recenze

Chronicles of Merlin

Chronicles of Merlin

Od doby skvělé hry Warflow jsem se podobnému typu webových her vyhýbal. Dokud mi nepadlo oko na Chronicles of Merlin. Dokonce jsem se kdesi dočetl, že se jedná o unikátní kousek. Tohle jsem si prostě musel vyzkoušet.
Pokud si myslíte, že vás už nemůže nic překvapit, tak právě v tu chvíli se něco stane. V mém případě to bylo po zaregistrování se na devátý server. Přitom celou dobu jsem hrál už mnohokrát prověřeny koncept. V čem je tedy ta specialita?

Svět legend

Princip této strategie je už poměrně provařený. Začínáte výběrem hrdiny a dobytím vašeho města. To poté postupně zlepšujete, automaticky získáváte nové budovy a řešíte věci jako správný vladař. V průběhu bojujete na speciálních mapách ve stylu PvE a později máte možnost i nějakého toho PvP.

Vlastně od začátku jsem si říkal, že se asi budu mírně nudit. Přeci jenom ono vlastnění několika hrdinů, kteří mají takové a takové schopnosti a tolik a tolik mužů není nikterak originální. Do klasiky spadají i budovy jako domky, tréninkové pole pro hrdiny, vylepšování zbraní, akademie pro výzkum apod. Ani interface, ač sice velmi přátelský, dneska již ničím výjimečný není.

První věcí, která můj pohled začala měnit, byl svět, ve kterém se pohybujete. Zde se snad setkávají hrdinové historie a legendy ožívají. Už od začátku se v bitevní mapce pohybujete Sherwoodským lesem, abyste bojovali proti normálním jednotkám a poté i armádám, kterým velí třeba Robin Hood. Po dokončení jednoho území se posouváte dál. Hned po hustém lese se můžete dostat na pouště Křížové výpravy nebo ledových ploch při boji proti Vikingům. Jak narážíte na různé postavy (které musíte porazit), tak si je můžete i verbovat a vaše armáda dostane velmi osobitý ráz. V mé se třeba ocitl již zmiňovaný Robin Hood s Baldwinem IV. nebo Richardem I. Lví srdce. Druhů jednotek, kterým velí, je dost a často budete obměňovat celou sestavu podle potřeby (i když počet hrdinů je značně omezen). Celé tohle historicko-legendární obsazení dělá hru velmi příjemnou a zvědavost vás požene dál.


Trénink, výzkum, vybavení

Přesně tyhle tři věcičky se zde stávají tím nejdůležitějším. Ve většině podobných her získávají vaši hrdinové zkušenosti v boji, ale zde nikoliv. Na výbavu a trénink je zde kladen opravdu důraz a často zde o vítězství rozhoduje i jeden vylepšený meč. Vše přirozeně stojí nějaký ten peníz a bojové zkušenosti, které se z počátku hromadí, ale později už jsou částky doslova astronomické.

Smysl pro detail

U Chronicles of Merlin se také sází na smysl pro detail. Krom toho že hra hraje opravdu dobrou paletou barev, tak vás rozhodně uchvátí i maličkosti a určitě si občas dáte hlavu blíž, abyste se podívali na jednotlivé budovy a objekty. Pravda nejedná se o nic revolučního, ale máme tu velmi solidní nadprůměr.

Pozdější hra

Vše je rozděleno na tři fáze. V první se učíte, v druhé už jedete na plné obrátky a ve třetí (po třetím stěhování) se vybírá strana, za kterou chcete hrát, a otevírá se možnost PvP bojům. Do takové 30 úrovně je úroveň hráčů vyrovnaná, ale pak se začne projevovat faktor placení. Dost silným omezením je například trénink hrdinů (bez použití zlatek máte jenom 2 sloty), jelikož zde nabývají raketově zkušenosti. Také jeden nebo dva týmy stavitelů přijdou vhod. Budovy jsou sice postavené hned, ale danou skupinu nemůžete hned tak použít. V pozdější fázi hry se už budova řadí do několikahodinové stavby.

Hra je jednoznačně perfektní, nemůžu si u ní stěžovat na moc věcí, a pokud jste hráli Warflow, vše vám půjde od ruky. Nechybí zde žádná důležitá věc pro strategii a hra nabízí originální obsah. Problém je až pozdější fáze, kdy můžete dostat jednoduše na frak od platícího soupeře.

Chronicles of Merlin naleznete zde


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =


galerie

Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin Chronicles of Merlin

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce