recenze

Basket Dudes

Basket Dudes

Sportovní MMOčko situované pod bezedné koše, které vás přímočaře hodí do kolotoče on-line zápasů. Vytvořte tým, budujte ho v mnoha aspektech a hrajte proti stovkám skutečných soupeřů. Titul nejen pro basketbalové nadšence.
Klasická registrace
To máte registrovat, stáhnout, potvrdit e-mail, nainstalovat a hrát. Nic složitého, nic výjimečného. Nicméně jsem byl mile překvapen, že jak instalace Launcheru, tak jeho updaty proběhly velmi rychle, což u tohoto typu her není vůbec běžné. Ona to taky není žádná gigabitová nálož, ale spíše „za málo místa na disku hodně zábavy“.

Můj tým, má hra
Po přihlášení začínáte vytvořením týmu. Základní pětici si vybíráte ze čtyř základních týmů, přičemž každý z nich má nějaké silné a slabé herní stránky. Následuje tvorba dvou sad dresů, loga a samozřejmě pojmenování.

Zápasová zátěž
S povděkem kvituji, že se bez větších průtahů dostanete na hlavní obrazovku výběru soupeřů, kde stačí stisknout tlačítko a systém sám vyhledá volného uživatele.

Zápasy se odehrávají v arkádovitém stylu, takže se můžete těšit na rychlé tempo, spoustu smečování a běhání po palubovce. Také pravidla byla poněkud osekána, aby všechno plynulo a mělo to zkrátka šmrnc. Sympatická je nemožnost udělat s hráčem přešlap. Utkání se dají částečně nastavit, respektive si v hlavním menu vyfiltrujete určité nastavení. Hratelnost je jednoduše parádní.
Ovládání je natolik jednoduché, že se okamžitě stanete bojeschopnými, pokud tedy nebudete hrát s někým o deset levelů výše. Proč? O tom později.

Teamwork powerplay
Nebo třeba teď. Teamwork a powerplay jsou dva důležité aspekty ve vašem týmu a ukazatele, které byste měli sledovat na straně soupeře.
Teamwork představuje něco jako sehranost týmu, tedy nabíhání, držení pozic a jakás takás výhoda proti soupeři.
Powerplay je něco jako celkový ukazatel kvality jednotlivých hráčů. Každému členovi týmu totiž kupujete boty, potítka, tetování, která zvyšují jejich schopnosti. A když se všechna tato zvýhodnění sečtou, máte tu powerplay.

Nakupování – základ úspěchu
Tím se dostáváme k nákupům. Za každý zápas získáte zkušenosti a k nákupům sloužící peníze. Vybírat můžete z nových hráčů, vybavení, které z inventáře dáváte hráčům, a karet. Dosažený level odemyká další a lepší hráče a objekty a postupně se podíváme na každou oblast.

Hráči, vybavení karty
Hráči jsou různé kvality, ale jejich účast v utkání a jejich výkon jim dávají individuální zkušenosti, čímž roste také jejich level a vždy se zlepší v nějakém aspektu hry, jako třeba doskoky, bránění, sebrání míče.
Některé tyto atributy se zvýší i aplikací potítek, bot a tetování, stačí se podívat v obchodě.
A nakonec karty. Součástí odměn jsou kromě financí, zkušeností také tato zvýhodnění, která zadáváte pro jednotlivé čtvrtiny. Dát je můžete jak před zápasem, tak i během něho v přestávce nebo v oddechovém čase. Pokud chcete karet více, můžete zakoupit rovnou celý balíček.

Střídání a taktika – toť cesta k vítězství
Se základní pětkou nevydržíte dlouho. Každý z hráčů má staminu a tu sledujte. Jakmile totiž nemile klesne, snižují se také jejich vlastnosti a nepodaří se vám ani jednoduchá smeč, natož střelba za tři body. Střídat lze mezi čtvrtinami nebo v oddechovém čase, který zadáte stisknutím nuly (pozn. nikoli na numerické klávesnici). V této fázi můžete také zadat karty a následně v zápase aplikovat stisknutím příslušné číslice, včetně talentů, které můžete hráčům dát za speciální body.
Doporučuju držet pozice. Tedy na místo podkošového hráče dát stejný typ, za trojkaře a rozehrávače taky. Jednak k tomu vybízí jejich atributy, jednak se třeba trojkař zpravidla staví do pozice pro střelbu za tři body.
Co se týče bránění, můžete střelu soupeře bloknout, což chce přesný odhad, ale také jaksi výskokem vyšťouchnout ještě před průletem obručí, což se mi jeví jako jednodušší varianta. Smeče a zlaté střely (totálně dokonale hozená střela – viz tutoriál ve hře) zastavit nejde.

Slovo závěrem
Hra se vás nesnaží zbytečně zahltit haldou nabídek a nepřehledných menu, ale spíše chce, abyste co nejdříve a co nejjednodušeji začali hrát. A postupem času se pak budete poohlížet po nějakých těch specialitkách a dalších možnostech, které jsem se vám pokusil aspoň trochu přiblížit.
Přehledné, skvěle hratelné a dobře odhadnuté množství taktických a strategických věcí, které nikoho nezahltí, ale naopak osvěží, protože samotné zápasy mají mnohdy takový spád, že vy a soupeř sázíte koš za košem. Rozhodně hrajte a hrajte zde.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 13:29

text příspěvku

DoDoTom68

DoDoTom68 | 06.06.14 v 06:18

basket nemá chybu ,ale neprehladné menu hry©

luDra | 12.11.11 v 07:38

Já mám konstantní malé lagy kdy se hráči moji nebo protihráče teleportují. :D Není to nic hrozného.Ono se nedá čekat, že budou mít skvělý server, když je tam opravdu hodně toho f2p.A prohrát kvůli jednomu velkému se mi také povedlo.Ještě taková poznámka, že na evropském serveru se momentálně mluví více španělsky než anglicky. :)

Kacirek_Donald | 12.11.11 v 03:07

To je fakt. Jednou se mi stalo, že jsem vedl už o 30 bodů a přišel mega lag a celá hra spadla :))... ale z vlastního hraní musím říct, že ačkoli mi to signalizovalo lagy takřka celý zápas, tak se to neseká ani nezpomaluje, až samozřejmě na výjimečné případy, které se sem tam stanou v každé MMO hře, že :).

LuDra | 11.11.11 v 13:56

Správná ptákovina.Jen těch lagů by mohlo být méně.


galerie

Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes Basket Dudes

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce