recenze

Combat Arms

Combat Arms

Když zabrousíte do naší MMO/webovky sekce, určitě se budete těšit z mnoha strategií nebo RPG her. Dlouho jsme tu ale neměli nějakou fajnovou čistrokrevně akční MMO, že? Tak pěkně přivítejte Combat Arms.
Combat Arms bude velmi jednoduché popsat, tedy samotnou náplň hry. Berete do ruky krochnu a jdete si zastřílet. Pokud jste tedy hráč, který si vychutnává taktické momenty, strategická rozhodnutí nebo dlouhodobé plánování, přestaňte číst a jděte se mrknout po něčem jiném.

Začátek a první výstřely
Tvorba postavy je krátkodobá záležitost, vybíráte si pouze pohlaví plus drobnosti, na kterých až tak nezáleží. Pak už jste hozeni do hlavního lobby, kde se buď porozhlédnete nebo si jako já okamžitě po tutorialu skočíte do první akce. Výběr serverů a místností je jednoduchý, intuitivní a neměl by s ním mít nikdo problém.

Smyslem Combat Arms je opravdu střelba, co nejlépe mířit a zůstat na živu. Připravte se na to, že právě poslední jmenovaná věc bude problém, hlavně pokud se budete setkávat se zkušenými nebo platícími hráči.

Mapy, módy, zbraně, hackeři
Pojďme se tedy podívat, jaké oblasti a světy vám toto MMOčko nabídne. Map jsem napočítal během hraní přes deset, ale dočetl jsem se, že jich je 18 a více. Většinou jsou středně velké nebo malé, což je spíše plus. Pokud se dostanete na velkou a nebudete mít příliš výdrž, ostřelovači budou mít hody. Různorodost oblastí je skvělá. Podíváte se do obytných nebo kancelářských budov, na ropnou plošinu, zažijete bitvu o most nebo se podíváte na skládku. Jelikož vždy stojíte na jedné ze dvou stran, můžete se obávat jisté nevyváženosti v designu mapy. Taková věc se mi naštěstí přihodila pouze párkrát a to hlavně, pokud jsem zkusil jeden z mnoha módů.

Ano, módy, většinou velký tahoun jakékoliv MMO FPS akce. Zde si můžete odškrtnout klasiky jako DeathMatch, Team Deathmatch, Free For All, ale zakopnete i o zajímavosti jako Infekce (jeden z hráčů je nakažen a snaží se přeměnit ostatní hráče na infikované, ti jsou poté na jeho straně). U klasických modů je i možnost nastavit, ,jaké zbraně se budou moci použít, jaké budou zakázány apod. (akce na nože nebo pouze ostřelovačky jsou velmi populární).

Když už je řeč o zbraních, těch je ve hře více než 50 a většina z nich je přístupná za herní peníze. To je super, hlavně v ten moment, když zjistíte, že i ze začátku máte slušný kapitál. Jejich rozdělení je jednoduché, jsou zde automatické i poloautomatické zbraně, brokovnice, ostřelovačky, nože, granáty, miny a další chuťovky. Drtivá většina se dá i nadále upravovat koupením lepšího zásobníku, hledí, tlumiče nebo využitím speciálního „nářadí“, které vylepší některé atributy zbraně. Poslední volba je ale dost drahá a nemusí vždy vyjít.

Všechno zatím zní skvěle, ale teď se dostanete k obrovskému mínus a tím jsou hackeři. Můžete mít jistotu 1:10, že potkáte člověka, který rozhodně nehraje podle pravidel. Takový opravdu kazí kompletně celou hru a zážitek z ní. Uvedu jeden příklad, kdy byl jeden „hráč“ schopný pomocí polní lopatky sundat všechny i na vzdálenost několika metrů, přičemž několikrát zdolal rychlost zvuku. Výskyt těchto individuí je natolik častý jev, že zdatnější hráči budou také považováni za hackery. I já jsem byl jednou vyhozen ze hry zcela bezdůvodně (a to jsem byl docela slabý hráč).

Věci, které si (ne)kokupíte
Jako většina MMO i Combat Arms si musí vydělat. V podstatě si hlavně můžete pomocí kreditky pořídit lepší skiny, zbraně, vylepšení nebo třeba ochranu. Hlavně různé vesty, brýle apod. jsou kuřím okem hry (z mého pohledu). Když se setkáte se zkušeným hráčem, který je dokonce ochoten za některé věci zaplatit, budete mít problém ho skolit. Jemu někdy stačí dvě dobře mířené rány, zatímco vy na něj vyplýtváte půl zásobníku a to je škoda. Přirozeně, pokud jste zelenáč, budete mít problém i s průměrným hráčem, ale řečené momenty vám na sebedůvěře vůbec nic nepřidají.

Grafika a audio
Combat Arms už má dva roky za sebou, ale grafika je stále na velmi zdařilé úrovni, to stejné můžu říci o audio a zvukových efektech. Občas se mi sice stalo, že mi hra lagovala na základě seknutého zvuku, ale spíše se jednalo o technický problém na mé straně, jelikož nikdo podobné problémy nezaznamenal.

Už je vám asi jasné, kdo bude Combat Arms hrát. Jestli hledáte rychlou akční odreagovačku, kde se můžete vyřádit a vyzkoušet si parádní arsenál, jste to vy, kdo si stáhne klienta. I přes některé výtky se jedná o nadprůměrnou záležitost, kde máte jistotu, že vždy naleznete protivníka.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

Petosko

Petosko | 05.02.16 v 04:37

střílejda !!

JežeQ

JežeQ | 08.02.15 v 10:46

super střílečka

DoDoTom68

DoDoTom68 | 30.05.14 v 10:31

v hre treba takticky postupovať a stále vám ide o život©

poky | 19.12.12 v 13:06

tahle hra je docela dobra a jěště k tomu onlinová jen škoda t+ch map jsou pro 16 hrášú docela malá chtěli by přepracovat grafika je taky na vysoký urovni zažitek ze hry je fascinujicí střílet živý vojáky a ne počitačovou iinteligenci je to prostě dobrá hra.............


galerie

Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms Combat Arms