článek

SGames

SGames

Po delší době jsme se rozhodli vyzpovídat další z řad českých vývojářských týmů. Dlouho jsme se rozhodovali, koho oslovit, nakonec jsme zvolili tým, který stál za úspěchem her jako eXtreme Race nebo Sub Hunter 4. Ano, mluvíme o SGames, jehož hlavnímu členovi, Aleši Krátkému, jsme položili několik záludných otázek, na které s ochotou odpověděl. K dispozici jsou rovněž dosud nepublikované obrázky z Air Captains, proto rozhodně pokračujte ve čtení!

Nemám v úmyslu dnešní úvodník nějak natahovat. Pokud sledujete freeware herní scénu trochu s větší intenzitou, jistě vám neunikly tituly jako eXtreme Race nebo Sub Hunter 4. Za úspěchem stál tým SGames, který má na kontě desítky dalších produktů. Dříve u nás i hostoval. V poslední době se hodně mluví o jejich připravovaném titulu Air Captains. Nedalo nám to a vyzpovídali jsme jejich šéfa, Aleše Krátkého, který si na nás udělal chviličku…



Když jsme domlouvali rozhovor, slíbili jsme si, že pokusíme v co možná největší míře vyhnout stereotypu. Přesto bych z počátku přecejen udělal menší výjimku. Je to už taková klasika a nerad bych ji porušil, proto můžeš se trochu představit lidem, kteří o vašem týmu slyší třeba poprvé?






SGames: Tým SGames je na světě už nějaký pátek, přesněji řečeno cca 6-7 let (nikdo to nepočítá, protože nikdo neví kdy vznikl. :)). Zpočátku jsem byl SGames já sám (Aleš Krátký alias SGames), dělal jsem tzv. rychlokvašky, měl jsem období, kdy jsem tvořil jednu hru za den. Nic moc gamesky, ale co bylo doma, to se počítalo... asi po roce této samostatné práce jsem přijal do týmu Martina Henycha (ERV) a Michala Vojáka (Elenar), s nimž jsme v týmu dodnes a dosáhli jsme nejednoho úspěchu.












Přiznám se bez mučení, že freeware scénu sleduji přibližně dva roky a nějaký ten měsíc, ale vím, že dříve jste plodili poměrně dost zajímavých her. Poté ale nastal menší utrum. Můžeš prozradit, co tuto neaktivitu, že jste přestali na jistý čas produkovat hry, způsobilo?





SGames: Máš recht! Ono snažíme se dělat čím dál tím lepší hry, a ty proste déle trvají než se dodělají. Ono, když jsme vyhráli třetí místo na Becher Game s naší hrou eXtreme Race, a poté absolutní prvenství a první místo v kategorii akční hry, řekli jsme si, že uděláme něco fakt dobrého a kvalitního ... a tvoříme Air Captains.. Už sice přes rok, ale práce, škola, maturita apod .. Nejde to tak rychle, jak by asi mělo! To je tak jediný důvod. :)




Ještě než se pustíme dále, zůstaňme u té „neaktivity“. :) Vím, že jste provozovali poměrně zajímavý web GameCode.. Když tam ale běžný uživatel najede nyní, přivítá ho text „Working in progress ... wait two or more years ;)“. Jak to ale vlastně s tímto projektem vypadá ve skutečnosti? Pracujete na tom trochu, anebo čekáte na nějakou příhodnější chvíli, kdy se tomu budete moci věnovat naplno?





SGames: Ten projekt nebyl špatný, ale byl hodně „opruzovaný“ od serveru CeskeHry.cz, což bylo v podstatě to identické... Dlouhou dobu to leželo, že jsi to ale ty, zcela exkluzivně ti řeknu, že pracujeme na novém GameCode, které bude snad konečně to, co všichni očekávají ... Nech se ale překvapit! ;)





Překvapit se teda rozhodne necháme! Pojďme ale nyní spíše k vašim hrám.. Zmínili jste zde, že máte na kontě pěknou řádku titulů. Prozradíš čtenářům, kde jste vzali inspiraci k jejich vytvoření? Řekl bych, že k eXtreme Race jste jistě nejezdili po silnicích jako zběsilí nebo se pletu? :)




SGames: Heh, nápad dobrý, ale bohužel jsem v té době neměl auto, :-D leda tak tramvaj. ;) Teď vážně.. Většinu nápadů dostávám já (zejména ty prvotní). Mám rád prostě určitý druh her a takové gamesky i dělám.. eXtreme Race mě bavilo, bylo to good, i když jsem na tom dělal, což je co říci. Sub Hunter byla taky hra podobného stylu, jenž mám rád a Air Captains? No RC věci, to je moje.. U Re-Voltu jsem strávil kupu času a ty mě inspirovaly právě k Air Captains.




A máš mezi těmito tituly ty sám nějaký, na který si náležitě hrdý?




SGames: Jak se říká, vždy to může být lepší, takže třeba eXtreme Race není špatné, ale trumflo ho Sub Hunter 4 a toho zase několika násobně trumfne Air Captains.












