recenze

FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši

FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši

MMOčko na téma pouličního basketbalu? Řeknu vám rovnou, že to je skvělá hra, ve které má zásadní význam a opodstatnění už volba postu, váš herní styl, stejně jako týmovost, všemožné nákupy a vylepšování vašeho hráče. To vše zabaleno do parádně se hodícího soundtracku.
Registrace, instalace… klasika
Jak už to tak u tohoto typu her bývá, musíte se jednak nutně registrovat, jednak stáhnout a danou hru ze stránek provozovatele nainstalovat. Po správně provedené instalaci se vám spustí launcher, do něhož napíšete registrační e-mail, vyberete vaši hru a spustíte. Vítejte ve světě FreeStyle – Street Basketball!

Tvorba hráče
Na úvod budete vyzváni k vytvoření vašeho hráčského já, a to včetně postu, na kterém budete působit. První vážné rozhodnutí je tu. Vaše vybraná pozice definuje velikost atributů a předurčuje další rozvoj. Od nějakého levelu 15 se zpřístupní i specializace.
Zjednodušeně řečeno máte na výběr z podkošového hráče a střelce zdálky. Z hlediska výběru možností vzhledu je to na začátku dosti chabé. Postupem času ovšem pestrost všeho roste.

Už mám konečně hráče
Rád bych se vrátil k předchozím řádkům o volbě herního postu. Jestliže budete hrát pod košem, budete střílet především dvojky z krátké vzdálenosti a doskakovat míče. Jako hráč subtilní postavy budete zase muset rozehrávat, vytvářet pozice pro zakončení a střílet trojky zdálky. Od těchto úkonů se odvíjí taktika v samotných on-line zápasech.

A jde se hrát pod bezedné koše – singleplayer a multiplayer
V singlu je tu samozřejmě tutoriál a samozřejmě doporučuji projít. V části ovládání se vrátím k některým aspektům, ale bez absolvování si na pouliční palubovce moc neškrtnete. Dále tu je třeba hra proti PC, mise, které jsou zaměřeny na určitý herní prvek, nebo příběhový režim, v němž si zahrajete za různé postavy (samozřejmě musíte vyhrát), ale je poměrně užvaněný.
Hlavní devizou je přirozeně multiplayer proti hráčům z celého světa. Rozlišení je standardní. Je tu několik místností rozdělených podle aktuálního levelu a možností, jak si hru užít. V první řadě je tu „týmovka“, ve které si s ostatními vytvoříte tým a jdete na to. Asi to není takové terno, což potvrzoval i nízký počet místností.
Co je zde nejvíce zastoupeno, je hra 2 vs. 2. Nechybí možnost 3 vs. 3, pokud se vás sejde víc, nebo 1 vs. 1, když je vás naopak málo.

Gameplay – pomalejší rozjezd
Je hezké, že vám hra nabízí single, v kterém získáte hodně zkreslenou představu o vašich skutečných hráčských schopnostech. V prvních on-linech zápasech pěkně vystřízlivíte a nebudete vědět, kde vám hlava stojí. To stejné se stane i v další fázi hry od levelu 15. Radikální změna ve stylu hry a schopnostech hráčů je najednou někde jinde.
Nejdříve si budete muset zvyknout na tempo. Přece jen živý hráč hraje jinak a rychleji než AI. Dále je zde k dispozici velké množství pohybů, když nepočítáme ty základní, kterými vás může soupeř vyškolit. No a dál už se jedná v zásadě o základní basket – v časovém limitu se snažíte dát více bodů než soupeř, přičemž se vše odvíjí od vašeho postu.
Jak už bylo napsáno výše, máte svoje úkoly. Hra vám ukazuje, jakého hráče si máte hlídat a bránit (později i toto vodítko zmizí), respektive kterého můžete bloknout nebo doskočit před ním míč. V praxi to vypadá tak, že center stojí pod košem, doskakuje míče a přihrává na guarda, který střelou zdálky zkouší skórovat za tři body, k čemuž má nejlepší předpoklady. Naopak útočník za tři takřka nikdy neskóruje, zato dává dvojky z těsné blízkosti. Neodpovídající posty málokdy přeskočíte nebo bloknete. Prostě to nejde, což je jeden z povedených herních aspektů. Jasná herní taktika s vaším spoluhráčem je cesta k úspěchu.

