recenze

CastleVille

CastleVille

Zynga je bezesporu jedním z tahounů sociálních her na Facebooku. A svůj nejnovější titul ze skupiny Ville her to jedině dokazuje. CastleVille je, jak tvůrci slibovali, graficky i obsahově lepší než jejich předešlé výtvory a během několika málo dní si získal miliony hráčů na celém světě. Pojďme se podívat do tohoto pohádkového světa a vytvořme si vlastní "Zazvonil zvonec a pohádky je konec."
Úvod

Většina her od Zyngy, jak je známe, je postavena na principu: získávej kamarády, buduj, farmař, sdílej, sbírej, posílej...

Asi největší boom znamenala hra FarmVille, následovaná Treasure Isle a mezi nejnovějšími tituly CityVille, Adventure World a konečně nyní - CastleVille.

I CastleVille je založen na osvědčeném sociálním systému, ale je přeci jen v něčem jiný a v něčem lepší. Budu se snažit vám v následujících řádcích přiblížit, o čem to celé je a pak bude na vás, zda se do hry také zapojíte. Ale jsem si už teď jist, že jste dostali minimálně jednu pozvánku na Facebooku od vašich přátel, abyste se stali jejich sousedy.:) Pokud jste bezmyšlenkovitě pozvánku ignorovali, možná budete znovu o jejím nalezení uvažovat.

Bylo nebylo ...

Koncept CastleVille je naprosto pohádkový. Už od samého začátku, kdy se dostanete na ne příliš vybudované místo kdesi v lese, na vás bude dýchat čarovná atmosféra. Čeká na vás první mise a rozhovor s první postavou. Hrou vás budou totiž provázet různé osoby, většinou s pohádkovým motivem jako král, princezna, udatný bojovník, kouzelník atd. Nebyla by to Zynga, abyste si něco nebudovali. Budete si moci vystavět celé pohádkové město obehnané hradbami, s nádvořím, branami, kouzelnými zahradami a samozřejmě také farmařit, chovat dobytek či rybařit. Už z tohoto pohledu je to velice komplexní hra, která asi každému nabídne něco, co se mu může líbit, právě svoboda v rozhodování a střídání činností nedělá hru tak stereotypní jako ty předchozí.

Mise

Mise jsou od samého začátku příběhové - zachránit, najít, zničit apod. Ale je i spousta úkolů mimo, které jsou čistě o sbírání, získávání předmětů od přátel, vytvoření věcí, prozkoumání lokace apod. Co mě velice zaujalo, je možnost misi posunout na později a věnovat se tak jiným např. zajímavějším činnostem. Každá postava vám mise postupně otevírá a dohromady tak tvoří skupinu úkolů. O vašem aktuálním stavu v průběhu skupiny misí jste informování vždy v každém detailu úkolu, ať víte, zda už se blíží konec:)

Budování

Jak budete postupně plnit mise, bude se vám zvyšovat i level a díky tomu i možnost stavět nové a nové budovy. Ty samozřejmě něco stojí a je na ně potřeba i několik materiálů. V umisťování budov máte naprostou svobodu, dokonce i můžete přebarvit střechy a městečko tak nevypadá stereotypně. Nezapomeňte ani na cestičky, okrasné předměty...však vy už si poradíte. Nečekejte, že budete moci postavit vše hned, dražší budovy se otevřou až s rostoucím levelem.
Některé budovy vám přidají hradební body, díky nimž máte vyšší pozici v dolním seznamu sousedů. Body můžete získávat i stavěním hradební zdi.

Materiály

V podstatě všechny přírodní materiály, které ve světe CastleVille najdete, se dají nějak využít. Když se nudíte a už nevíte, co byste sklidili nebo postavili, můžete prostě jen tak pokácet strom, vydolovat kámen, chytit rybku, sbírat med z květin, uklízet trávu (!). A když vám materiály dojdou, můžete si koupit nová semínka stromů, zasadit, zalévat a nakonec opět pokácet pro získání dřeva. To samé s kamením a dokonce i s dobytkem - koupíte si např. kuře, postupně ho budete krmit a nakonec ho můžete prodat, nebo z vajíček vytvořit omeletu dodávající energii. A když je vám líto ničit přírodu u vás, můžete totéž dělat u nějakého souseda. Může vás zastavit jen herní limit, protože v batohu máte omezené množství pro každou ingredienci, je nutné je spotřebovávat buď tvorbou dalších předmětů, nebo prodejem.