Dobře, několikrát si tu už i ty sám zmínil Air Captains, proto má další otázka bude směřovat na toto téma. O čem tento titul bude, už víme. Jak jste přišli na myšlenku náplně, si prozradil před chvílí.. Zeptal bych se proto, v jakém současném stádiu vývoje se hra nachází? Kolik toho ještě zbývá dokončit?




SGames: No, rád bych to celé nějak shrnul. Air Captains bude arkádový simulátor létaní s RC modely ... V podstatě by někdo řekl, že se bude jednat o hru Plane Arcade, ale na obou těchto hrách se začalo dělat zhruba ve stejnou dobu, jen Plane Arcade bylo o „trochu“ rychlejší. :)) Kdo zná hru Re-Volt, tak ví o čem mluvím, kdo ne, tak prostě se jedná o zběsilé závodění s RC modely. Ze závodníček ale do hry chystáme jak elektro, tak i spalovací, jedno i dvou motorové, jedno a dvouplošníky apod, prostě to co existuje a vzhledem k tomu, že já sám létám s RC modely, tak mám docela jasnou vizi, jak by se letadla měly chovat a vypadat. A jak na tom teďka hra je? Grafici za měsíc maturují a já když mám chvilku, zkouším fyziku a nějaké drobnosti co najdu, dělám na editoru (ten je tak z 50%) a létám si tam a zpět. :)) No pokud to vezmu opravdu až do té vysněné fáze hry, tak máme tak 30%, ale každý ví, že nejdéle trvá udělat základní kostru a tu teď máme si myslím docela povedenou, takže už to půjde mílovými kroky.



Dokážeš tedy podle těchto informací říci, kdy bychom se mohli tohoto kousku přibližně dočkat?




SGames: Vezmu-li to popořadě, tak měsíc, než se práce rozjedou, pak poletí kosmickým tempem modely, skiny, nápady a po půl roce snad ladění a dokončování.. Takže podzim/zima letošního roku... Možná i Becher Game nebo (a to ještě lépe) na Vánoce pro hráče! :)




Takže zvažujete i účast v letošním ročníku Becherovky?





SGames: Možná, zvažujeme jaké kvality hra bude mít, zda-li by se podařilo s ní vyhrát nebo to bude klasický freeware nebo jestli se dostane na nějaký časopis.. Vše ukáže čas, ale primárně se jedna o freeware, pak Becherovka Game a poté možná i něco výdělečného, ale to zatím nehrozí. :))










Na svých stránkách také netajíte, že máte u ledu puštěné dva projekty, které jsou podle všeho, v oblasti vývoje, prakticky v počátcích.. Je šance, že si na ně někdy uděláte čas a že se tak opět na nich začne plnohodnotně pracovat?




SGames: Ano, určitě... Ten styl her i nápad nás baví, ale nejde dělat na více projektech najednou .. Třeba eXtreme Race 2 už bylo „docela daleko“, dalo se jezdit po mapě, byla hotová fyzika atd... Ze Sub Hunter 5 toho moc nebylo, ale to co bylo, rovněž nebylo špatné, takže se k nim na 100% vrátíme nebo spíše začneme znovu, protože nikdo neví, kde jsou zdrojáky a vždy to jde udělat lépe. :) Air Captains taky dělám asi po páté znova :) a konečně ke spokojenosti!




Stíháš ty sám sledovat nezávislou freeware scénu?




SGames: Jistě! Více než rok jsem psal pro GameStar sekci česka freeware scéna, takže mám docela přehled. ;) Navíc se teď na toto téma zaměřuje i GameCode.cz!




A máš mezi freeware autory nějaký vzor?




SGames: Jsou to naši spoluletci z 3Division. Přímé sympatie nemám k nikomu, ale jejich hry jsou na úrovni a zasloužili si jako málo z lidí, které znám, opravdu shareware projekt... No a výjimka potvrzuje pravidlo, Jets'n'Guns je mazec hra. Autora tohoto kousku obdivuji! :) Také je dobrá autorka Pěti kouzelných amuletů.




Teď trochu ze života...Co považuješ za svůj největší mimoherní úspěch?




SGames: Že mám práci, jež mě baví, že mám přítelkyni, která je na mě hodná! :) Co více si přát? ;)




A chtěl bys na závěr něco vzkázat našim čtenářům?




SGames: No jistě! :) Těšte se na Air Captains, bude to šupka. :)) A choďte na FreeGame, protože je to taky šupka! :) A lítejte s RC modely, protože je to taky šupka a doufám, že těch pár měsíců vydržíte s čekáním! :-D Díky moc…




Tak jo, díky moc za rozhovor, hodně štěstí v dalším vývoji i v osobním životě. :)




SGames: Díky, tobě taky! ;)




artman

autor
/ artman

Publikováno: 17.05.2006


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Calcar | 09.06.06 v 00:26

I play on "plane arcade" and I like it. Now I would like to play on "air captains".
If the game is freeware, can you send me the link for download or the setup please.
Thank for your help.