recenze

Stronghold Kingdoms

Stronghold Kingdoms

My všichni, kteří jsme strávili u PC pecky Stronghold týdny svého života, přímo vítáme MMO verzi této strategické hry. Vítejte ve středověku.
Princip oné slavné hry byl ve výstavbě vašeho prosperujícího městečka, nejlépe obklopeného zdmi, věžemi a hlídaného různorodým vojskem. Ovšem ta největší pecka byla v podobě obrany zdí a dobývání nepřítele. Na danou dobu se jednalo o epické bitvy, kdy i řadový voják něco dokázal a strategie a plánování bylo nutné. To celé mělo krásný obal a hlavně detailní animaci, kde se pod každou střechou dalo dívat, kdo co dělá.

Stronghold Kingdoms vyšlo začátkem minulého roku a bylo přijato s rozpaky. Nedala se odpustit jedna věc a tou byla obrovská škála chyb a bugů. Dal jsem hře nějaký čas na vylepšenou a vrátil jsem se k ní během těchto Vánoc. Výsledek? Droga.

Prozatím je nabídnuto několik serverů, ale ty se odlišují jinou zemí. Jeden server je hraní na mapě Německa, druhý je o Francii a tak dále. Já jsem měl to štěstí a přistál jsem na kompletní mapě Velké Británie. Hráč začíná s malou vesnicí a oblast, kde se umístí, může být vybrána náhodně nebo si sám hráč určí, který středověký „okrsek“ bude jeho domovem.

Od vagabunda až po krále
Popis samotného principu hry začnu trochu netradičně a vlastně tou nejzajímavější částí celé hry. Hráči se snaží z pozice vesnického idiota dotáhnout na různé šlechtické pozice, popřípadě na vladařské stolice. Existují zde přirozeně aliance, ale každý hráč má po dosažení různých titulů (nevolník, svobodný muž, zeman, baron, princ) možnost vzít jako poddaného jiného hráče s nižším titulem. Nemusím vám asi už dál vysvětlovat, jaké kombinace, diplomatické vztahy a různá spojenectví vznikají. Připočítejte si k tomu ještě ony aliance a máte jednu z nejbohatších her na vnitřní konflikty a vztahy hráčů. Prostě paráda.

Postav si své město a udržuj obyvatele v dobré náladě
Při budování vaší vesnice a později města se vám dostane pod ruku značně omezený prostor. Do něj se musí vejít dřevorubci, kameníci, farmy, sady, výrobci zbraní a brnění, tvůrci luxusního zboží a samozřejmě baráky pro obyvatele. Jelikož se ale časem začnou budovy drasticky zdražovat dle množství, které máte, není nakonec onen menší prostor tak citlivě znát a v době kolonizace dalšího místa už budete řešit úplně jiné problémy.

Stavební materiál se sice pouze dělí na dřevo, kamení a železo (na zbraně), ale bohatství různorodosti je hlavně v jídle. Proč? Vy musíte po většinu času udržet své obyvatele v dobré náladě, aby vám přibývali civilisté, kteří mohou pracovat v produkci a hlavně sloužit v armádách. Čím více jídla dostávají a čím je pestřejší strava, tím mají lepší náladu. Mezi faktory ovlivňující prakticky nejdůležitější složku hry patří i dokončení hradu, počasí, prostor k žití, budovy pro pobavení a další maličkosti. Dobrá nálada také přímo navyšuje obdržení bodů cti, které jsou potřeba k šplhání přes tituly. Nálada se drasticky snižuje zavedením daní, které ale produkují peníze na nábor vojáků a možný výzkum. Rozhodnutí je na vás a díky skvělé provázanosti s celým průmyslem opravdu ovlivňujete všechno. Výborná provázanost a překvapivě funguje.

Výzkum je pecka
Zkoumat budete po většinu času ve hře. Celý strom se dělí na produkci, vojsko, civilizaci. Než se dopracujete k lepším a novějším budovám nebo vojákům či jejich efektivnosti, budete si muset vyzkoumat vyšší levely jiných technologií, ale v tom není zas takový problém. Ten leží v bodech, které investujete do výzkumu. Za každý dosáhnutý titul jich sice pár dostanete, ale stačit to nebude a jedinou další možností je jejich nákup za vybrané peníze. Později jsou čertovsky drahé a je zase na vás, jestli chcete nabírat rychle jednotky nebo spíše zkoumat.

Bojová složka
Už jsem naznačil, že existuje jistý hrad. Vaše město je totiž pouze jedna část, tou druhou je pevnost, která slouží jako obrana. Každý hráč si může vytvořit a postavit vlastní, dle svého vlastního designu a možností vyzkoumaných technologií. Na zdi nebo za zdi poté rozmísťuje své vojsko (druhů jednotek je bohužel pouze pár), které bude bránit do posledního muže vniku nepřátelských jednotek do hlavní budovy. Při útoku zase rozmisťujete vojáky kolem nepřátelského hradu. Nemusí to být plácek jiného hráče. Existují i vlčí doupata, bandité, hrady NPC charakterů a další. Než se ale naučíte a zvyknete si na účinnost různých vojáků a lučištníků, plus efektivnost zdí a věží, uběhne dost času. Proč? Kvůli jedné velké slabině hry.

Žádný voják a vojenská struktura nemá uvedené žádné statistiky (životy, výdrž, obranu, útok atd.) a vy nemáte šanci vědět, nebo dokonce odhadnout, jaké ztráty budou nebo jestli vojsko útok přežije. Sám jsem ze začátku při útoku na vlčí doupata ztratil několik armád, protože jsem neměl absolutně žádnou představu o její efektivnosti. Chybí jakýkoliv hlubší tutorial na tuto tematiku a jedinou nadějí je komunikace s ostatními hráči.

Další aktivity a game over
Na mapě země, kde svádíte boj o nadvládu, se vyskytují i další pěkné maličkosti. Jsou to hlavní města regionů, kde můžete obchodovat a vylepšovat jejich budovy posíláním darů, pak je tu nalézání dalších zdrojů v náhodných kupách jídla a materiálu. Aktivní hráč opravdu může získat slušný náskok i bez placení za prémiové účty. Zajímavé je využití hracích karet, které se dají koupit za reálné peníze nebo je dostanete za dobu ve hře a také za splnění několika misí. Karty zvyšují produkci, dávají jídlo nebo materiál nebo nabídnou skupinu vojáků. Na druhou stranu ten, kdo investuje do karet, dostane až nekřesťanský bonus.

Stronghold Kingdoms jako z mála her nabízí i určitý game over pro hráče. Pokud vám zbyde jedno město a jiný hráč dobude vaši tvrz, pak se města zmocní a vy prohráváte. Hra pro vás ale zcela nekončí, dostanete možnost založit novou vesnici, ale začínáte kompletně od píky, kromě svého titulu a výzkumu. Fajn nápad, problém byl v tom, že se mi tento moment stal a já bohužel o tomto game over stylu nevěděl.

Stronghold Kingdoms je spíše pro zkušené hráče, kterým nabídne měsíce aktivní hry, perfektní diplomacie a zajímavých budovatelských a strategických náplní. Pro nezkušené nebo casual hráče se ale může jednat o velkou noční můru.

Screenshoty bohužel nejsou naše. Po 50 hodinách hraní jsem nevědomky přišel o poslední město a nestihl jsem udělat nějaké pěkné obrázky. Proto nabízíme oficiální, odpovídají skutečnosti.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:26

text příspěvku

Zdenek | 11.03.18 v 20:59

Zdravím přátele prosim vás nemuzu se vyznat v tom výzkumným strome. Chci delat lepší vojáky a nevim jak na to. Nemate nekdo navod nebo stranku kde je hezky vsechno vysvetleno ? Moc Vám dekuju :)

Zdenek ... | 11.03.18 v 20:56

Zdravím přátele prosim Vás nejsou mi vyzkoumat pikemani ani sermíři. Nemá nekdo návod jak se vyznat v tom výzkumnym stromě ? Nebo nemate nahodou odkaz stranky kde bych neco takoveho nasel ? mod dekuju :)

Laugher

Laugher | 07.03.16 v 01:27

Při budování vaší vesnice a později města se vám dostane pod ruku značně omezený prostor

Laugher

Laugher | 04.01.16 v 00:48

Stronghold Kingdoms vyšlo začátkem minulého roku a bylo přijato s rozpaky

DoDoTom68

DoDoTom68 | 30.05.14 v 10:23

perfektná strategia, ale treba kopu hraćskeho ćasu ©


galerie

Stronghold Kingdoms Stronghold Kingdoms Stronghold Kingdoms Stronghold Kingdoms Stronghold Kingdoms Stronghold Kingdoms

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce