recenze

Galactic Allies

Galactic Allies

Mír je minulostí a hromadné boje mezi flotilami kosmických lodí napříč celou galaxii jsou na denním pořádku. A i vy jste součástí této neutěšené situace. Tak zformujte vaše rakety a vzhůru do boje v jednotlivých misích nebo proti ostatním hráčům. K tomu hra přidává ještě získávání zdrojů a vylepšování a taktické možnosti boje.

Tomu se říká strategie. V této hře se stáváte velitelem vlastní vesmírné základny, ve které produkujete bojové lodě, a obrážíte zdejší okolí. V galaxii je několik planet, které postupně odemykáte, navštěvujete a plníte na nich zadané úkoly. Dále je tu i složka boje proti ostatním. Ale hezky postupně.

Proberme si ty nejdůležitější obrazovky. Tou první je váš hangár. V tom produkujete tři typy lodí, které se liší silou útoku, slabostí a odolností proti ostatním. A máme tu tak první strategický prvek. Rakety umisťujete do slotů, přičemž každých pět levelů se vám odemkne další. Současně je tu i složka výzkumu, takže lze upgradovat jak lodě, tak jejich palebnou sílu nebo štít. Otázka výzkumu je poměrně ošemetná a ještě o ní bude řeč.

Následuje přesun na hvězdnou mapu. Na ní je vždy označen aktuální quest nebo něco, kde máte prácičku. Rozhodně pomáhá v lepší orientaci mezi všemi těmi ikonkami.
Planeta s úkolem je zpravidla bráněna nepřáteli, takže přichází na řadu boj ve stylu real-timeových strategií. Označte flotilu a útočte v houfu nebo sólo. Další pěknou možností, i když ne úplně propracovanou, je možnost letu v určité formaci.
Souboje proti AI jsou poměrně jasnou záležitostí, respektive neměl jsem potřebu studovat, na co a koho jsou moje lodě slabé a naopak. Zato v boji proti skutečným hráčům už to chce namíchat něco s trochou strategie. V této složce bojů si vyberete soupeře a nastává boj. Předtím jste informováni o velikosti jeho síly a bodech, takže si lze celkem dobře vybrat. Silnější vám dá v případě výhry více bodů a naopak. Pokud prohrajete, body ztratíte. To určitě nechcete a povím vám proč. Daný počet těchto bodů vám dává odměnu v podobě klíčů a tyto klíče jsou nezbytné na jakýkoli výzkum. Jednoduše řečeno si bez klíčů v pozdější fázi hry neškrtnete, protože všichni budou silnější a mít lepší rakety než vy.

Kromě bojů následuje i získávání surovin. Na „odnepřátelenou“ planetu lze přistát a sbírat tam suroviny, plazmu a benzín. A samozřejmě, že toho bude potřeba víc než dost na upgrade lodí, prodej na trhu, na plnění questů a tak podobně.

Všechny tyto akce stojí energii a současně i „další energii“. Zkušenosti a nový level zpravidla odemyká nějakou tu novinku, ale nejpotřebnější jsou již zmiňované sloty na vesmírné lodě.

Dobře zpracovaná vesmírná strategie, ale mám s ní jeden problém. Jednak je to onen systém získávání klíčů na další výzkum, jednak nutnost přátel, kteří vám skrze odkaz na zdi mohou opravit poškozenou loď. A vzhledem k cenám jednotlivých kousků si nebudete moci dovolit lehce poškozenou raketu prodat a postavit si novou… takže vám přeji spoustu kamarádů a vítězných soubojů, jinak zůstanete pouze u plnění questů, což může být brzo stereotypní záležitost. Nicméně za zkoušku nic nedáte a začátek, který vás do hry vtáhne, je velmi rychlý a zabaví.


hrát na facebooku

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Janička1

Janička1 | 04.01.15 v 21:09

bože něco pro mužské


galerie

Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies Galactic Allies