článek

Nejlepší hry roku 2005 – druhá část

Nejlepší hry roku 2005 – druhá část

Právě dnes vám přinášíme druhou část našeho článku, kde si vše v našem malém souhrnu uzavřeme. Na řadu přijdou i nové slíbené nové kategorie, kterých je zde celkově sedm a lze z nich vyčíst několik zajímavostí. Pokud se tedy chcete dozvědět, které hry uspěly mezi logickými, textovými, sportovními, multiplayerovými hrami a v již zmíněných speciálních kategoriích, pak skutečně neváhejte. Následující text vám plně k dispozici.

První část článku || Druhá část článku




V naší včerejší první části jsme si zrekapitulovali prvních 7 rubrik a dnes si naše povídání dokončíme. Vyjma tradičních rubrik máme pro vás připraveno i několik speciálních. Snažili jsme se vše co možná nejobjektivněji posoudit a nezbývá nám nic jiného, než vítězným týmům poblahopřát a popřát jim co nejvíce úspěchu k tvorby dalších titulů. Nebudeme vás ale již dále napínat a rovnou se vrhneme na samotný a jistě i dlouho očekávaný popis.


Logické hry



Quadrax


Tenhle titul jasně dokázal, že jakákoliv komerční gameska, která se přesune do freeware světa, automaticky vzbudí pozornost. I když u tohohle titulu nebyla pozornost tak gigantická, jako u strategické S.W.I.N.E., rozhodně i tak se nemá Quadrax za co stydět. Já sám si pamatuji, jak jsem u tohohle kousku strávil nejeden rok života a i když se mi nepodařilo zdolat úplně všechny levely, rozhodně jsem si po vydání této volně stažitelné verze rád zavzpomínal na staré dobré časy. Bohužel autoři zpřístupnili do světa pouze původní DOSovou anglickou verzi, takže na novějších systémech můžete mít menší problémy se spuštěním. To je ale skutečně asi jen jedna slabina jinak skvělé hry.









Silence of the Chick


Ovečky, ovečky a ještě jednou ovečky. Připadá vám, že jich zde je moc? V tom případě se této gamesce obloukem vyhněte. Pro vás ostatní máme ale dobrou zprávu. Druhé místo obsadila gameska, která velmi příjemnou formou potrápí vaše mozkové závity. Vaším úkolem bude v několika desítkách úrovní zachránit co možná největší počet ovcí. I když to nyní možná svádí k tomu, že bude gameska podobná legendárním Lemmingům, nenechte si nic nalhat. Společné s tímto titulem bude mít Silence of the Chick akorát to, že jednotlivé ovce budete muset dostat do domečku. Více už myslím prozrazovat nemusíme. Ostatně, pokud se vám hra ještě nedostala do rukou, tak neváhejte a vyzkoušejte, jestli jí druhá příčka náleží právem.



Revolver


Na třetí příčce se umístila hra, která má princip podobný jak Tetrisu, tak i několika dalším logickým hrám. Vše přitom vypadá velmi prostě a na první pohled i dosti nevinně. Váš úkol je podle předlohy zajistit, aby výsledná manipulace s objektem vypadala naprosto totožně a i když hra neobsahuje žádný náznak hudby a ani těch zvuků tam moc není, rozhodně budou vaše myšlenky zaměstnané opravdu silně. Toto vše se pak podepisuje na hratelnosti, která je opravdu na velmi dobré úrovni a i když hra nejspíše nezaujme každého, rozhodně si bronzovou příčku v sekci logických her v našem výběru bezpochyby zaslouží. Co myslíte vy?


Další nominované hry: Laser, Bacteria 2, Get Tiffany.


Textové hry



Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam


V textovkách zase tak rušno jako u jiných kategorií nebylo, a tak se mohlo o vítězi velmi klidným hlasem diskutovalo. Pomyslné zlato získal projekt Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam, který sklidil opravdu velké a zasloužené ohlasy, a to nejen mezi kovanými hráči textových her. Dílo je parodií na Tolkienova Hobita, což poznáte na celkové kvalitě, zejména pak textů. I herní interface ovšem nedělá v žádném případě ostudu a sžít by se měl s ním naprosto každý. Rozhodujete-li se, jestli to vyzkoušet, pak skutečně neváhejte. Hra vás naprosto bez obav pohltí. Za to vám ručíme nejen naší redakční škodovkou 105 GL. ;)









Ten Little Indians


Deset malých indiánů, jak zní název dnešní gamesky, vás zavedou do velmi zajímavého světa, který nemá daleko k mýtům a legendám, protože budete objevovat tak trochu i poklady. Dohrání tohoto titulu ovšem nebude úplně snadnou záležitostí, protože gameska bude vyžadovat mírně pokročilejší znalost anglického jazyka, protože v češtině je zde snad jen malá nápověda, která k dohrání v žádném případě nebude stačit. Do titulu lze implementovat i slovník, jenž s ovšem budete muset zakoupit. To ale nemění nic na tom, že se jedná o naprosto fantastickou gamesku, která je pro kované hráče textovek jako stvořená. A samozřejmě nejen pro ně. ;)


Útěk z domu strachu II


Líbí se vám hry s hororovou tématikou? Pak jste dnes na té správné adrese, protože vám na třetí příčce představujeme hru, jež vám v tom lepším případě pobaví, v tom trochu horším velmi nepříjemně vyděsí. Oč půjde, vám je nepochybně jasné už z názvu. Budete muset utéci z ohniska zla, které je představováno jedním domkem. Oproti Ten Little Indians gameska obsahuje trochu slabší interface, ale i tak to zase až tak nevadí. Kvalita textů je poměrně slušná a minimálně za vyzkoušení to rozhodně stojí.


Další nominovaná hra: BARman.



Sportovní hry




Ski Challenge 2006


V předešlém roce vyšly celkově tři kousky tohoto sportovního lyžařského simulátoru. Protože se dle našeho názoru jedná o jedny z nejlepších her poslední doby, poměrně dlouho jsme váhali, které z těchto tří „hříček“ udělit pomyslné zlato. Štěstí přálo té poslední, která u nás vyšla poměrně nedávno. Co je vaším úkolem, vám jistě nemusím nějak zvláště popisovat, protože je vám to zřejmé už z názvu. Skutečně si budete moci velmi pěkně zazávodit. Jako doprovod vám bude sloužit velmi pěkné audiovizuální zpracování, za které by se nemusel stydět i nejeden komerční titul. Potěší také solidní hratelnost. Myslím, že není potřeba nic dalšího dodávat. Snad jen, že pokud si chcete vyzkoušet předešlé díly, pak tak můžete učinit kliknutím zde pro Kitzbühel a budete-li chtít okusit, jak se jezdí na Bormiu, můžete tak učinit kliknutím zde!









Mini Golf Pro


Známý vývojář Shawn Noel, který na svět vypustil takové pecky jako Jetz Fusion či Infection, se rozhodl změnit pole působnosti. Po akčních a velmi kvalitních kouscích jsme celkem s napětím očekávali, jak si povede tento známý autor na poli sportovním a musíme uznat, že výsledek předčil naše očekávání. Možnosti, které Mini Golf Pro přináší, jsou vskutku velmi dobré a dokáží pobavit prakticky kohokoliv, komu není žánr sportovních her cizí. Titul je pak zpracovaný ve známém Game Makeru. Ten je sice mnohými odsuzován, ale spousta her, včetně těch od Shawna Noela dokazuje, že neprávem.


YetiSports 9: Final Spit


V loňském roce byla také uzavřena jedna velmi známá série, kterou YetiSports bezpochyby je. Devátý díl sice mnoho změn nepřinesl, přesto i on si dokázal získat spoustu přízně. Vaší partnerkou bude protentokrát sympatická lama. Budete využívat její „flustance“, s nimiž se budete snažit zasáhnout kolemjdoucí jedince. I když to na první pohled vypadá stroze, nenechte se odradit. Na chvilkové pobavení je hra ideální. I když uznáváme, že třetí příčku by si zasloužilo více her, rozhodně by bylo nefér se s touto sérii nějak nedůstojně rozloučit. Nám jen nezbývá nic jiného než jen doufat, že nás autoři v budoucnu překvapí další, neméně populární sérií.


Další nominované hry: Street Luge, Throw In, Icemania.



Multiplayer/MMORPG hry




GunBound World Champion


V loňském roce jsme vám rovněž přinesli spoustu her, které spojuje jeden název, multiplayer! Ať už hrajete proti soupeři v klasických gameskách nebo v těch MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game), pokaždé můžete spoléhat na to, že o pravou a nefalšovanou zábavu nebude rozhodně nouze. Na první příčce se usadil poměrně nenápadný GunBound World Champion. Jedná se o MMORPG a i když to možná nevypadá, jedná o naprosto unikátní hru, jež pohltí naprosto každého. Máte-li dostatečně rychlé připojení k internetu, tak neváhejte.


America Army's: Strike Force 2.3


Být členem americké armády je snem asi mnoha lidí, ne každému se tento sen ovšem splní. Proč si ale tuto kariéru nevychutnat naprosto bez problému alespoň z tepla domova? Elitní život amerického vojáka vás totiž bude provázet v následujícím titulu, který zcela stojí za pozornost. Samozřejmě pouze za předpokladu, že překousnete gigantickou velikost archívu, a také krvavé hardwarové nároky. Pak už vám nezbude nic jiného, než projít náročným tréninkem a postupně dosahovat stále vyšších hodností.










Wolfenstein: Enemy Territory


Třetí příčku obsadila klasická multiplayerovka, která ovšem byla už od počátku tvořena jako freeware hra, ovšem v rukách profesionálního týmu. Výsledkem je titul, který opravdu každého potěší svými možnostmi. Kromě toho, že ve hře najdete většinu klasických módů, můžete počítat i s tím, že se zde setkáte s RPG prvky. Teď si možná někteří z vás říkají, k čemu by to tak mohlo být dobré, ovšem nezapomínejte na to, že dobrý voják je ten, kterého jen tak něco neskolí. ;)







GunZ: The Duel


Předposlední příčku obsadil poměrně ambiciózní projekt. Neříkáme, že není lepší než třeba druhý America Army's: Strike Force 2.3 nebo dokonce první GunBound World Champion, to v žádném případě ne. Hru jsme takto srazili z jednoho prostého důvodu. Docela nás zamrzel přístup autorů, kteří pro asijské hráče vytvořili prakticky dokonalé podmínky a na ty evropské se tak trochu, slušně řečeno, vykašlali. Při hraní tak mnohdy vznikají opravdu nepříjemné komplikace, jež tuto jinak skvělou 3D střílečku, inspirovanou Max Paynem, Matrixem a spoustou jim podobných děl, srážejí nepříjemně na kolena.


Nexuiz


Klasická „quakovka“. Tak asi takhle nějak bychom nazvali hru, která obsadila místo poslední. Důvodů bylo několik, jednak to bylo tím, že oproti výše popsaným titulům hra přináší zdaleka nejméně, ale také tím, že klasické střílečky v klasickém 3D provedení už nejsou podle nejnovějších trendů. Dostupnost je jak po klasické síti, tak i po internetu, kde můžete prakticky bez obav najít kvalitní server. Dbejte ale na to, abyste měli odezvu na dobré úrovni. Jinak by vás mohla potkat nepříjemná slideshow.


Další nominované hry: Liero Xtreme, Sauerbraten, Sickle.








Nejlepší české a slovenské hry




Space Merchants: Conquerors


A máme ho tu zase. Hra od týmu DataWeb se prostě nedá jen tak zapomenout. Nejlepší hra mezi simulátory si myslím bez větších problémů zaslouží i umístění v této kategorii. Jako jediná pochází ze slovenských rukou a jako jediná disponuje největším archívem, ale jak už bylo řečeno, v žádném případě to není nic, co bychom mohli tomuto titulu vyčítat. Autoři totiž svým úsilím dokázali, že v Češi společně se Slováky hry prostě dělat umí.


Cardhalia


To, co bylo zmíněno v předchozím odstavci, platí prakticky stejně i zde. Jen s tím rozdílem, že jsme velmi dlouho zvažovali, zda na druhou příčku zařadit Hrady anebo právě Cardhalii. Rozhodnutí nakonec padlo právě na druhou z uvedených her a hned vám řekneme proč. Ne, že by byly Hrady špatným titulem, to v žádném případě ne, ale přeci jen se klasických kobkových her zase až tak moc neobjevuje, a proto je tento titul skutečná vzácnost, který byste skutečně neměli minout.


Hrady


No a na třetí příčce tu máme opět Hrady. O nich už bylo napsáno skutečně tolik, že další texty už by byly skutečně jen omýváním pořád toho samého, proto si raději zdůvodněme, proč jsme se tento kousek rozhodli umístit tak, jak jsme ho umístili. I když skutečně jeho síla byla obrovská, na komplexnost a propracovanost Space Merchants: Conquerors bohužel nestačí. U Cardhalie jsme pak zdůvodnili ten zbytek. Co tedy dodat? Snad jen opět, že pokud se chcete dobře bavit, pak bez obav sáhněte po následujícím titulu.


Aquadelic


Čtvrtou příčku obsadil poměrně kvalitní simulátor vodních člunů, kde o rychlost rozhodně není nouze. Dominantou je pak samozřejmě skvělé vizuální zpracování a spolu s výtečnou hratelností vytváří skutečně nezapomenutelný dojem. Komu by i tohle bylo málo, může bez obav sáhnout po multiplayeru, který je k dispozici ve formě splitscreenu, a to až pro celkově čtyři lidi. Tato lákává nabídka je pak umocněná příznivou velikostí archívu a o čtvrtém místu tak není nejmenších pochyb.










Billiard Simulator


Byla by škoda opomenout tento vydařený simulátor, který se k nám sice dostal poměrně pozdě, ale i tak mohli být hráči spokojení, protože autoři dokázali, že vytvořit reálný simulátor tohoto oblíbeného klubového sportu není vůbec žádný problém. Jasně, některé detaily se od reality liší, ale co je dnes naprosto dokonalé? Počítat tam můžete naprosto se vším, co lze od profesionální freeware hry čekat. Co dodat? Snad jen, že hledáte-li kvalitní simulátor tohoto klubového sportu, pak je pro vás Billiard Simulator jasná volba.


Další nominované hry: Dostihy 3000 Deluxe, Laser, Little World.



Největší překvapení




Pravidla Hmoty


Myslíte si, že může mít hmota pravidla? Ať je vaše odpověď jakákoliv, následující gameska vám dokáže, že hmota pravidla opravdu mít může. I když je délka opravdu zanedbatelná, hra náš překvapila svým pohledem na svět. Vše je zpracováno ve stylu komerčního Neverhoodu a i když je velikost archívu trochu větší, rozhodně to za to stojí. Nám nezbývá nic jiného než jen doufat, že se podobných her v budoucnu objeví více. Nyní už je ale jisté, že titul největší překvapení roku 2005 serveru FreeGame.cz, hře Pravidla Hmoty už nikdo nevezme.


Další nominovaná hra: Space Merchants: Conquerors.



Největší zklamání




Alien Prison


Ano, i mezi freeware tituly se čas od času najde takový, který hráče opravdu zklame. Některé více, některé méně, každopádně v minulém roce nás asi nejvíce nepotěšil titul Alien Prison. Každý si podle screenu sliboval hru s opravdovou hratelností a grafikou, která by mohla konkurovat leckteré komerční hře. Ovšem, když hru spustil, zjistil, že se jedná o tuctovou střílečku z vlastního pohledu, která má blíže k podprůměru a ani ta grafika nebyla tak kouzelná, jak to na první pohled vypadalo.


Další nominovaná hra: Flottes Bienchen.







Nejlepší hudební složka




GunBound World Champion


V této kategorii jsme se rozhodli ocenit hru, jejíž hudební složka nám v uplynulém roce nejvíce lahodila. Konkurence zde nebyla tak velká, jak by se mohlo zdát, přesto si vítězství myslím zcela zaslouženě odnesl právě GunBound World Champion. Audio stránka je zde opravdu na velmi profesionální úrovni a prakticky ihned se jí necháte unášet a když už kvůli ničemu jinému, tak alespoň kvůli hudbě stojí tento počin za to vyzkoušet.


Další nominovaná hra: Synchro.



Nejlepší poměr cena/velikost/výkon :)




Cardhalia


Toto je speciální kategorie, kde byly nominovány hry, které byly samozřejmě freeware, měli snesitelnou velikost, ale zároveň dokázali přinést tolik zábavy, kolik nenabídnou mnohdy ani několika gigové kolosy. Po dlouhé váhání nakonec padlo výsledné rozhodnutí na Cardhalii. Všechny důvody byly prakticky již zmíněny, já jen připomenu ten největší, a to, že klasické „kobkovky“ se už prakticky nevidí, a tak je myslím vhodné podobným hrám věnovat maximální pozornost.


Další nominovaná hra: Hrady.


Největší příslib



Hrady


Cenu největšího příslibu jsme věnovali titulu, který už v základu nabídl kvalitní zázemí a k dokonalosti hodlají autoři vše dotáhnout v chystaném pokračovaní. Zde byla volba jasná prakticky ihned, Hrady! Tento kousek dokázal zaujmout velké množství lidí a autoři si odnesli spoustu ohlasů. Jak těch kladných, tak samozřejmě těch záporných. Spousta lidí volala po multiplayeru, který by byl samozřejmě osvěžením i první díl. Námětů na vylepšení je samozřejmě mnohem více a nejen hra pro více hráčů je předmětem druhého pokračování, na které se už nyní připravují podklady. Nám nezbývá nic jiného než doufat, že se autorům podaří dotáhnout do zdárného konce. Snad jim bude cena největšího příslibu dostatečnou počáteční motivací. ;)


Další nominovaná hra: Pět kouzelných amuletů.








Nejlepší freeware hra vůbec




Grand Theft Auto 1


A pomalu se blížíme ke konci. Než se ale rozloučíme, bylo by myslím nefér nezmínit hru, která nás v předešlém roce zaujala ze vše titulů nejvíce. I když konkurence byl opravdu velká, měli jsme zde strategii S.W.I.N.E., propracovaný simulátor Space Merchants: Conquerors či třeba skvělé MMORPG GunBound World Champion, tak si vítězství odneslo staré dobré GTA. Ovšem pozor, pouze první díl. Ten se nám i přes kvality dvojky líbil mnohem více a možnosti, které nabízí, se skutečně jen tak nevidí.


Další nominovaná hra: S.W.I.N.E..


Tak a to je skutečně vše. Děkujeme za pozornost a nám už nezbývá nic jiného než jen doufat, že v příštím roce budeme mít opět tu čest představit vám další várku neméně kvalitních titulů.



První část článku || Druhá část článku




artman

autor
/ artman

Publikováno: 05.01.2006


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

phanka

phanka | 20.04.15 v 16:54

super hry

Michalka | 03.04.08 v 15:56

ahoj je to tu moc suprrrrrrrrrrrrrr

f | 24.03.07 v 05:52

fff

f | 24.03.07 v 03:59

fff

Triple T | 06.01.06 v 17:15

Berann_lord: Nejsem, muj nick nema nic spolecneho s mym jmenem (proto jsem na nej tak pysny). Peclivy ani nejsem, ten link jsem zkusil "nahodou" (tedy protoze jde o velmi zajimavy projekt).
>shareware kousky, s nimy mame v budoucnu jine plany...
Doufam, ze vase plany zahrnuji mazani a dsteni siry, pripadne alespon presunuti vsech sharewarovek na jiny web (protoze free her je ve skutecnosti dost na to, abychom se nemuseli dojidat nejakymi trialy).
>na puvodni freewarovky by se nemelo zapominat, proto vznikly ty specialny kategorie.
Stejne tak mohla byt zvlast kategorie pro liberovane komercni hry (ktere jsou skutecne kvalitou nekde jinde nez zbytek).

Berann_lord | 05.01.06 v 18:18

A je vidět že existují i pečliví čtenáři, že, Triple T ?
(PS:nejsi to náhodou ty, Tony?Tvoje iniciály JSOU T.T.T. že jo?Tony Tran Tan.

Hhhmmmmm.

No nic

Radek Tomášek | 05.01.06 v 18:16

GTA, S.W.I.N.E, atp. jsme tam dali z jednoho jedineho duvodu, a to, ze byly vypusteny jako Freeware a hracum toho muzou nabidnout mnohem vice. Byla by skoda je vynechat. Je ale jasne, ze na puvodni freewarovky by se nemelo zapominat, proto vznikly ty specialny kategorie. Nezarazovali jsme zde ale shareware kousky, s nimy mame v budoucnu jine plany...

Berann_lord | 05.01.06 v 18:10

Teda, musim vás zase pochválit!
Od tý doby co sem byl na freegame posledně(cca 15:00)(teď je 18:00) se to tu dost změnilo!A to sou to teprve 3 hodiny!!! Přibyly soutěže o Poldu 5, článek hry roku 2005 se stal praktíčtější(odkaz na 1./2. díl článku), fakt super!!!!!!
Je vidět že redakce freegame je (radio)AKTIVNÍ!!
A toho bychom si, přátelé, měli cenit.
Freegame je nejlepší herní server co znám!!!!!
A to neříkám proto, že to píšu na freegame a autorům freegame, ale proto že to tak JE!!!!!!To samý tvrdím i na "konkurenčních" serverech.Fakt!!

Mistr | 05.01.06 v 17:57

GTA a S.W.I.N.E. jsou komerční hry s velkým rozpočtem na vývoj tak proč je porovnaváte s free hramy?

Radek Tomášek | 05.01.06 v 16:06

Triple T: chybka opet opravena, diky. Pro jistotu jsem to projel vsechno jeste jednou a zda se uz vse ok...

Berann_lord: Jsem velice rad, ze se ti clanky libi. Je to obrovska motivace do budoucna. Rad bych jen dodal, ze to byla prace cele redakce, nominovat a ocenit ty spravne hry. Ja to jenom napsal, a to by mohl udelat i kdokoliv jiny. ;)

Triple T | 05.01.06 v 15:41

Mate spatne nalinkovany Sauerbraten, adresa ma byt
http://www.freegame.cz/game.php?id=3410

Berann_lord | 05.01.06 v 15:00

Opět si myslím(jako v první části)že měla vyhrát jiná hra, a to v sekci Multiplayer/MMORPG hry měla vyhrát hra liero extreme.zabíjení kameráda, kterej ke mě příde na návštěvu, třeba sendvičem(zbraň z liero extreme)je prostě bomba!!!!!Jinak s článkem souhlasím(je to super, první i druhá část!)'(já se na "Nejlepší hry roku 200?" vždycky těšim celej rok, jako na vánoce)(i když na ty se moc netěšim, jelikož to schánění dárků je horor)s článkem souhlasím, většina mých oblíbenců vyhrála!(Grand Theft Auto 1 & 2, S.W.I.N.E., Stunt Playground[2. místo ale to nevadí], Cardhalia, Pět kouzelných amuletů, Little World[2.místo],ale hra Život není krásný 666: Flaška měla stejně vyhrát, Sven Kommt![ale erot. měla vyhrát hra 6 ženichů a 1 navíc, to ste mě sklamali],super hra Quadrax, Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam(fakt doporučuju!!!)hra Pravidla Hmoty byla opravdu BIG překvapení)A proč se tolikrát a tak dobře umístila hra Hrady, když já mám všechny potřebný věci pro hraní týhle hry a přesto mi nefunguje?
Jinak smekám před Mistrem Jodou(óóó, chyba, před tím ne!!!)Jinak smekám před Mistrem Radkem Tomáškem, fakt super článek/články!Dokázal mě dokonce přemluvit ke stáhnutí dalších her!!!(mám už staženo asi 10 terabajtů her od vás!!)Radku, jsi opravdu Mistr!
bzzzzzuuuuum!!!!
(promiňte, to byl ten pablb Joda, chce abych si šel uklidit pokoj!!!) (-: :-)