recenze

Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích

Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích

Vaše tlupa se rozprchla při výbuchu sopky a je na vás, abyste je našli. Proskákejte pěknou řádku levelů a nalezněte Diega, Mannyho, vašeho strýčka Sida a další postavičky z Doby ledové. Oficiální webová hra k filmu je tu. A jak se tento kus hraje?
S licencí na hru od Twentieth Century Fox si začal hrát Bigpoint a v nedávné době vypustil své dílo do světa před oči a pod klávesnice hráčů. Přístup všem hráčům, bez stahování, hezky ve vašem prohlížeči a zdarma. Jdeme na to.

To víte, doba ledová je doba ledová
Začínáte vytvořením postavy lenochoda, přičemž nabídka není nikterak široká (byť lecjaké oficiální dokumenty vás lákají na bohatou nabídku, není to pravda). Ale co, hlavní je samotná hra. Na začátku je potřeba říct, že se na to velmi hezky kouká. Skutečně máte pocit, že se ocitáte ve filmu. Známé postavičky jsou na každém kroku a okolní pozadí je rovněž vyvedeno ve filmovém stylu. Vizuální stránka hry nezklamala a splnila má očekávání, že se skutečně objevuji v Době ledové.

Herní náplň – Mario a farmaření
Vaše činnost se dá v této hře rozdělit do dvou fází. Tou první a hlavní je procházení velkého množství úrovní, které až nápadně připomínají legendárního Maria. S vaším svěřencem hopkáte přes ledové ostří, po plošinkách a na hlavy nepřátel, sem tam seberete nějaký ten bonus, který vám umožní chvilkovou střelbu. Nejnápadnější prvek Maria je v onom způsobu skoku zespoda do zamrzlých kvádrů, ze kterých vypadávají žaludy.
Druhou část hry představuje váš kemp. Po splnění celých misí do vašeho tábora získáváte zvířata a staráte se o ně – krmíte je, zlepšujete jejich zázemí – a oni vám za to v časových intervalech dávají odměny. Do odměn patří žaludy, o kterých ještě bude řeč, suroviny nebo další objekty. Nechybí zde sklad, v němž si můžete vše potřebné zakoupit (opět za žaludy).

Hratelnost
Čím více vaši zvířenu krmíte, tím větší máte zisky. Potraviny lze opět nakoupit nebo je získáváte během hraní jako loot ze zničených nepřátel.
Co se týče arkádovité části, vždy se vám na mapce odemkne určitý oddíl nebo kapitola, ve které musíte splnit všechny levely. V každé části je několik úrovní, které představují záchytné body, takže nemusíte opakovat celý oddíl znova. A proč byste měli nějaký level opakovat? Pomalu se dostáváme k tomu, co je největším zádrhelem hry a z čeho netají jen ledovce, ale také vaše nervy.
Tak především je zde hodně citlivé ovládání. Chápu, že na ledu a krách to musí klouzat, ale až tak brutálně? V podstatě stačí JEDEN malý pohyb na jezdící ledové plošince a zahučíte do vody, protože se postava nesmyslně rozejde. To v kombinaci s tím, že okamžitě přicházíte o život a opakujete celou úroveň od začátku, frustruje. A neumíte si představit jak, dokud to sami nezažijete.
První levely jsou poněkud fádní a jednoduché, ale později jsem si při dosažení cíle mnohdy dopřál nejedno vítězné gesto a oslavné rituální tance. Spíše hra pro hardcore pařany než dětičky, které se těší na šavlozubou veverku. Nepochopím, proč ve hře nejsou alespoň nějaké checkpointy.

Všechno je o žaludech a veverka je škrt
Vzhledem k vysoké obtížnosti a „kluzkému“ ovládání bych očekával od tvůrců nějaký ten malý benefitík, abych jim přestal psát výhružný dopis. Omyl, naopak na vás ještě přitvrdí. Celou cestu sbíráte haldy žaludů, což je zde něco jako měna – stavíte za ně v táboře, nakupujete potřebné suroviny a odemykáte nové oddíly s úrovněmi. Žaludy jsou alfou a omegou a bez dostatečného množství si jednoduše ani neškrtnete, jelikož za každý level platíte stále se zvyšující počet žaludů. A aby toho nebylo málo, platíte znova při každém opakování daného levelu. Sice ne plnou cenu, ale není problém jich opakováním utratit zhruba šest set a nezískat ani jeden, jelikož se vše započítává až po splnění kola.
Když jste na nule, existuje pár způsobů. Jednak každodenním loginem do hry dostanete bonus, dále jsou tu mikroplatby a využít lze i vaše zvířata v táboře při sběru v daných intervalech. Tento aspekt je ovšem neskutečná a spolu s ovládáním další pruda.

Závěrem
Opět se ukázalo, že oficiální licence není všechno a že „kus papíru“ dobrou hru neudělá. Na druhou stranu nechci celou hru shodit. Stačilo by pár drobných detailů (checkpointy, nižší nebo žádné strhávání žaludů při opakování…) a byla by to slušná hra. Spolu s výše uvedenými negativy, která se sešla v jedné hře, mi z toho vychází relativně odfláknutý titul pro extrémně trpělivé hráče. Hraní ve stylu Maria, sběr odměň od zvířat v kempu a grafika, to vše se povedlo. Citlivé a místy stupidní ovládání, obtížnost a platbu žaludy mi v konečném důsledku dává poněkud odfláknutou hru. Fanoušci nejspíš neodolají, já osobně jsem už dlouho u žádné hry tak nenadával.


Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Skóre

71 %

podobné renceze


    diskuze

    odeslat

    Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

    NS1NO

    NS1NO | 31.05.22 v 12:22

    text příspěvku

    Adamista69

    Adamista69 | 07.07.16 v 17:52

    kde to prosim mohu stahnout?


    galerie

    Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích Ice Age Online - Doba ledová a spousta žaludů ve vašich prohlížečích