Tvorba předmětů (crafting)

Tohle mi opravdu u některých her chybělo, možnost vytvářet si kombinací různých ingrediencí speciální předměty nutné pro mise, pro zvýšení energie, rychlejší zabíjení potvůrek nebo jen tak skladování do zásoby. Nemusíte tak utrácet skutečné peníze za nějaké bonusy, ale vše si postupně za nějaký čas prostě uděláte. K tomu budete potřebovat speciální budovy a i to vám nějaký čas zabere. Vystavíte si postupně kovárnu, kuchyň a další budovy. Předmětů k vytvoření je zde spousta, o jejich využití vám ale říkat nebudu, ať si na něco taky přijdete sami a neochudím vás o prožitek z prozkoumávání.

Každý předmět je složen z jiných částí, ty buď nasbíráte, nebo je získáte od sousedů. Podle náročnosti a také využití se bude předmět vytvářet nějakou dobu, ale některé se udělají za pár minut a vy tak nemusíte čekat celý den jako např. na některé sazenice na farmičce.

Drobečky

Kromě výše zmiňovaného sbíráte návštěvou sousedů srdíčka, která také využijete při kupování speciálních předmětů.

Málem bych zapomněl i na to, že máte vlastní postavu, kterou můžete i během hry měnit a jinak šatit.

Líbil se mi vylepšený panel pro nastavení v pravé části obrazovky. Hru si skutečně vychutnáte nejlépe na fullscreen. Čím více předmětů v oblasti máte, tím déle občas trvá načítání, ale to byl problém prakticky u každé podobné hry, přeci jen je to spuštěné v prohlížeči.

Dalším kladem je počet úkolů, které vám postupně nabíhají. Nejste od samého začátku zavaleni desítkami nesplněných achievementů, ale máte možnost si všechny v klidu splnit a nejste tak v neustálém presu. Ani splnění úkolů není těžké. Předměty nutné ke splnění si často můžete udělat sami a nepotřebuje k tomu ani přátele. Právě absolutní závislost na přátelích mne od jiných her odradila, ale zde nejste limitování ani časem plnění misí ani počtem přátel.

Zpracování

Grafická stránka je kapitola sama pro sebe. Jak Zynga avízovali před spuštěním hry, měla být grafika i hudba to nejlepší, co zatím vypustili do světa. Musím přiznat, že mi chvíli trvalo zvyknout si na překreslené prostředí, ale nyní mi to už zcela vyhovuje a za každou další misí se těším, co dalšího přijde.

Grafici si opravdu vyhráli, stejně tak zvukaři. Hudbu nahrál skutečný orchestr a při jejím poslechu jste jako v pohádce. Nenechte se ale zmýlit možná až dětským vzhledem a prostředím, opravdu to chytne i dospěláky.

I přesto, že je na první pohled hra poměrně dost graficky náročná, je její spuštění rychlejší než např. u CityVille a hra tak často nepadá.

Suma sumárum

Musím říct, že spíš než sociální hru mi CastleVille připomíná klasické RPG, dostáváte úkoly od postav, sbíráte předměty, nalezneme zde prvky adventury, simulace, budovatelské strategie, farmaření ... vlastně si ani nepamatuji, jestli jsem kdy podobně laděnou hru na Facebooku viděl. Pokud vy ano, určitě se s námi podělte v diskusi.

Jsme na samotném konci článku a kdo to dočetl až sem, možná už celý nedočkavý zapíná Facebook a zapojuje se do hry. Třeba se tam uvidíme, tak vzhůru do pohádky v CastleVille!

Na závěr ještě video:


hrát na facebooku

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Marika | 09.08.20 v 12:47

Preco už nefunguje ta hra?

Pavlínka2C

Pavlínka2C | 13.02.15 v 10:11

hra nabitá akcí, myšlením a vytvářením

Dalia Mia | 17.03.12 v 19:34

Ahoj som sklamaná 40 level je koniec, je zbytočné hrať dalej žiadné dalšie XP žiadné nove možnosti pre castle, skrátka mrtvý bod. 5 milionov coins je limit, ak sa chcete vyhnúť vyskakovaciemu oknu ktore Vam oznamuje že ste v maxime kupujete zbytočné objekty a nasledne predávate zo stratou.

nikdo | 29.11.11 v 21:13

Hraju to na facebooku jsem na pátém levlu.


galerie

CastleVille CastleVille CastleVille CastleVille CastleVille CastleVille