recenze

Epicx

Epicx

Roku 1304 se řešilo mnoho věci, ale hlavním problémem byly zuřivé boje ve většině tehdy existujících mocností nebo královstvích. Cenila se odvaha a čest. Máte od obojího něco?
Už při registraci jsem začal mít pocity déjà vu. Něco ve smyslu, tady jsem už jednou byl, tohle jsem už jednou dělal, tohle také vypadá podobně ne-li stejně, jako mnoho strategických webovek. Jedno se musí říct hned na rovinu. Epicx je ztělesnění standardu a průměru, který si bere zcela vše od svých kolegů.

Jeden národ, jeden národ, jeden národ…
Proč v dnešní době vám dává hra možnost výběru bojovat pouze za jeden národ, to mi hlava nebere. Naštěstí se pocit naprosto minimální možnosti výběru kompenzuje určitým pocitem evoluce vašeho národa. Ale nečekejte od toho zázraky.
Jelikož je Epicx prostou strategickou hrou, která věrně kopíruje styl a obsah mnoha podobných her, nebudu se tu zaobírat přílišnými detaily. Máte město, a jak se postupně prokoušete několika základními funkcemi, bitvami a smyslem budov, budete prakticky v půlce hry během několika sezení. Ano, chápete velmi správně. Epicx je jednou z nejvíce casual webových her, jaké jsem kdy hrál. V životě jsem neviděl jednodušší interface, nekomplikovanou hru a chyby zde skoro vůbec nebolí. Přituhuje až v druhé půlce hry, ale k tomu se hned dostanu.

O co vlastně jde?
Nemusíte se vůbec bát, a to i v případě že jste naprostí nováčci. Stavění města je jednoduché, jediné, co vás brzdí, je klasické „chlazení stavitelů“ a při omezení na tři se opravdu některé věci hodně povlečou. Zlato, vylepšování, vybavení a nákupy jsou otázkou několika kliků a neexistuje, aby se hráč ztratil. Prostě se nedají očekávat žádné komplikace. I dobývání různých farem nebo výzkum je zde pouze povrchní záležitostí.

Jednoduchost sama
Než se dostanete do toho opravdového souboje, tedy nějaký ten boj mezi klany (Leagues), musíte si projít PvE boji mezi několika armádami, které docela slušně kopírují historii. Od Egypta přes Řecko nebo Spartu, až dál na východ. I jednotky a reální vůdci jsou příjemné zpestření a prakticky to nejkvalitnější na celé hře. Jejich možnost verbování je už spíše takovou tou nutnou klasikou, ale při svém velkém množství a rozmanitosti nabízí slušnou variabilitu postupu, strategií a formací.

Boje
Není žádné překvapení, že se boje nedají ovládat, když dostanete na kokos, většinou stačí změnit formaci, nebo prostě vylepšit hrdinu a jeho vybavení. To ale neplatí v PvP světě, kde je tímto spíše kladen důraz na upgrady a celkové volby, kdo se bitvy účastní. Placení hráči mají malou výhodu, ale pouze z pohledu rychlosti výstavby, tréninku a vylepšování zbraní. Pokud nechcete platit, vše vám bude déle trvat, ale na podobnou úroveň, jako platící planil, se můžete dostat.

Ach ten průměr
Epicx se nemá šanci zapsat do paměti hráčů. Na světě existuje několik mnohem lepších a propracovanějších her. Svou grafikou, hratelností a celkovým zpracováním se jedná opravdu o naprosto čistokrevný průměr. Ovšem samotné hodnocení je velmi odlišné podle toho, jaký typ hráče jste. Pokud patříte mezi zkušené, tak se hezky rychle podívejte po jiné recenzi a jiné hře. Ovšem patříte-li do skupiny casual a nováčků, tohle je pro vás ideál, jak se ve hře neztratit, trošku se zabavit a začít objevovat svět webových her.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =


galerie

Epicx Epicx Epicx Epicx Epicx Epicx Epicx Epicx Epicx

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce