recenze

Greedion

Greedion

Evropa si možná užívá finanční otřesy a krizi, ale v Greedion to můžete být právě vy, kdo si vycpe polštář penězi a koupí si svoje desáté Ferrari. Tady se opravdu hraje o pořádný balík peněz. Investice a burza jak ji neznáte.
Název Greedion velmi vystihuje celou podstatu hry. Tady nejde o kamarádičkování. Tohle je opravdu soupeření, intrikování, odhadování a zjišťování informací o burzách a vašich konkurentech.

Začínáte výběrem vašeho města působnosti. Už právě počátek hry potěší výběrem skoro celé planety a většina zemí je zde zastoupena (krom České republiky). Každé město pak má desítky podniků, do kterých budete investovat.


Roztočit takhle pár miliónů

K pořádným investicím potřebujte nějak začít, a tak není nic jednoduššího než vzít svých několik desítek čísel s šesti nulami, porozhlídnout se po trhu a nakoupit pár tisícovek akcií. Vypadá to snadno a s tutorialem, který vám popíše celkem jednoduše fungující svět, to také vypadá, ale vše se má tak trochu více… špinavě.

Hlavním cílem hry, je bezesporu mít co největší zisk a narvané konto. Ale dopracovat se k tomu poctivou cestu by bylo za 1. pekelná nuda a za 2. ve hře, která něco simuluje z normálního světa, poměrně nesmysl. Proto tu jsou celkem zajímavé možnosti, jak nehrát fér.


Jdeme si ušpinit ruce

Z prvního pohledu toho hra opravdu moc nenabízí, proto jsem uvítal některé praktiky, které zákony rozhodně nedovolují.

První zajímavostí je podplácení na „berňáku“. Pokud totiž z investic máte utržit zisk, bude se vám minimálně danit a to pořádnými desítkami procent. Není tedy nic jednoduššího, než si podplatit dotyčné úředníky.

Pak tu máme placené informátory z těch stovek firem po světě. Trhy se totiž chovají, řekněme, docela neočekávaně a neběží žádné zprávy o tom, jak si která vede. Jedinou možností je zaplatit si a za nějakou dobu dostat několik zpráv jak si daná firma povede na burze.

Tím to ale nekončí. Ona ta konkurence opravdu nemusí být příjemná, a tak můžete slídit přímo i u protihráčů a hledat na ně špínu. Třeba právě odhalení takového podplácení se může na přímé vydírání opravdu hodit. Tuhle hru by pouze kladné charaktery neměli vůbec hrát :).

No a v neposlední řadě tu je předání diskreditujících informací novinám, tedy pokud, se s vámi ta druhá strana nějak nedomluví. Ovšem nejzábavnější na celé situaci je to, že co můžete udělat někomu jinému, se vám přihodí stejně jednoduše.


Všechno není o nepřátelství

Ale aby ta hra nevypadala pouze ve stylu absolutního znesváření všeho a všech, je tu i jistý postup a vytváření kartelů, které prohlubují celkem mělkou hratelnost a zkušenost z hraní. Pro dostupnost mnoha lukrativnějších burz a podniků je potřeba mít svoji hlavní budovu v každém městě na nějaké úrovni a to vůbec není levná záležitost. A to je bohužel i jeden z velkých záporů hry. Než se vůbec dostanete na pořádnou částku a možnost expandovat, tak si užijete minimálně týden vyděláváním.

Další, už očekávanou, možností je tvoření kartelů (tedy svým způsobem guild). Zde máte už docela slušnou ochranu před okolním světem a možnosti přístupu informací. Ale jak to tak bývá, i zde stačí jedna chyba nebo domluva za vašimi zády a můžete být rychle vyšachování, což překvapivě činí hru docela nepředvídatelnou.


Celý princip hry zní zajímavě, ale pár věcí mi docela solidně vadilo. Je to poměrně málo postranních možností. Úkolů je málo a nejsou vůbec nikterak motivující. Samotný pohyb na burze je často pomalý a interface, sice jednoduchý, ale na některé položky se musíte zbytečně proklikávat.

Visuální stránka není špatná, ale celkově se pohybujete pouze v pohledu na město, svět a poté funkční okna. Nějaké audio jsem ani neočekával, ale určitě by pár zvuků neuškodilo.

Samotná hra má určitě slibnou budoucnost, ale činnost v ní je dost repetitivní. Různé nekalé postupy jsou výborný zpestřením, ale i ty se po čase začnou zdát jednotvárnější. Pokud autoři do hry začnou přidávat více možností a tím prohlubovat hru, pak to vůbec nebude špatné. Ale teď… nevím, nevím.

Bohatství naleznete zde.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 01:44

1

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:21

text příspěvku


galerie

Greedion Greedion Greedion Greedion Greedion Greedion Greedion Greedion Greedion