recenze

Afterwind - ovládněte svět

Afterwind - ovládněte svět

Může být webovka udělaná ve dvou lidech tak propracovaná? S tak perfektní hratelností a zábavou? A zcela zadarmo? Také jsem tomu úplně nevěřil, dokud jsem nenarazil na Afterwind.


Afterwind je přitom stavěná na už mnohokrát použitém stylu hraní, hlavně známé deskové hry RISK. Zde se ale dostáváme do modernější doby, kde budete ovládat armády moderního světa.





Vše začíná jednoduchou registrací a stažením malých souborů, které jsou ovšem pouze mapy, žádná instalace nebo něco podobného nehrozí. Poté co se přihlásíte a kliknete na PLAY, uvidíte dvě věci. Otevřené hry a nějaké body. K těm bodům později, teď hlavně k samotné hře.



Můžete se připojit do již založené mapy, probíhající hry (tam záleží, do jakého kola se můžete ještě zapojit) nebo založit vlastní válku. První možnost znamená, že začínáte od prvního kola a všichni máte stejné podmínky. Pokud se dostanete do hry později, nastává situace, že ostatní už mají obsazené vícero území a vy jste ve velké nevýhodě. Z mé osobní zkušenosti si nepamatuji hru, kde bych byl schopen vyhrát, pokud jsem se připojil po desátém kole. Hrát můžou pouze dva hráči proti sobě nebo klidně jatka v počtu patnácti soupeřů (tuto možnost doporučuji pouze pro pokročilejší).





První krok přímo v začínající válce je zvolit si národ. Záleží, jestli hrajete celosvětovou mapu nebo pouze jednu část. Ano můžete si opravdu zvolit ze skoro každé existující země, takže vaše kroky nejspíše budou směřovat k nějaké velmoci, ale klidně můžete začít i za Kongo nebo ČR. Po tomto rozhodnutí vše začíná. Hra se odehrává na kola, které jsou rozdělena na bitvy a strategické tahy. V těch strategických kupujete jednotky a rozhodujete o jejich posunu. Peníze zde hrají jako obvykle velkou roli. Platí pravidlo, že čím ekonomicky silnější země ve vašich rukou, tím větší přísun peněz do vaší kasy. Velmi důležité jsou také přísuny jednotek. Nemůžete kupovat vaše vojáky a bojové stroje jak na běžícím pásu a pouze za několik kol vám jsou nabídnuty posily. Časový limit je ale velmi, velmi krátký, a jakmile budete ovládat větší území, budete mít automaticky problém vše stihnout a rozhodnout. Zkušenější hráči toho přirozeně zvládají víc a také vám to dokážou pěkně natřít, ale nikdo není dokonalý. Bitvy jsou čistě o koukání a rozhoduje náhoda, štěstí, množství jednotek plus jejich síla a také vaše globální strategie.





Jednotek je celkem slušné množství, ale další si musíte postupně odemknout, právě za vaše získané body, ale ještě s nimi chvilku počkejte. Abyste dobyli nějakou zemi, musíte obsadit hlavní město a jestli chcete mít úplnou kontrolu, pak je dobré obsadit i menší města. Totéž platí o poražení soupeře. Je nutné s vaší armádou zabrat jeho hlavní město startovací země a udržet ho po dva týdny. Nebudu se tu zbytečně rozepisovat o strategiích, které lze použít. Nejlepší je si vše vyzkoušet a najít co vám sedí, ale jako vždy platí, že je nejlepší útok a přizpůsobit se protivníkovi.





Vaše globální strategie rozhoduje o stylu vašeho boje. Například, pokud budete používat hodně tanky, je lepší mít Tank General. Pokud se chcete soustředit na obranu, je lepší mít Perfect defence apod.





Nyní ty strategické body, které můžete vidět v hlavním menu/lobby. Jejich zisk je na základě zvýšení vaší úrovně jako hráče. Dostáváte totiž za vyhrané ale i prohrané války, řekněme tomu zkušenostní body, a jakmile postoupíte na vyšší level nebo hodnost, získáte i tyto důležité body. Ty se rozdělují do nových jednotek, globálních strategií a spousty dalších užitečných věcí.



Tato hra chce chvilku na naučení, jelikož možností je opravdu spousta a první hry vás spíše vyprovodí prohrou, ale věřte mi, je to neskutečná zábava.





Ještě upozornění, hra se stále vyvíjí, nyní má verzi 0.99x a je těsně před uvedením první stabilní verze, přesto už existují stovky hráčů.



Do hry se můžete zaregistrovat a ponořit na  http://afterwind.com/home/.




diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =


galerie

Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět Afterwind - ovládněte svět

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce