článek

Commodore 64 - SID hudební čip

Commodore 64 - SID hudební čip

Ačkoli technologie starého C64 s hrami souvisí pouze nepřímo, nikomu neuškodí trocha poučení o minulosti a přítomnosti zvukového systému, který na nás za mlada pištěl z nitra té šedé bedny. Geniální melodie The Great Giana Sisters nebo Barbarian se nezapomínají a starší generace hráčů již teď jistě sliní na koberec z toho, co je čeká.


Co je Commodore 64 (C64) SID melodie? V podstatě je to hudba původně generovaná na C64, populárním domácím počítači 80. let. C64 v mnoha ohledech nesporně předběhl svoji dobu a nabízel spoustu pokročilých funkcí za přívětivou cenu. Jedním ze znaků C64 by právě i SID čip (Sound Interface Device) vytvořený v roce 1982 Bobem Yannesem. Pozoruhodné vlastnosti tohoto čipu nastolily v průmyslu počítačové hudby doslovnou revoluci, dokonce byl časopisem Byte Magazine zvolen jako jeden z dvaceti nejdůležitějších čipů počítačové historie (Byte's 20th Anniversary tribute edition z roku 1996).









Ačkoli samotný design čipu byl průlomový, jeho pravé možnosti byly doceněny až praktickým využitím - i když byla prapůvodní hudební díla na C64 na své období velmi impozantní, skrytý potenciál SID byl objeven až v roce 1985. Skladatelé začali používat audio "iluze", které budily pro lidské ucho dojem, že doopravdy slyší více hlasů než tři, které čip vlastně měl. SID hudba dále pokračila ve vývoji v roce 1987, kdy se začalo s využíváním čtvrtého hlasu původně rezervovaného pro zvukové efekty samotných her a programů. Tím byl dán podnět ke vzniku samostatných hudebních děl nezávislých na vývoji her a dá se v určitém smyslu hovořit o počátcích osamostatnělé elektronické hudby. Ačkoli během let přišla ještě spousta dalších pokroků v tvorbě, žádný z nich již nebyl tak průlomový jako ty dva výše zmíněné.








Nejdůležitějším krokem bylo uvolnění C64 technologie veřejnosti. V době C64 si museli skladatelé programovat pro tvorbu vlastní nástroje a kvůli určitému konkurenčnímu boji se zdráhali vypouštět tyto nástroje pro veřejnost. Jak už to tak bývá, nástroje se stejně dostaly ven, C64 komunita začala prožívat boom a s kvalitními skladbami roztrhl pytel. V tomto období C64 vývoje vzniklo spoustu vynikajících herních soundtracků (nezapomenutelné Commando nebo IK+) v čele s čím dál více známými osobnostmi jako byl Martin Galway, Chris Hülsbeck, Ben Daglish a samozřejmě SID guru Rob Hubbard. Ačkoli se během 90. let C64 herní průmysl začal pomalu vytrácet kvůli nástupu konkurenčních systémů, dodnes existují lidé, kteří SID čip používají, už jen pro jeho nenahraditelnost a charakteristické zvuky (neznalý člověk by řekl pazvuky).








Zcela logicky je dnes SID hudba spíše otázkou fajnšmekrů a lidí, co rádi vzpomenou na mládí u kazeťáku. Přesto však existují i profesionální hudební uskupení, stále využivající SID hudby a spojující tento nezapomenutelný systém s moderními styly. Příkladem budiž Machinae Supremacy - tvůrci soundtracku pro českou hru Jets 'N' Guns a experimentátoři na poli SID metalu. Z našinců pak kompostář a multičlověk František Fuka. Zkuste jeho nedávný mix Roba Hubbarda pro Bytefest.org a uznejte sami.


Přichází správná otázka - kde tedy najdu hudbu z Bruce Leeho, co jsem mastil jaký malý chlapec, když matka vařila? Na internetu je opravdu k nalezení databáze SID melodií čítající cca 20.000 kusů. Nazývá se HVSC (High Voltage SID Collection) a vyhledávat se v ní jednoduše dá přes fanouškovskou stránku o C64 - Lemon64. Melodie jsou velikostí ještě menší než MIDI a mají překvapivě koncovku ".sid". Pro jejich přehrávání lze použít buď schopnější SIDPlay pro Windows nebo dokonce plugin do přehrávače Winamp. Vyrábějí se i zvukové karty se SID čipem pro PCI rozhraní. A to je pro dnešek z historie vše, dobrou noc.




slzoherec

autor
/ slzoherec

Publikováno: 14.05.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

Johny | 16.07.08 v 09:55

Koncom osemdesiatich rokov som bol stastnym majitelom C64, hudba z hier na C64 bola na tu dobu taka dobra ze som si ju nahral na kazety a pocuval vo Walkmani

Sosol | 01.08.05 v 00:42

nooly/marshals: Fuxoft rulez :)

nooly/marshals | 31.07.05 v 22:09

velmi pekne zpracovanej clanek. trosku chybi info o SID stationu, ten napr. pouzivaji i machine supremacy.. a taky.. co maj kurna vsichni s fukou? jakoby nebylo X lepsich ceskych a slovenskych trackeru ; )

oldsoft | 19.05.05 v 13:51

Přehrávač: ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/music/players-pc/AYEmul2.7.zip
Nějaká muzika: http://www.mirsoft.info/gmb/tunes_list.php?id_platform=94

lovejoy | 17.05.05 v 19:33

a co takhle AY ze spectra
tam se fuka vyblbnul