článek

Until I´m Gone – preview

Until I´m Gone – preview

Ecce, dámy a pánové, máme tu odklad. A další. A zase. Ano, takhle nějak se to už s projektem českých šikulů z Faraway Studios nějaký ten páteček vleče. Znamená ale precizní pilování milované hry přestat věřit v rozumné vydání? Určitě ne!

Jednání první: oprášení starých vzpomínek



Ať už o tuzemském megalomanském adventurním projektu slyšíte z nějakého důvodu poprvé nebo jste od zimy 2004-05, kdy byl projekt oficiálně odpískán, všechny podstatné věci jednoduše pozapomínali, vězte, že jedno je jisté: Until I´m Gone žije a snaží se svou „živost“ dávat za asistence 14-ti denního aktualizačního cyklu co nejvíce najevo. Původní – řekněme vize – zůstává samozřejmě neměnná: uvařit atmosférickou, melancholicky, depresivně až hororově laděnou „2.5D“ point-and-click adventuru, která díky svému zasazení ze všeho nejvíce evokuje vzpomínky na vysoce výpravnou, svým způsobem až uměleckou Syberii. Syberii 1/2 jako přímou inspiraci ale autoři vytrvale popírají.


O (na adventurní freeprojekt jistě nadprůměrném) příběhu si můžete celkem hutným způsobem počíst na projektových stránkách: http://farawaystudios.com













Příběh se odehrává v malebném zapadlém horském městečku/vesničce okolo vánočních svátků.Hlavní hrdina Nathan, zmožený celoroční prací, se těší na příjemné prožití vánočních svátků se svou rodinou u tepla rodinného krbu, zatímco venku budou utěšeně padat sněhové vločky. Plány na tuto idylku se mu začínají hroutit když mu zničehonic zavolá jeho milenka, mluví zmateně a tajemně, bez toho aniž by mu vysvětlila proč, chce aby za ní okamžitě přijel do jedné horské vísky, do místa jež dostalo jméno po zdejších horách, do Pitfall mountains. Po hádce a výhrůžkách,kdy milenka hrozí že vše o jejich poměru poví Nathanově ženě hlavní hrdina nakonec neochotně souhlasí a odjíždí. Druhý den, celý unavený po dlouhé a náročné cestě krajinou nikoho, tiše a oddaně mlčící pod nánosy sněhu, dojíždí konečně do malého městečka, usazeného v klíně mohutných hor, daleko od jeho všedního života. Krátce poté se setkává s milenkou v hotolovém pokoji, kde stráví necelou hodinu. Rozčilený tím co se od ní dozvěděl odchází z hotelu s jedinou myšlenkou-co nejdříve odsud odjet...


Jak se však brzy přesvědčí, něco takového není možné. Auto odmítá nastartovat, v dáli se zvedá mohutná sněhová clona, vítr se začíná ozývat čím dál tím hlasitěji a vše brzy přikryje bílá mlha. Je jasné, že v takovém počasí není možné riskovat cestu zpátky neznámou krajinou, přes úzké horské silničky, při skoro nulové viditelnosti, zatímco všude okolo zuřivě poletují mohutné sněhové vločky. Rozčilený a zdrcený Nathan proto vystupuje z auta a běží zpátky k “hotelu”, kde si pronajme jeden malý pokoj s tím že v něm přečká tuto noc…











Jednání druhé: rychleji, výše, silněji… a déle


Zní a vypadá to více než frajersky, což? Má to ale samozřejmě jistý háček – nebo spíše pořádný hák: UIG se ve stylu přísloví „oči by jedly“ úměrně diváckému zájmu rozrůstal a rozrůstal, což z mé strany rozhodně není nějaké vypočítavé klišé - se 70+ herními scénami, stencil shadows, překladem do čtrnácti světových jazyků (včetně některých opravdu exotických) a značně rozsáhlým ozvučením se během oněch Vánočních svátků 2004 rozhodně nepočítalo. :-)


Na druhou stranu je samozřejmě třeba chápat, že jisté projekty si na freewarové bázi – ať je team jakkoli solidární a početný – nějaký ten rok navíc ve fabrice poleží.









Jednání třetí: kdy padne rozsudek?


Zatím posledním odkladem je oficiálně Q3-Q4 2007. „Původně to měl být menší projekt, jenže námět rostl a byl čím dál tím lepší a už to prostě nešlo udělat jako menší projekt, bylo by toho škoda“, říká celkem nepřekvapivě Roman Navrátil, design leader a vedoucí projektu v jedné osobě. A pokud i něco málo svedete, potom vás obligátně pozvu na verbovací stránku – v kurzu jsou především (WME) programátoři. Co člověk, to větší pravděpodobnost, že se adventurky dočkáme právě v letošní čas Vánoční! A co Faraway a budoucnost? „Už teď mám náměty na pokračování UIG... ale *jen je mám*, nic s něma zatím neplánujeme“, dodává team leader sympatického a na tuzemské poměry jistě nevídaného projektu. UIG disponuje nejen na freewarové poměry vysoce nadstandardním grafickým pozlátkem a velice slušným ozvučením, takže nebude velký div, když budou autoři následovat např. lidi od Aquadelicu a pokusí se jakžtakž uhnízdit v komerční sféře – koneckonců, už Until I´m Gone jistě viklalo nejednoho mlsného vydavatele.


Uvidíme na podzim…


Příbuzné články/novinky: interview (květen 2006), sumarizace projektu (červen 2007).




Jesterka

autor
/ Jesterka

Publikováno: 29.06.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Roman Navrátil | 03.07.07 v 08:04

ENG dabing s českými titilky (popřípadě je možno zvolit si jiný jazyk titulků)

Sithus | 01.07.07 v 17:58

Takze to bude neco na zpusob cestiny? Eng dabing s CZ titulky?
A jeste v cem je ta grafika? 3DStudio,cinema?

Roman Navrátil | 01.07.07 v 10:40

Český dabing bohužel není v plánu, protože by se nám (s vysokou pravděpodobností) nepodařilo najít dostatečný počet kvalitních lidí, kteří by UIG "ozvučili" (dvojnásobně to platí, pokud si uvědomíte, že bychom jim nemohli platit).
ENG dabing ale, jak asi víte, plánujeme, protože přece jenom existuje několikanásobně více anglicky mluvících lidí a tím pádem i (nejen potencionálních) dabérů.

Sithus | 30.06.07 v 20:05

Tohle bude zcela jiste perfektn i hra,pusobi to na me i hororove,coz je jeste lepsi

a takova otazka: cesky dabing budou delat tvurci nebo si nekoho "najmou"?


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce