recenze

Star Conflict

Star Conflict

Zatímco se tanky vzájemně střetávají na souši, letadla kropí nepřátele ve vzduchu, tak i vesmír má co říci k moderním akčním MMO hrám. Star Conflict rozhodně stojí za vaši pozornost.
Je příjemné naskočit do neznámé hry a zjistit, že přeci jenom existuje místo, kde si autoři berou z konkurence mnoho dobrého a snaží se, aspoň na oko, vyvarovat neduhům, kterými některé hry trpí. Registraci člověk prolítne a ničím se nezdrží, sice máte na výběr z několika stran, ale celkově vzato si vše ještě můžete nechat projít hlavou a kdykoliv si koupit jiný bojový stroj. Dohromady se nabízí 3 frakce, které se rozhodně liší ve vizuálním a hlavně technologickém měřítku. Dále se hlavní strany dělí na jakési subfrakce a z toho vyplývá další dělení v technologickém stromě a možnosti vesmírných lodí. Pro toho, kdo chce vypiplat svou oblíbenou strategii a styl boje na maximum, se zde otevírají opravdu solidní možnosti.

Jak už to tak bývá, celá vaše cesta začíná v hangáru, kde spravujete své stroje, nakupujete lepší zbraně, vybavení apod. UI je rozhodně příjemné a hra vám hnedle nabídne tutorial, přesto jsem ale některé možnosti musel objevit sám a hlavně jejich plný význam vyčíst z něčeho jiného, zeptat se ostatních hráčů nebo jsem musel experimentovat. Hned ze začátku je docela dobré si vytvořit jakýsi pracovní kontakt s jednou ze subfrakcí, jelikož pozdější modely budou vyžadovat i jakousi soudružnost, slávu a loajalitu právě k jedné z nich, kromě nutnosti mít i dostatečný level pilota (plus peníze). Na zkušenosti se zde hraje také, ale naneštěstí se nejedná až tak o důležité body, jako třeba ve World of Tanks nebo War Thunder, kde musíte kromě investic i utrácet experience body, abyste odemkli lepší zbraň a další hromadu vylepšení. Zde vám ke každému modelu stačí peníze. No, ono říct stačí je slabé slovo. Bohužel je ve Star Conlflict zatraceně draho. Jestli plánujete využít každé lepší technologie pro váš poslední model, pak při možnosti nakoupení lepší stíhačky budete muset hrát desítky her, abyste si vydělali. Sice chápu, že autoři nechtějí, aby hráč hrou prolétl jak namydlený blesk a dosáhl nejlepších bojových strojů hned, nejspíše doufají i v nějaký peníz od nedočkavců, ale tenhle nešvar vás potká okamžitě, už při nákupu druhého vozítka.
Ty se dělí na tři hlavní kategorie. Stíhačky (mrštné, rychlé, zase ale moc nevydrží), bojové „letouny“ (zlatý střed, hodí se do každé situace a umí přežít na vlastní pěst) a fregaty (těžká technika, nejvíce smrtelné, pomalé, skvělé na obranu a jištění útoku). Jak už jsem naznačil, díky kombinaci schopností, kterých je velké množství, ale hlava vám z nich nepůjde kolem, a různým statistikám, které se liší v každé subfrakci, si rozhodně vyberete. Jenom to chce čas a zkoušet, což bohužel kvůli vysokým cenám nejde moc dobře.

Co se týče schopností, ty se dělí na hlavní, které jsou už předem nadefinované ke stroji (třeba neviditelnost u stíhaček). Poté jsou zde druhotné, které se dají vylepšit koupením lepší technologie a mohou se měnit (boost štítů, opravování, sekundární útok na nepřátele, plošné poškození atd.). Opět je třeba zkoušet a kombinovat, než hráč pochopí jejich plný účel a možnosti. Kromě jedné primární zbraně budete vybaveni raketami, sice se to zdá málo, ale věřte mi, stačí to a mně to velmi vyhovovalo, protože během samotných bojů máte opravdu plné ruce práce.

