recenze

Jagged Alliance Online

Jagged Alliance Online

Jak já jsem byl závislý na sérii her Jagged Alliance. Vzít si partu žoldáků a jít někomu pomoct i za cenu ztrát na životech, to prostě byla vydařená náplň plná strategických možností. Jak se tento styl projevuje v online světě?
S Jagged Alliance Online jsem se zdráhal začít hodně dlouhou dobu. Jakmile u své oblíbené herní značky uslyšíte slova jako modern, revolution, new, tak prostě musíte být skeptičtí. A ona změna se opravdu udála. Naštěstí můžu říci, že některé věci jsou sice horší, ale jiné zase překvapily. Pojďme se tedy mrknout.

Online verze Jagged Alliance je ve smyslu staré značky nezměněná. Vy se stáváte nejenom velitelem, ale i přímým účastníkem žoldácké skupiny, která tentokrát nejde zachránit národ nebo ostrov, ale přijímá různé úkoly po světě, které nakonec plní. Ze základního tábora plánujete další kroky, vybavujete své profesionální vojáky a rozdáváte zkušenostní body. Nejedná se o obzvlášť propracovanou záležitost, ale své místo zde tato část má a plní funkci. Poté se už přesouváte na nové bojiště, kde se většinou úkoly točí kolem eliminace všech nepřátel nebo dosažení určitého místa. To svým způsobem kopíruje předešlé hry. Také boj je zde tahový, každý žoldák má svůj počet „akčních bodů“, které během svého kola spotřebovává na pohyb, krytí, střelbu a podobně.

Zde se ale udála první velmi razantní změna. Nová doba si žádá nový prvek a ten se zde jmenuje „casual“ nebo „ulehčení ovládání“. Pokud bych si mohl vybrat některé věci z prvotních her, které tu chybějí, pak je to jasně plížení a boj nablízko, tedy používání nožů nebo tupých předmětů. V mém případě jsem z toho mírně rozladěn, jelikož jsem nemohl použít mou oblíbenou strategii boje v noci s nočním viděním a tunou plížení. Na druhou stranu se zde otevírají vrátka pro hráče, kteří dávají přednost přímočařejší strategii a jasnému vymezení, co je krytí a co není.
Z toho plynou i role samotných postav. Setkáte se zde se starými tvářemi, což je super, ale také se objeví noví veteráni nebo naprostí moulové. Jedno mají ale společné, už zde nejsou role ve stylu chlápek pro všechny zbraně, polní doktor, MacGyver opravující vše nebo demoliční šílenec. Každý charakter má specializaci, jako např. ostřelovač, zelený baret, průzkumník, voják a tak dále. Každá tato specializace má bonus k určité skupině zbraní a vy jste tedy nucení zůstat jenom u nich (ono to zase až tak nevadí, hned vysvětlím). Také se poté hodí na jinou roli a vy můžete skládat svůj oddíl trochu jasněji, i když s menší různorodostí. Zapomeňte ale na doktory a hledače min, to tu prostě není. Mimochodem léčení zde probíhá pomocí speciálních „balíků“, medik je zde bez práce, plus hrdinové nemohou umřít (což tedy zas takové plus není).



Vraťme se ale k dobrým věcem, protože je jasné, že nový způsob ovládání a boje jako celku ne všechny nadchne. Hra vypadá úžasně, vždy je velký strach při provedení do 3D, což se už projevilo na poslední PC hře. Ale online verze má skupinu zdatných grafiků, kteří opravdu vytvořili různá místa, mise, předměty, a i když má singleplayer část přes 100 hodin náplně, nudit se očima nebudete. Další skvělou věcí je obří náplň předmětů, hlavně zbraní. Jak jste piplali žoldáky v původních hrách na skilly, pak tady se budete těšit z koupě nebo nálezu opravdu obří škály střelných věciček. Naposledy jsem měl takový výběr v módech pro Jagged Alliance 2.

Jsme v online verzi, což značí i PvP část. Jak je na tom? Prachbídně, díky naprosto gigantické kampani si na PvP mise (nic víc) ani nevzpomenete a co je hlavní, hra je vůbec nepotřebuje. Osobně jsem neměl žádné nutkání zapínat vícekrát tuto část, připadala mi nedůležitá. Také mě překvapila minimální potřeba utrácet za něco peníze. Pro plnění misí potřebujete „benzín“, tedy ekvivalent akčních bodů, ale jestli nehrajete celý den, nebudete ho potřebovat po tankerech. Ony samotné mise zaberou fůru času, takže je zde vždy prostor pro doplnění. Autoři tedy nejspíše čerpají finance ze speciálních kousků zbraní, které seženete pouze za reálné prašule, ale podle mě je výběr normálních věciček natolik velký, že platit netřeba.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:25

text příspěvku

Laugher

Laugher | 27.12.15 v 20:23

Jak já jsem byl závislý na sérii her Jagged Alliance

Laugher

Laugher | 05.09.15 v 00:34

Online verze Jagged Alliance je ve smyslu staré značky nezměněná

Laugher

Laugher | 14.06.15 v 00:26

Střílečky jsou super.


galerie

Jagged Alliance Online Jagged Alliance Online Jagged Alliance Online Jagged Alliance Online Jagged Alliance Online Jagged Alliance Online