Jsem správce místnosti, tak padej
Jakous takous informaci o hráčích dostáváte s ohledem na Lobby místnost, ale to je dost málo. V dané místnosti, kdy čekáte na start, nemáte ponětí, s kým máte tu čest. Nevidíte úroveň soupeře, jeho schopnosti, nic. Vodítkem tak zůstává pouze ukazatel při naplnění týmu. Podle toho poznáte, zda je soupeř slabý, vyrovnaný nebo silný.
Pokud jste správcem místnosti vy, pak nastavujete všechny potřebné parametry, nechtěné nebo moc silné hráče vykopnete (pravé myšítko vyvolá kontextovou nabídku) a zkrátka máte vše pod palcem. Sympatická je možnost zvát další hráče. Naopak se občas čeká na delší start hry, neboť odejít z místnosti lze i během odpočtu před začátkem.

Ovládání, základní pohyby, fintičky, freestyle
Této věci jsem chtěl věnovat samostatný oddíl, protože si ho podle mě hra zaslouží. Základy se naučíte rychle. S pohybem, střelbou a přihrávkou si ovšem moc nevystačíte. Takže následuje zvládnutí kličky a střely z výskoku po předchozím uvolnění, z obranných činností je to sebrání míče a blok. Nutno podotknout, že s vypichováním míčů a s bloky mám problémy doteď. Zvládnutí těchto prvků je skutečně hardcore a někdy je to dost frustrující záležitost, kdy se snažíte a ono to k ničemu není.
Co je zase parádní, je množství dalších pohybů, které si může koupit a natrénovat. Dále jsou tu i všelijaké freestyle vychytávečky a vše si lze pořídit za získané peníze, přičemž je potřeba tyto položky aplikovat v záložce vašeho hráče. Spravovat a odebírat tyto akce samozřejmě můžete.
V pozdější fázi hry už to vypadá slušně, když předvedete nějakou specialitku a vyškolíte soupeře, který to nečeká :n).
Zmínil jsem už nákupy. Ty se uskutečňují za získané peníze během hraní nebo skrze mikroplatby. V nabídce jsou kromě nespočtu oblečků také různé objekty ozvláštňující vaši postavu od ostatních… zkrátka je toho moc, včetně pohybů a tréninku, který zlepšuje vaše atributy. Jisté možnosti se odemykají až po dosažení daného levelu.
Zmínit si zaslouží tetování. Na daný počet zápasů dostanete bonus k získaným zkušenostem a bodům.

Zkušenosti
Ruku v ruce se zápasem jsou též zkušenosti a představují další zajímavý aspekt titulu. Základní množství je dáno, další porci získáte vítězstvím nad silnějším týmem nebo při působení tetování. A tak se objevuje otázka, zda hrát vyrovnané zápasy, nebo riskovat s vidinou vyššího zisku. Ze zkušenosti doporučuji neriskovat :n). Zkušenější hráči vás mohou rozsekat o dvacet bodů a ani nemrknete.

Celkové shrnutí
Sportovní MMO hra, ve které ovládáte vámi vytvořeného basketbalistu ve streetovém freestyle stylu. Tomu odpovídá celkové vzezření. Typické prvky, jako nákupy, expení a upgrady v mnoha oblastech, nechybí. Zpočátku obtížnější, pokud jde o zvládnutí ovládání, později návyková záležitost, kterou doplňuje stylová hudba. Stahujte zde.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

wozimba

wozimba | 18.02.15 v 21:07

tohle vypadá hodně dobře, určitě vyzkouším! :)

NADĚJE

NADĚJE | 21.12.14 v 20:07

moc náročné na fyzičku :D


galerie

FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši FreeStyle - Street Basketball aneb Řádění pod bezednými koši