recenze

MechWarriror Online

MechWarriror Online

Obří roboti si našli svou cestu na PC před nějakou tou dobou. Stali se populární záležitostí a jejich lesk se může opět vrátit. Podaří se to MMO hře MechWarrior Online?
S pojmem MechWarrior jsem se poprvé setkal u babičky jednoho kamaráda, u které jsme trávili víkend. Kamarád o této legendě začal básnit, až nakonec vytáhl deskovou hru. Z možností, fantazie a propracovanosti celé záležitosti jsem byl velmi uchvácen, ale musel jsem jet zpět domů… nechtělo se mi. Není tedy vůbec divu, že jsem se po oznámení hry MechWarrior Online těšil jako malý kluk, i po tolika letech.

Válka změnila svou tvář
Ve světě obřích mechů se už nic neřeší postaru. Zapomeňte na vojáky, tanky, letouny, tahle doba přeje pohybujícím se robotům, kteří jsou mnohdy větší než bytelný dům. Vy máte to štěstí stát se jedním z pilotů a vyzkoušet si, jaké to je být pánem hromady šrotu.

Mé první kroky byly mírně řečeno chaotické. Interface samotné hry není zprvu přehledný a nedočkavci mého typu, kteří přeskakují možnost mrknout se na tutorial v podobě videa, budou nejspíše zmateni. Proto jsem první desítku minut tápal v ovládání a možnosti „garáže“ robotů, ve které se ocitáte. Vše se dá naučit používáním nebo zhlédnutím tutorialu, přesto jsou v některých momentech přeskočeny důležité informace, které si můžete zjistit jedině komunikací s ostatními hráči nebo čtením pravidel.

Když člověk dostane kus šrotu, moc nevyhrává
Ze začátku se můžete spolehnout pouze na 4 základní mechy. Ti reprezentují kompletní průřez celou možností a škálou druhů robotů, kteří se ve hře objevují. Jsou zde lehké stroje, které se koncentrují na rychlost a tím slabší obranu, pak jsou tu kousky, které mohou chvilku létat a doslova přeskakovat budovy, nebo budete ovládat mohutné, těžce opancéřované a zbraněmi vybavené obry, kteří jsou ale extrémně pomalí.

Všechno to zní dobře, ale právě základní „trial“ roboti jsou solidní šrot. V bitvách se budete setkávat s již vyspělejšími protivníky. Slabší výbava, ale hlavně rychlé přehřívání (pohyb, střelba a zásahy do vás vám zvyšují zahřátí stroje, asi nepodstatnější část v bitvě) mě často mírně demotivovaly v pokračování, než jsem se naučil držet se raději vzadu.

Kdy budu pánem bitvy?
Na tohle jsem se ptal sám sebe mnohokrát a odpověď tu je. Člověk si musí vydělat hodně peněz. Z každé bitvy si totiž odnese něco málo financí, které jsou spotřebovány na opravy a po našetření se dají udat za nového robota (oproti trial slabotám je každý koupený robot lepší). Nemůžu říci, že se jedná o extrémní částky, ale nějaký čas vám ukládání peněz do prasátka zabere. Hlavně nejlevnější možnost se točí kolem lehkých robotů, kteří nepatří mezi páteř armády. Ale co, trošku trpělivosti neuškodí.

Zkušenosti jsou podstatné
Každý robot, kromě různorodého vybavení a míst pro zbraně, má možnost vylepšování. Od pohybu přes rychlejší nabíjení až po tak žádoucí snížení zahřívání stroje. Jenomže tady jsou vám peníze k ničemu, vylepšování jde pouze skrz získané zkušenosti a ty hráč začne po bitvách dostávat až po využití prvního mecha, kterého si koupí. U trial robotů nic takového nehrozí. To považuji za největší slabinu celé hry a nechápu, proč se touto cestou tvůrci vydali.

Bitva je naprosté „žrádlo“
Ale ať se jenom nebavíme o mechanice hry. Pojďme se podívat na samotné zápolení mezi hráči. To se odehrává na různorodých mapách. Od městem zaplněného prostoru přes hory až po zasněžené pláně s kopci a zajímavými místy. Nedá se říci, že by map bylo velké množství, ale každá je originál.

Vizuální stránka nemá chybu, zde dokázali autoři z CryEnginu využít skoro všechno. Textury jsou parádní. Jenomže nad grafikou nebudete plesat nejvíce. Co hraje v MechWarrior Online prim, je audio stránka. Každý robot vyluzuje za chodu jiný zvuk a při kombinaci s ostatními a palbě samotné vám občas přeběhne mráz po zádech. Už dlouho jsem nehrál něco, kde by ve mně audio vyvolávalo tolik pocitů. Skvělá práce.

Cílem každé bitvy je zničit všechny roboty nebo obsadit nepřátelskou základnu. Zatím žádné jiné módy nejsou, takže se vše dá shrnout jako palte po všem, co je červeně označeno, a snažte se aspoň trochu koordinovat své spolubojovníky.

Zbraně a upadající kousky mechů
Když už jsme v akci, určitě vás zajímá, jaké zbraně budete ovládat. Ty jsou spíše specializované na každého robota a většinu času jsem využíval, co mi bylo naservírováno. Každá hračka má svůj předem daný rozsah a někdy i omezený počet střeliva. Jsou zde lasery, rakety (těch je v bitvě opravdu hodně) a zase lasery. Spíše než o visuální variace se jedná o schopnost vymáčknout z každého kousku co nejvíce a to se při ovládání robota pomocí šipek, rozhlížení se a zaměřování pomocí myši nejeví jako nejjednodušší práce. Osobně mi chvilku trvalo, než jsem se ve velké vřavě dokázal zorientovat.

Jde totiž o to, že každý robot může přijít o paži, což znamená ztrátu zbraní. Kromě těchto částí se poškození týká i každé části těla zvlášť. Pěkný nápad, ale nikdy jsem se nedokázal orientovat v tom, kam a jak se natočit pro minimální škody.

MechWarrior Online je takový futuristický World of Tanks, kde se ale cesta k tomu stát se dobrým hráčem nepočítá na dny, ale spíše týdny. Svou propracovanou grafikou a audiem se řadí mezi špičky. Bohužel výše uvedené výtky mohou někomu podrazit nohy ve vůli ve hře pokračovat a odradit tak mnohé hráče.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

Laugher

Laugher | 27.07.17 v 22:52

Obří roboti

Lukáš-Kafa

Lukáš-Kafa | 18.02.17 v 18:24

nudááá


galerie

MechWarriror Online MechWarriror Online MechWarriror Online MechWarriror Online MechWarriror Online MechWarriror Online MechWarriror Online