článek

Kult farmářských her

Kult farmářských her

Každý den zalévám, hnojím, zaskočím ke kamarádovi domů, nebo mu napíšu zprávu, ať už mi konečně pošle tu zatracenou kytku, zvíře, nebo vzácnou plodinu. Toť každodenní úděl těch, kteří hrají všelijaké farmy, ranče, zahrádky…


V noci se jim zdá o zítřejší sklizni a v nočních můrách je děsí krtek rozrývající záhonky a rozpínavý plevel. Farmářských her se v poslední době rojí nepřeberné množství. Jaké jsou aspekty tohoto žánru, čím přitahují masy hráčů a které kousky jsou v této oblasti top?



OBECNĚ



Ať už se vrhnete do kterékoli hry s touto tematikou, vždycky to bude stejné. Nikdy nedostanete prosperující zahradu, úrodné černozemě ani výhodné ceny v obchodě se zeleninou. Možná máte nějaký ten humus, ale to je tak všechno.



Vždycky je to obrostlá a zaneřáděná zahrada (Zelené impérium) nebo malinký záhonek široko daleko jediný. Do tohoto společného základu vstupuje vaše vlastní invence a nápaditost.



PRINCIPY ŽÁNRU



Zasadím to či ono, sklidím to tehdy a tehdy, prodám to a začnu zase znova. Za utržené finance si ovšem pořídím haldu nových věcí, takže sklizeň bude rychlejší, bude jí víc, já nehorázně zbohatnu a budu mít tolik peněz, že si budu moct dovolit ty nejvychytanější věci na mou zahrádku.





Mohlo by to znít jednoduše, ale my hráči v této oblasti pečlivě přemýšlíme kdy a co zasadit, aby to vyrostlo v potřebném čase, kdy budeme u počítače, a aby to slušně vynášelo. Noční můrou je pak uschnutí úrody, a pokud máte už nějakou obří zahradu, je lepší mít po ruce kapesníček. Protože i Chuck Norris by měl minimálně slzy na krajíčku.



Nákupy



Princip nakupování je jedním z hnacích motorů farmářů. Kromě klasického opatřování semínek, cibulek, řízků, jadérek ovoce a zeleniny, jsou to nekonečné počty dalších předmětů.



Většina z nich je z kategorie dekorativních. Bez jakékoli praktické funkce si obestavíme stodolu ošklivými trpaslíky, senem, nebo tam šoupneme nějakou tu kravku s ovcí. To je ještě normální. Klidně bych si koupil nějakou tu šílenost vedle malého rybníčku (byl prostě moc hezký), ale nemám na to dost naspořeno.



Druhou odnoží jsou věci praktické. Ty vám nějakým způsobem usnadňují živobytí v tomto krutém světě zeleninky. Kombajn, který sklidí a poseje větší plochu, různé energetické bomby, pokud ve hře figuruje aspekt ubírání nějaké energie, či věci s funkcí třeba sběru peněz, zvyšování určitého atributu a tak všelijak podobně. Je to hezké, že se nám tvůrci snaží pomoct, ale jen do té doby, než se většina těchto objektů dá pořídit pouze za skutečné peníze skrze jejich herní kredity a mince.





Nenásilí



V těchto hrách jsem ještě nikdy nevzal hrábě nebo vidle a nešel propíchnout kolegu kvůli tomu, že má větší dýni. Zde se zkrátka žádné zabíjení a násilí nekoná. Jak už bylo zmíněno, nejvíce uškodí uschlá mrkev. Co si ale vzpomínám, tak s jakous takous záškodnickou činností přišlo Zelené impérium, kde jste mohli neoblíbeným zahrádkářům posílat na záhonky krtky. Obecně ale zase platí, že se vám tu nemůže de facto nic tát. Hrajete dobře – posupujete rychleji. Hrajete špatně – jde to pomalu a ztuha… ale i tak postupujete.



Sociální aspekt



Neplatí absolutně, nicméně u drtivé většiny her je to nezbytná součást „pomáhat“ ostatním. Takže komu prodám svoje rajčata a papriky? Kolik dneska pošlu dárků svým sousedům? (určit hodně, aby se mi aspoň nějaký vrátil zpátky…)



NĚKTERÉ VYBRANÉ TITULI S PÉSTITELSKOU A FARMÁŘSKOU TEMATIKOU



FarmVille



Těžko by se hledal nějaký výraznější zástupce z poslední doby. Na Facebooku je tato hra nesmírně populární a obliba byla nejednou inspirací pro další podobné tituly. Někteří lidé tuto hru označují za jakýsi (neoficiální) milník v rámci komunitních her.





FarmTown



V porovnání s FarmVillem je to něco jako chudý příbuzný, který přijel na párty movité a vznešené společnosti a je rád za ty zbytečky, které může přebrat z odlesku hostitele. Prostě nic moc hra :-).



Na Facebooku jen nespočet více či méně povedených „klonů“. Určité pěstování zeleniny přechází i do tematicky jiných sociálních her. Z toho lze usoudit, jak silný je aspekt obstarávání potravy zejména pro nás hráče, abychom měli dostatek živin a mohli v klidu hrát...



Zelené impérium



Webová hra, ve které máte roztomilou zahrádku a jako malý trpaslík se o ni staráte. Výhodou je ono neusychání plodin. Strategické prvky jsou tudíž dále obsaženy v prodeji zeleniny ostatním hráčům a s nedostatkem místa na skladování dekorací a pěstění



Farmerama



Další z her v internetovém prohlížeči.



Family Farm



Jakási budoucnost farmářských her od nezávislého vývojářského studia. Informace o něm naleznete zde.



A spousta dalších. Ať už upřednostňujete sociální hry, flashky, webovky, své choutky rýpání se v zemi a sázení kukuřice uspokojíte vždy. V této oblasti je zkrátka z čeho vybírat a není divu, že je tento styl tak oblíbený v hráčské obci.





Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 18.03.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

phanka

phanka | 16.04.15 v 14:51

může být dobré zahrát si na farmáře