článek

Space Invaders - brak nebo fenomén?

Space Invaders - brak nebo fenomén?

Space Invaders už hrál snad každý. Existuje jich tolik a většina jich je hodně podobných. Proč jich tolik vzniká? A proč na ně někteří hráči nedají dopustit a jiní je zatracují? Přečtěte si článek a možná se váš názor na útočníky z vesmíru trošku pozmění. Třeba to není jen herní odpad...

Neumím ani spočítat, kolikrát jsem nějakou tu gamesu na téma Space Invaders hrál. Vím ale zcela určitě, že poprvé to bylo, většinu poprvé si člověk pamatuje, na starodávném, dnes už téměř muzeálním kousku, ZX Spectru (historie samotných Space Invaders je ještě starší, ZX Spectra jsou z roku 1986, první útočníci z vesmíru nás navštívili roku 1978). Netuším, kolik z vás ho doma mělo a něco na něm hrálo, pokud byste si chtěli vyzkoušet, jaké to bylo, můžete využít některý z emulátorů (například Spin), kterých je na internetu povícero. Uznáte pak sami, že Space Invaders, jak je známe z PC, byly v té době poměrně solidní hrou, sice ne úplně vyčnívající, ale rozhodně ne tou nejnudnější. Grafika byla postačující, občas se dokonce objevily nějaké ty zvuky, které by sice dnes asi moc neuspěly, ale na tu dobu...












Jenže nyní už je doba ZX dávno, dávno za námi. Počítače překonaly několik dalších vývojových fází, a nakonec, společnost také. Počítač již není vzácností a doma ho má téměř každý. Proto se mohly tolik rozšířit i free hry, kde právě mají největší šanci získat své publikum i gamesy stejně staré jako počítače samy. A do této sorty lze bez uzardění zařadit i Space Invaders. Musím se na tomto místě přiznat, že v poslední době mi připadalo další a další vydávání klonů na téma útočníků z vesmíru jako důkaz určité myšlenkové odtrženosti autorů takových pokusů. Zcela jistě se najdou takoví, kteří vyrábějí podobné hry jen proto, že nic jiného neumějí, ale při přípravě podkladů jsem si uvědomil, že taková myšlenková odtrženost nemusí být jen špatná vlastnost a že existuje sorta lidí, kteří po Space Invaders baží z jiného důvodu. Že je to pro ně bůh, naprostý a jediný originál. Je to něco podobného, jako když člověk sbírá staré automobily, veterány. Z dnešního pohledu po všech stránkách zastaralé, ale někdo si dá tu práci, že jezdí po světě po výstavách, kupuje je a opravuje. Jedním z těch lidí, kteří vyznávají kult klasického souboje mezi marťany a jediným obhájcem planety Země, je i Paul Neave, mezi jehož dílka patří například u nás recenzovaný kousek:“Space Invaders (Neave).“ Jak poetický název. Pokud se ale vypravíte na jeho stránky, dozvíte se mimo toho, že chce být v příštím životě prasetem, protože prasečí orgasmus údajně trvá 30 minut, i to, že je zarytým fanouškem vůbec remaků starých her.





Naprostý šok jsem ale zažil, když se dostal na stránky věnované jen a pouze Space Invaders. Nejen, že tam člověk narazí na velmi, velmi obsáhlou příručku k hraní této gamesy, ale můžete si tam vybrat tematické pozadí na vaši pracovní plochu, stáhnout si ikony v podobě marťanů dále všemožné zvuky, které vydává ten který mimozemšťan, doprovodné melodie, porovnat rozličné typy starých automatů, na nichž se tato hříčka rozšířila a nabyla své slávy. Možností je spousta a pokud jste fanouškem, určitě zde naleznete celou řadu informací. Právě zde ale „obyčejný“ člověk pochopí, že Space Invaders nejsou jen stále téměř stejným trapným výrobkem, ale že jsou fenoménem. Pojďme se tedy nyní blíže zaměřit na některé zástupce tohoto fenoménu, které jsme publikovali u nás, na Freegame. (pokud kliknete na název té které gamesy, budete si ji moct hned stáhnout)








Space Invaders 1.1



Jedno z velmi dobrých vyvedení Space Invaders, které jde i takříkajíc s dobou. Je zpracováno ve flashi a musí se nechat, že je i celkem zábavné. Roty mimozemšťanů se v každém kole staví do jiného obrazce, přibývá druhů nepřátel (někteří za vámi dokonce sletí k zemi), navíc zde máte možnost i využít upgradů, které získáváte sestřelením některého nepřítele. Využívat můžete po určitou omezenou dobu i štíty, jež se po každém kole o čtvrtinu doplňují. Po každém kole následuje bonusové kolo, ve kterém si nasbíráte body. Hodně bodů. Takže pokud jste jen malí příznivci Space Inavedrs, rozhodně do toho jděte.



Space Invaders (Neave)



Zmiňovaný remake; očekáváte- li klasiku, budete ji mít v té nejryzejší podobě. Pevně sešikovaná horda nepřátel se pomalu pohybem sem-tam blíží k Zemi a je jen na vás, abyste jí zabránili v přistání. Než je nepřátelé propálí svými třídruhoými střelami, můžete se schovat pod tři štíty. Nezaměnitelná grafika i zvuky. Jako bonus se můžete strefovat do červené mimozemské lodě, která vaše bodové konto značně obohatí. Pokud chcete zkusit opravdu nefalšované, až do morku kosti pravé Space Invaders, je tohle ta pravá volba.



Photo Invaders



Přece jen o něco grafičtější pojetí než od Neave, ale tím ztrácí poněkud ducha, nedýchne na vás ta "pravá" atmosféra. Tři bariéry, které vás majíc bránit jsou neprůstřelné, mají podobu fotoaparátu.. Hra je poměrně jednoduchá, na jediný zátah dosáhnete pěti tisíc bodů i více. Vystřílet marťany netrvá ani příliš dlouho. Zajímavá je ale možnost editace designu. Nastavit si tak můžete do hry libovolné obrázky a střílet třeba do podobizny své fyzikářky (a odtud zřejmě pochází název Photo Invaders :-))








Chicken Invaders



Jedna z mnoha tematických předělávek Space Invaders. Jak název prozrazuje, nebudete se trefovat do mimozemšťanů, ale do nebohých slepic. Ty, aby se bránili, na vás samozřejmě nepálí z laserových zbraní, ani neházejí bomby, ale spouštějí vejce (notně zkázonosná). Grafika, ač je gamesa už z roku 1998, je velmi pěkná. Domnívám se ale, že žádného příznivce klasiky nenadchne, protože atmosféra je nulová. Nudit se ale určitě nikdo nebude.




Alien Invaders



Zřejmě nejmodernější remake téma Space Invaders. Dynamická 3D grafika, akční doprovodná melodie a spousty vesmírných nepřátel, které se sice nepodobají klasickým zrůdičkám, ale vystřelují stejně nebezpečné projektily. Pozor si také musíte dát na meteory létající kolem vás. To je cesta, jak oživit tuto gamesu, přilít do ní nový život, ale na druhou stranu, pokud chcete vyzkoušet starou klasiku, zavede vás Alien Invadres někam jinam. To ale rozhodně není výtka.



Tento výčet samozřejmě není ani zdaleka kompletním výčtem všech možných Space Invaders, co jich na PC vyšlo. Na druhou stranu ale podává poměrně vypovídající zprávu, že totiž ač jde o námětově velmi podobné hry (až stejné), skrývá se za nimi velké množství variací, které nejsou nezábavné. Musím se přiznat, že tento článek pozměnil i můj názor, který byl veskrze negativní. Nechtěl bych ale, aby vyzněl tak, že právě Space Invaders jsou takové gamesy, které jsou ve všech svých aspektech naprosto bezchybné a výborné; to totiž také není pravda. Jenže musí být fenomén nutně naprosto bezchybný?



Za tipy děkuji kolegům Kahimu a Marrakovi.





Andrew

autor
/ Andrew

Publikováno: 28.05.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

ded | 29.05.05 v 13:52

...nejsou z roku 1986, nýbrž z roku 1982 (model 48k zvaný "gumák").

Tomus | 28.05.05 v 00:15

ono klonů Space Invaders je několik set, takže dělat výpis by ani nemělo smysl, článek je zajímavý, ale byl bych radši, kdyby v něm bylo víc historických podrobností a zajímavostí...