recenze

Monkey Quest - opice v akci

Monkey Quest - opice v akci

Co takhle vyměnit namakaného hrdinu v třpytivé zbroji a s obřím mečem za malou chlupatou opičku s klacíkem? Už jen to, že budete v tomto RPG plnit questy v opičím stylu, vám poskytne zábavu na hodně dlouhou dobu. Monkey Quest je dost povedená záležitost ve vašem prohlížeči.
Po obligátní registraci začínáte s vytvořením vaší opičky. Je tu celkem slušný výběr a lze si udělat neotřele vypadající opice. Navíc jejich specifický ráz budete moci korigovat v samotné hře nepřeberným množstvím předmětů.

Ano, je tu jakýs takýs příběh. Něco ve stylu zlý opičák a jeho přisluhovači proti tomu zbytku hodných opičích hráčů… bla bla… nejdůležitější je, jak se to hraje a jaká je náplň.

Hlavní náplň
Z hlediska žánrů se jedná o RPG. Obecně tak váš avatar bude běhat z místa na místo, aby tam pokosil daný počet nepřátel, sebrat ten či onen předmět, našel nějakou osobu a zase se vrátil k výchozímu bodu pro odměnu. Zní to jako dost provařená klasika? Taky je, ale v opičím stylu je to něco jiného. Vaše cestování probíhá skrze jednotlivé levely, v nichž běháte, skáčete, překonáváte všelijaké nástrahy a ničíte samozřejmě zástupy nepřátel. Toto „hopsačkovité“ pojetí je velmi osvěžujícím prvkem v RPG fádnosti plnění questů. Navíc i delší cesta je rozložena přes několik menších lokací, takže i často měnící se prostředí oddaluje onu typickou nudu „stále rovně přes tu obří poušť a koupec…“.

Souboje
Součástí RPG jsou i boje. K dispozici máte nějakou tu základní zbraň, přičemž později přibudou další, respektive si lze pořídit silnější verze těch, co už máte. Žádné automatické útoky, ale pěkně každý váš pohyb ovládáte vy. Nutno říct, že boje tak nejsou vůbec automatické ani strategické, což mi ale zase sedlo. Zkrátka taková akční složka.
Arkádové a hopsačkovité pojetí hry při plnění úkolů zcela zastiňuje nějaké prvky RPG, takže se teď podíváme na ně.

Crafting, nákupy, atributy, zkušenosti
Ze zničených nepřátel a tak nějak celkově při putování světem získáváte všelijaké předměty. Také v rámci odměny dostanete něco užitečného. Většina předmětů lze „přetavit“ do nějakého novému itemu, který je určitým způsobem užitečný. Na crafting je třeba vlastnit také recept, čímž se dostáváme k nákupům.
U kdejaké prodejní opice si můžete koupit jednak již zmíněný recept na vlastní tvorbu itemů, dále jsou to samozřejmě zbraně, lektvary a oblečky. Jejich počet a dostupnost se odemyká ruku v ruce s dosaženými zkušenostmi a tím získaným levelem. Platidlem jsou zde banány a určitě je příjemným zjištěním, že tu není zas tak draho, respektive že banánů lze získat poměrně rychle velké množství. Samozřejmě narazíte na mikroplatby za speciální ředměty, ale výběr to moc nesnižuje.
Pokud jde o zisk banánů, sbíráte je v každé úrovni a při opětovném navštívení jsou zde zas a znova. Navíc narazíte na množství odboček a tajných chodeb. Jak říkám – tuto arkádovitou část jsem si prostě zamiloval!!!

Víc opičích hlav víc ví
Můžete vytvořit společenství opic, které spolu putují. A má to několik výhod. V první řadě se znásobuje počet získaných banánů, v další jsou to společně puzzle hádanky. V každé místnosti je nějaký úsek, který vyžaduje spolupráci dvou opic s vidinou lákavé odměny.

Orientace v terénu
Orientaci ve světě Monkey Quest je podřízena šipce (je to kruté, ale je to tak – jedna šipka vládne všem). Velmi pohodlně se tak dostanete na místo určení a to i v případě, že máte rozděláno vícero questů současně. Pod ikonkou kompasu se skrývají vaše úkoly a v případě aktuální nemožnosti splnit úkol nebo vzdálenosti stačí označit a potvrdit quest jiný. Buch – šipka je zase zpátky a vy ji jen následujete. Dobře je vyřešeno okolní prostředí, které je a není 3D. Objekty kolem, blízko i daleko, působí jako na dosah ruky.

Pár poznámek na závěr
Do teď jsem byl zcela nekritický, takže si musím i „rejpnout“. Některé lokace nejsou přístupné. Vyžaduje se po vás oficiální členství na Nickelodeon serveru nebo zaplacení skrze mikroplatby. Inu, žádné překvapení a prostě dělejte jiný quest.
Dál je to poměrně časté přecházení skrze lokace, což s sebou nese i časté načítání obrazovky. A zase tu mám prvek pochopení, neboť tu máme jen v prohlížeči takovou masivní a graficky dobře vypadající hru.
Chtěl jsem ještě za třetí něco vytknout… ale asi si nevzpomenu. Kdyžtak dejte vědět vy, sami čtenáři. Bez debat je to, že je tu před námi originální a zajímavá hra, která v sobě výrazně mísí arkádovitou a RPG složku. Rozhodně to není nuda, jelikož je hra našlapána spoustou dalších akcí. Celkově se to tváří jako dětská hra. Proč ne, jakožto infantilní jedinec jsem se u toho vyblbnul skvěle. Hrajte zde.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

NADĚJE

NADĚJE | 23.01.15 v 08:48

Opičky jsou velmi hravé, papájí banány a jsou zdravé :)

petr | 01.01.15 v 18:10

davam stahnout ale nejdeto!!!!!

petr | 01.01.15 v 13:36

jak si to mam stahnout?

ondra | 21.05.14 v 17:46

ono se to musí stahovat !!!!!neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nick | 10.01.14 v 17:28

zapomnel sem heslo jak si ho zjistit?

štěpán | 01.08.12 v 15:40

je to dobrý

lola2200 | 08.04.12 v 10:07

jak to mužu krucinál zapnout!!!


galerie

Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci Monkey Quest - opice v akci