otevřít bazar nebo dílnu, ale až od levelu 10, což v praxi znamená několik dní častého klikání a demontování aut, protože reputace nenabíhá právě nejrychleji. A chleba „šroťáka“ zůstává tvrdý i po dosažení desítky. Když už se těšíte na nové aspekty hry, tak zjistíte, že dílna, kterou nutně potřebujete, je brutálně drahá. A to jste zrovna horko těžko vydělali na rozšíření vrakoviště, abyste mohli vůbec stavět. To vás odsuzuje k zdlouhavému šetření a teď už v této fázi hry notně monotónnímu klikání stále dokola na: auto-rampa-demontáž. Nemluvě o tom, že například na čluny si počkáte ještě déle. Lodní plošiny a rampy jsou dostupné až od 15. levelu, což je zase pořádná klikací nálož pouze automobilů.

Jako u každé správné webovky zde nechybí systém mikroplateb za tzv. kačky. Ty vám pomohou doplnit energii bez čekání, získat peníze bez vydělávání a další vychytávky, které pro trpělivého člověka nejsou nezbytně nutné.
Také dostáváte zadané questy, které obnáší prodej určitého počtu dílů.

Celkově tu máme webovku poměrně klasického ražení. Klikáte v určitém stereotypním kolečku, abyste uškudlili co nejvíce pro sebe a mohli si koupit lepší věci, dekorace a více stojanů, ramp a nakonec i místa samého. Ani Řím nebyl postaven za den a o vašem šrotovacím impériu to platí mnohokrát více. Zkrátka běh na dlouhou trať, který může do desátého levelu leckoho odradit.
Na druhou stranu je tu poměrně originální téma šrotu a rozšroubovávání nejrůznějších prostředků, což je poměrně vtipné téma v té záplavě všelijakého budování vesnic a měst.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

Laugher

Laugher | 12.07.16 v 20:34

Peníze


galerie

Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství Garbage Garage - šrotováním k bohatství