článek

Legenda jménem Arkanoid

Legenda jménem Arkanoid

Patříte mezi příznivce tohoto druhu her a chcete se trošičku odreagovat? Zní-li vaše odpověď alespoň v jednom případě kladně, pak by vás mohl následující článek zaujmout. Jednoduchou formou si v něm totiž připomeneme deset zajímavých kousků herní historie, které rozhodně stojí i v dnešní době za pozornost. Chybět nebude ani pár dalších zajímavostí, takže máte-li chuť, tak směle pokračujte ve čtení…


Pokud by vás náhodou na ulici někdo zastavil a zeptal se vás, ať mu během chviličky vyjmenujete alespoň tři herní legendy, jistě by mezi nimi nechyběl geniální Arkanoid, o němž lze se stoprocentní jistou říci, že ho zakusil snad úplně každý. Pokud sáhneme trochu do historie, pak můžeme zjistit, že tento skvost je tu s námi od roku 1987. Málokdo z vás ale ví, že historie je ještě hlubší, než se na první pohled může zdát. Arkanoid vydaný dva roky před sametovou revolucí byl totiž úspěšným remakem hry Breakout, jenž spatřil světlo světa v roce 1976 a na svědomí ho měla společnost Atari. Ta se nechala inspirovat tehdy ještě poměrně novou hrou PONG, která vyšla v roce 1972 a v mnoha ohledech znamenala hotovou revoluci, stejně jak již zmíněný Arkanoid, jenž byl, i přes několik prvků ze hry PONG, vskutku originální. Jednoduše jste ovládali malou pálku, se kterou jste mohli pohybovat v horizontálním směru a odrážet s ní míček, jenž se pohyboval po obrazovce. Takto jste mohli likvidovat objekty, ocitající se na herní obrazovce před vámi.


Bohužel čas od času nastal rozruch, když se na obrazovce místo jednoho míčku objevili rovnou tři. Jak dnes všichni víme, nápad se ujal a postupně začalo vznikat spoustu podobných her, které doslova zaplavili herní svět. Úplně nejvíce počinů vzniklo s příchodem programu Game Maker, který byl k tomuto účelu jako stvořený. Tvůrci se navíc velmi často snažili do hry i něco trochu nového. Nejvýraznější inovací bylo jistě přidání třetího rozměru, což se pak projevilo na vzniku zcela nové éry. Podobných her je skutečně obrovská spousta a není se skutečně čemu divit, že se v tom pomaličku začínáme ztrácet. Tento nedostatek zkusíme alespoň z části napravit v následujícím článku, kde bychom vám chtěli připomenout 10 zajímavých počinů, o kterých jsme si stačili udělat obrázek a vše vám tak připomněli. Pojďme tedy bez zbytečných řečí rovnou na to…


Arkanoid Win32


Začal bych klasikou, kterou bezpochyby tento titul je. Nabízí totiž poměrně slušnou porci zábavy a to v podobě, která se před lety poprvé objevila na obrazovkách tehdejších počítačů. Změny tedy nejsou nějak razantní. Znatelného vylepšení, oproti původní verzi, doznala vizuální stránka a zanedbaná nebyla ani ta zvuková. Atmosféra, společně s hratelností, je samozřejmě rovněž na velice slušné úrovni. Zahřívací kolo tedy máme úspěšně za sebou ;).


LBreakout2


Je čas pokročit trošičku dále. Pokud bych vám měl říci pár slůvek o LBreakout2, pak vězte, že zde máme gamesku, která vyniká hlavně svým zpracováním. Velkou výhodu je rovněž přítomnost obrovské spousty bonusů, jež rozhodně podtrhují výbornou hratelnost. Pokud se vám bude zdát počet misí nedostatečný, lze využít přiložený editor a využít svojí kreativitu k tvorbě vlastních úrovní. Tak co troufnete si?













Arcanoid 3D


A máme zde první přírůstek, který vyšel v naší krásné zemičce. Jedná o počin, jež dokáže v mnoha ohledech překvapit a nutno říci, že mnohdy velice příjemně. To nejlepší co na tomhle kousku můžete najít, je ale jednoznačně hratelnost. Pokud by vám to bylo málo, lze rovněž počítat i s docela slušným zpracováním.


Worms Breakout


Pokud se vám předchozí tituly zdáli neoriginální, pak nyní máme pro vás dobrou zprávu. Nápady některých tvůrců jsou totiž někdy opravdu povedené a programátoři z týmu AnyKeySoft se s takovým nápadem opravdu vytáhli. Arkanoid totiž dokázali namixovat s prvky, známé z oblíbené herní série Worms. Vznikl tak Worms Breakout a výsledek můžete posoudit sami. Já myslím, že se tvůrci rozhodně nemají za co stydět.


Porkanoid


Pro milovníky lechtivých témat mám dobrou zprávu. Tvůrci arkanoidů se zkoušeli prosadit i v této oblasti a výsledkem jejich snažení je právě Porkanoid. Zpracování je hodně příjemně, stejně jako hratelnost. Rovněž můžete počítat i se zajímavými animacemi a také i se zanedbatelnou velikostí archívu, která dělá z tohohle kousku jeden z nejhranějších arkanoidů poslední doby.


Botonoid


A máme tu opět něco netradičního, což ostatně nejvíce poznáte na prostředí. Vše se odehrává na moři a vy ovládáte malou kocábku. Vašim úkolem je samozřejmě sestřelovat cihličky a získávat tak bodové ohodnocení. Kromě toho se budou čas od času objevovat rackové, kteří se vám budou snažit znepříjemnit život. Není proto nic jednoduššího než je pomocí vaší šikovnosti a projektilů, jež máte v zásobě, zlikvidovat. Zvládnete to?


Filaxoid


Sluníčko, pláž a arkanoid. Zdá se vám to nemožné? Tvůrcům následujícího počinu se to nemožné nezdálo a pokusili se tento námět zpracovat do hratelné podoby. Výsledek můžete posoudit sami, já jen dodávám, že titul obsahuje deset levelů a čas od času lze narazit na nějaký ten bonus, což je u většiny titulů samozřejmostí. Počítat lze se slušným zpracováním, takže hledáte-li další příjemnou odreagovačku, pak je pro vás Filaxoid vhodnou volbou.













Wilkanoid


A jde do tuhého! Rád bych vám přiblížil první ze tří titulů, které svojí chytlavostí dokáží velice příjemně pobavit na trošičku delší dobu. Další dva si popíšeme níže, nyní bych se na chvilku rád zastavil u Wilkanoidu. Základním stavebním kamenem jsou grafické efekty, jež jsou k vidění s každým vaším pohybem, který ve hře uděláte. Počítat lze rovněž i s prvky originality, jež je k dispozici celkově ve dvou levelech. Jedinou nevýhodou je fakt, že produkt je shareware.


BONG

A konečně zde máme něco zcela unikátního. Výše popsané tituly jsou, nejen svojí kvalitou, velice zajímavé, přesto v podstatě všechny jsou založeny na klasickém principu a dříve nebo později vás omrzí. V BONG je situace naštěstí trochu jiná a lze počítat s trochou více inovace, než u podobných titulů bývá zvykem. Místo několika málo míčků jich zpočátku budete odpalovat desítky, později však stovky. Upraven byl i odpalovač. Výborná hratelnost je navíc zaručena. Otázka na závěr tedy zní, proč to nezkusit?


Ricochet Lost Worlds


Na úplný závěr jsme si pro vás připravili opravdovou lahůdku. Sice nepřináší v zásadě nic nového, přesto to staré je zpracováno k dokonalosti a to doslova. Velmi detailní vizuální stránkou počínaje a výbornou hratelností konče. Jedinou nevýhodou je fakt, že jde o shareware, ale hledáte-li výborný arkanoid a tento žánr je vám blízký, pak je vaše hledání u konce.


Tak a to je pro dnešek vše. Doufám, že se vám následující článek alespoň trošičku líbil a splnil vaše očekávání. Do budoucna bychom vám takto chtěli připomenout více legendárních titulů a ať už se bude jednat o počiny slavné, či méně, zaručujeme vám, že si každý z vás přijde na své. Na úplný závěr bychom vám chtěli popřát příjemnou zábavu ;).




artman

autor
/ artman

Publikováno: 08.05.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

lecisko | 26.05.07 v 17:15

Cau, neznate nekdo takovej arkanoid, kde narozdil od jinych muzete mit bonusu vic naraz a z cihlicek vykukuji trpaslici a hazi po hracovi kvetinace..

James.Pond | 12.05.05 v 14:52

Tak by si tu chybičku taky po sobě mohl opravit, ne?

Valison | 12.05.05 v 12:21

ve Win je podle me nejlepsi DXBall

Radek Tomášek | 08.05.05 v 12:06

Moc se omlouvám, chybička se vloudila...

eMan | 08.05.05 v 10:15

Arkanoid 3D není v GM jak zde píšete :O