Vstup do akce je rychlý a zatím se kromě nejvyšších úrovní na nic moc dlouho nečeká. Na výběr máte z PvP části a možnosti plnit mise. K misím jenom krátce, jelikož po posledním patchi se moc nedaly hrát a potřebovali jste na jejich splnění nejenom kvalitní stroj, ale i kvalitní spoluhráče. Jedna mise klidně zabrala i kolem jedné hodiny a dělila se na fáze (obrana, útok a nakonec vymazání všech nepřátel z vesmíru). Odměna byla velmi štědrá, ale zlato leží někde jinde.

Tím je souboj proti opravdovým hráčům. Po vzoru jiných her se proti sobě postaví dvě strany, přičemž silnější a slabší hráči se mohou promíchat, ale nikdy se nejedná o velký skok. Prozatím hra nabízí 3 módy. Domination je hra, kdy musíte udržet co nejvíce strategických bodů ze tří. Poté je zde ničení protivníkových základen pomocí speciálních bomb, které se na místo určení musí dopravit (trošku jako fotbal), a poté je zde můj oblíbený mód. Ten sice vypadá jako klasický DeathMatch, ale trik spočívá ve zničení kapitána jedné ze stran. Jakmile je ze hry, už není možnosti respawnu. Hlavně zde, ale i v ostatních perfektně fungují pozice a druhy lodí, všechny se vzájemně doplňují a vše funguje výborně, stíhačky se neobejdou bez podpory, bojové letouny vstupují do soubojů, aby je rozhodly, fregaty vše čistí na dálku, ale někdo jim také musí hlídat záda. Boje netrvají příliš dlouho, nezačínají nudit a já jsem si je opakovaně užíval i díky výborné grafice.

Vše se sice odehrává ve vesmíru, ale autoři si dali práci a těch několik map, které jsou k mání, vypadá dobře, jsou velmi pěkně naplněné (asteroidy, základny) a nabízejí í různé prvky skrývání a obcházení nepřátel.

Star Conflict by rozhodně dostala výborné hodnocení, kdyby tu nebyla ještě jedna maličkost. Člověk se u F2P mnohdy obává, jestli platící hráči nebudou mít příliš na vrch, to tu naštěstí neplatí. Problémem jsou celkem velké rozdíly mezi řadami lodí. Pokud bojujete jako Tier 1, budete mít opravdu problém sundat kohokoliv z T2, dá se použít různých metod a někdy i dokonce lsti, ale vždy budete v nevýhodě. Není to rozhodně nic nového, ale zde jsem oproti jiným hrám cítil největší deficit. Star Conflict má skvěle nakročeno, pokud autoři ještě na celé záležitosti zapracují, bude hra na více než velmi slušně úrovni.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:07

text příspěvku

Lukáš-Kafa

Lukáš-Kafa | 18.02.17 v 18:23

takdle hra mě nadchla a bavila mě

Laugher

Laugher | 13.07.16 v 18:43

Příjemná hra

Laugher

Laugher | 02.02.16 v 12:15

Vše se sice odehrává ve vesmíru

KelmarCZ | 31.05.15 v 17:39

Zdravím! Nyní nejvýznamnější aktivní česká korporace Czech Ravagers [CzR] hledá nové české a slovenské hráče. Máme momentálně 115 členů. Chodíme turnaje dreadnoughty, premade pve a skupiny na pvp. Máme vlastní forum a používáme teamspeak. Podejte si přihlášku ve hře a my vám odepíšeme :-)

petr | 06.12.13 v 19:17

Super hra, ale to že potřebujete desítky her na další stíhačku není tak úplně pravda a s T1 zničím T2 v pohodě.


galerie

Star Conflict Star Conflict Star Conflict Star Conflict Star Conflict Star Conflict Star Conflict Star Conflict