článek

Hammerware & Al!en - tvůrci Aquadelic

Hammerware & Al!en - tvůrci Aquadelic

Vyzpovídali jsme pro vás trojici autorů vítězného titulu Becherovka Game 2005 v kategorii Simulátory, skvělého Aquadelicu! Zalíbila se vám tahle gameska a chtěli byste se dozvědět víc z jejího zákulisí, života a názorů autorů či nějaké perličky a zajímavosti z celého vývoje? Jak naloží s výhrou a co na nás chystají do budoucna? Vše výše zmíněné a ještě něco navíc naleznete v tomto obsáhlém exkluzivním interview, které jsme pro vás připravili!

Nebudu nijak protahovat můj úvodní proslov, vše důležité se dozvíte již od samotných autorů. Snad jen, že doporučuji nejprve přečíst naši recenzi na Aquadelic, samozřejmě pokud jste tak ještě neučinili.



Další důležité odkazy:










Klasická úvodní otázka ověřená celými generacemi žurnalistů - mohli byste se prosím nejprve našim čtenářům představit? :-)



]semo[: Vladimír ]semo[ Semotán - milý výstředník, se zálibou v nohejbalu, řízení drobných motorových vozidel, platonických láskách, vývoji her a duchovních otázkách.



Al!eN: Já jsem Martin Al!eN Procházka - programátor a game designer ve věku 22 let. Studuji v Brně Informatiku, ale chci usilovat o širší rozhled (interaktivní média, historie, umění) . Jsem i členem PUPworX n.p. (Trabi, Monarchia) , minitýmu Camera Obscura (Pravidla Hmoty) a taky jsem ve vedení ČeskéHry.cz.



Punčin: Mé jméno je Jaromír Punčochář, někdy též Punčin, v Hammerware zastávám post zatím jediného grafika, a ač jsem grafik, studuji FI MU v Brně.





Jak jste se vůbec vývoji her dostali a jak jste se "sešli" jakožto tým?



]semo[: K vývoji jsem začal společně s Punčinem na střední škole (kolem roku 2000-2001), kdy jsme začali vyvíjet hru Club50, která měla být rovněž závodní hrou, ovšem na motocyklech Jawa 50. Tento nedokončený projekt nám zajistil v herních kruzích takovou reklamu, že o nás slyšeli až v dalekém Olomouci a tak jsme poznali Aliena, který je právě z tohoto města. Postupem času Club50 upadl v zapomnění a přelil se v dokonalejší projekt 1977.... odtud byl už jen krůček k Aquadelic.




Al!eN: První PC hru jsem okusil v 6 letech a asi za 4 roky jsem už žhavil Basic. Na gymnáziu jsme založili PUPworX n.p. a už to jelo... Vývoji her se už tedy věnuji ze setrvačnosti.







Proč zrovna herní vývojařina? Co vám to z vašeho pohledu přináší - hodiny sezení u PC, často nejen zábavy, ale hlavně tvrdé práce? Nemáte třeba chuť s tím jednou seknout a jít kopat kanály? (teď cituji eMana, který právě tohle řekl v našem rozhovoru :))




]semo[: "Ševče, drž se svého kopyta", praví přísloví... když už jsem se do toho jednou pustil, chci se tomu věnovat naplno. Programování obecně mi vždy připadalo jako něco k čemu se můžu modlit (obrazně řečeno). Chytří programátoři byli můj vzor (i když Michael Jackson je taky dost dobrej). Programování her v sobě nese ještě další - snad umělecké - aspekty, které u jiného druhu programování nenacházím.



Al!eN: Já věřím ve vítězství interaktivních médií nad filmem. Těším se na moment, kdy bude v úpadku a místo sošky oskara se bude předávat joystick. ;)



Punčin: Určitě je to lepší než dvanáctky ve výkopu (-: Za pár let možná budu schopen říct, co mi vývojařina vzala a co naopak dala, na takové soudy je zatím čas. Tvrdá práce to opravdu není. Šest dní v týdnu s nohama na stole, sedmý den teprve začne tlačit "uzávěrka". Takže suma sumárum, co víc si přát?












Jak jste sami zmínili, z oblasti herního vývoje se nevěnujete čistě jen programování (grafik grafice), ale zajímáte se o něj obecně - můžete být nějak konkrétnější?



Al!eN: No já se snažím dívat na herní vývoj globálně a nechci se teda specializovat jako programátor. ČeskéHry.cz neměly ze začátku takové ambice jako mají nyní. Začalo to jen fórem a magazínem, kterému šéfredaktoruji, pak přišlo Game Developers Session atd. Spíš je to taková valící se koule...



Punčin: Co se týče ostatních herně-vývojářských činností, tak mezi mé oblíbené patří již tradiční Kalba Českých her těsně následovaná každoroční GDS (-:



]semo[: Připojuji se k Punčinovi, z vývoje her obecně mě baví pití piva s ostatními vývojáři. ...a taky becherovky. :o)




Máte nějak přesně rozdělené funkce v týmu nebo tak nějak každý fušuje do všeho? Trochu krkolomná třeba občas bývá spolupráce více programátorů - jak tohle řešíte? Kdo má na svědomí leveldesign a celkový gamedesign?



]semo[: Moje práce je technologie, tzn: grafika, fyzika, zvuk, 2D vrstva, vývojové utility. Alienova část kódu obstarává umělou inteligenci, herní logiku, menu, atp. Takže si do kódu až tak moc nelezeme, i když občas to je trochu pórek - říkáme tomu "slejvky" :-). Ale po slejvkách je kód zase čistý jako lilium :-).



Punčin: Level design mám na svědomí já, i když Al!eN má zvyk mi do toho hodně kecat. Gamedesign je hodně kolektivní záležitost, vše se konzultuje, odsouhlasí a pak teprve udělá. Ne nutně v tomto pořadí. (-:




Ve hře je ke slyšení celkem pěkná hudba - kdo ji má "na svědomí"?



Al!eN: Můj dobrý kamarád Michal Paxa alias Cognize Coke. Vydal dvě alba elektronické taneční hudby, nejčastěji ve stylu jungle a dělal nám už hudbu k Pravidlům Hmoty. Právě jungle a celkově lámany bíty (break beat) nám připadly nejvhodnější.










Pomalu se přesuneme k samotnému Aquadelic - nejprve bych vás poprosil o takovou stručnou charakteristiku - co si pod tím jménem má běžný hráč představit a jak se na něj díváte vy?



]semo[: Jméno Aquadelic má evokovat něco jako: "vodní (aqua) bonbónky"...DELICates. Možná v budoucnu přibudou další herní módy a hráč nebude Aquadelic vnímat jen jako závody. Chceme, aby otevřel pestré víko krabice a vybral si svůj oblíbený nugát.



Al!eN: Celková koncepce hry ještě není hotová. Dali jsme dohromady několik cest kudy se vydat jak už naznačil Semo. Některé i ozkoušeli (BecherGame verze) a uvidíme jak to dopadne.




(Nejen) na vašich stránkách je uvedeno, že Aquadelic je "Becherovská" odnož vašeho hlavního projektu Yaga!. Mohli byste nám o tomto povědět něco bližšího - kdy vznikl nápad udělat původní projekt a proč jste se následně rozhodli vydat jeho část jako samostatnou hru? Jedná se vlastně o odnož (odštěp) původní Yagy nebo je to zkrátka současná verze, která se bude pouze rozšiřovat a vylepšovat?



Al!eN: Původně to měla být odnož našeho projektu Yaga!, pro kterou jsme hledali vhodné jméno. "Aquadelic" se nám ale tak zalíbilo, že jsme celý projekt přejmenovali a doufáme, že až ho vydáme tak google zapomene na tuhle BecherGame verzi ;) Verzí 1.1 skončil vývoj této větve. Na „velkém“ Aquadelicu tedy pracujeme dál...



Co všechno plánujete tedy do připravovaného "Aquadelic 2" a jak by se měla výsledná hra lišit od té současné podoby? Údajně koketujete i s myšlenkou její distribuce jakožto shareware..?



]semo[: Do Aquadelic plánujeme přidat další herní módy (např. Bitva a Yaga!) a vylepšit grafiku (hlavně voda). Nebude se jmenovat Aquadelic 2, ani Yaga!, ale nejspíš zase Aquadelic. Trochu paradoxně doufáme, že do vydání nového Aquadelic se na tento zapomene :-). O komerční distribuci bychom neradi dopředu spekulovali.




Máte nějakou přibližnou představu, kdyby tohle dílko mohlo spatřit světlo světa?



Punčin: Rok bych viděl jako celkem optimistickou představu. Záleží na tom, jak se bude situace vyvíjet, jaká bude motivace, nálada, počasí atd.



Al!eN: Těžko říct. Pokusíme se o Vánoce 2006...



]semo[: Pokračování Aquadelicu doufejme bude. Nejspíš příští rok. Nemá cenu uvádět datumy či roční období, byl by to planý, mlhavý slib.










Počítali jste s pokračováním Aquadelicu i původně nebo to byla až reakce na úspěch v BG a kladné ohlasy recenzentů?




]semo[: Jen původně. Punčin s Alienem pak vymysleli účast v BG - což se ukázalo jako dobrý krok. Teď víme, že náš projekt může mít úspěch.




Punčin: Původně jsme hlavně vůbec nechtěli dělat Aquadelic, ale Yagu. Jakmile jsme na něm začali dělat, bylo jasné, že do uzávěrky nestihneme zdaleka to, co jsme si naplánovali do Yagy, takže bylo jasné, že se bude pokračovat i po vyhlášení.






Očekávali jste vůbec vítězství v BG? Přihlašovali jste Aquadelic s vidinou vítězství (či případně dobrého místa) nebo jste si zkrátka chtěli vyzkoušet, jak "odnož" vašeho velkého projektu dopadne a jaké budou ohlasy odborné i hráčské veřejnosti?




Al!eN: Přiznám se, že jsem trochu natlačil tým do té BecherGame. Bylo to na prázdninové kalbě CH, kdy nám Ladis vykládal o jeho plánech na motokáry do BG (což se pak nekonalo). Udělali jsme ale kus práce a myslím, že jsme udělali kvalitní reklamní hru a to byl náš cíl. Samozřejmě to byla jen zastávka na dlouhé cestě a názory recenzentů nás buď motivují nebo rozesmějí. Jsme ale rádi, že si lidé mohou veřejně vyzkoušet hru, jejíž vývoj je de facto na začátku.




Jak se chystáte naložit (nebo jak jste naložili) s výhrou - přeci jen to není zrovna malá částka, která by se dala propít během jednodenní vývojářské kalby (nebo jo? :o))




]semo[: No.. :-) 8 litrů becherovky nějaký čas vezme. Většinou chceme pořídit nový HW.




Punčin: Na jednodenní vývojářskou kalbu bohatě stačí kýbl Becherovky, z něhož nám ještě velká část - ta kterou jsme nestihli vypít ve vlaku cestou do Brna - zbyla. Jinak bych rád nakoupil něco málo hardwaru, ten aktuální zdá se dosluhuje.






Jedním z hlavních vyzdvihovaných kladů Aquadelicu je rozhodně grafika, která je vskutku nádherná - kdo na ní má největší zásluhu? Je to souhrnem "high-end" fičur 3D enginu, zručností grafika nebo ještě něčím jiným?




Punčin: Určitě všechno z toho a ještě něco navíc. Konstelace hvězd sehrála nemalou roli. Semošovy rady ohledně vytváření stromů mají ale největší zásluhy. Bez stromů by ve scéně nic nebylo („když nevíš coby, dej tam stromy“). Nutno podotknout, že část grafiky má na svědomí Semo, takže to určitě není jen zručností grafika a high-end fíčurama v enginu.




]semo[: Zručností grafika, engine je vždy až na druhém místě. Ještě bych rád trochu přihřál Punčinovu polívčičku. Není to jen grafik, ale také multifunkční plně automatizovaný robot nové generace. Kromě grafiky ještě musel vytvořit level design a plno skrytých systémových fíčur. Grafika je rychlá tak jak je rychlá, protože punčin umí správně využít veškeré možnosti našeho engine, což není zrovna jednoduchá záležitost.




Ve vašem článku o vývoji 3D her na ČH uvádíte, že by měli freeware vývojáři méně vytvářet vlastní editory a utilitky a více se spoléhat na již hotové - jak to bylo v případě Aquadelicu? Měli jste třeba na tvorbu map nějaký speciální program nebo je vše předtvořené v grafickém editoru?



Punčin: Vlastní editory jsou cesta do pekel - což je nejspíš náležitě zmíněno i v onom článku, jehož přesné znění si teď nevybavuji. Všechno je tvořeno v grafickém editoru a následně patřičně exportováno a ručně vyladěno v XML. K tomu ještě řada podpůrných command-line utilitek, bez nichž bych si pomalu nedokázal představit život. (-:



Všichni si stěžují - pokud je to to správné slovo - že je v Aquadelicu jen jedna mapa, ale málokdo si dokáže představit, kolik práce je s jednou mizernou mapou, ať už jde o grafiku nebo o umělou inteligenci počítačových závodníků a podobné lahůdky. Druhá věc je, že Al!eN se k nám přidal až koncem srpna, takže jsme nestihli všechno udělat dostatečně univerzálně, leccos je tedy natvrdo v enginu. Nicméně, kdyby se k nám nepřidal, uzávěrku bysme stoprocentně nestihli.




]semo[: Vytvořili jsme sadu skriptů pro graf. program. Vývoj těchto skriptů probíhal postupně s vývojem engine. Mapa je skládána (skoro) ručně v textovém (xml) souboru. Vše je vlastně v textových souborech. Pokud třeba některý hráč bude chtít zvýšit výkon některé lodě, může to celkem snadno udělat (za 10. minut to musí najít :-))










Je v Aquadelicu něco, co byste chtěli změnit nebo co se vám tam zkrátka nelíbí?
Jak jste přijali názory recenzentů - překvapily vás třeba některé výtky a chystáte jejich "nápravu"?




Punčin: Pokud budu mluvit jen ke své práci, tak bych kompletně předělal všechno, co předělat jde (-: Na člunech je vidět, že jsou dělané na začátku vývoje Yagy, tedy v únoru a březnu a jsou šité horkou jehlou. Textury jsou sice aktuálnější, ale osobní pocit z člunů není dobrý. Jinak zlepšit by šlo určitě všechno, jen nevím, jestli bych na to měl sílu.




]semo[: Trochu se mě dotkl názor jedné recenzentky, která řekla, že se lodě chovají občas nereálně. Zakládal sem si na (snad celkem pěkné) fyzice (taky dala práci asi půl vývojového času). Na konci článku završila vše tím, že moje oblíbené OpenGL, pod kterým Aquadelic běží, klidně nahradila jakýmsi DirectX8 (btw. znáte to někdo? :-))



Zlepšovat by se dalo do nekonečna. A zde hlavní rada z našeho know-how: zlepšování se nevyplácí. :-)



Jak vnímáte pohled na programátory a vývojáře obecně z hlediska veřejnosti? Známe takové ty příhody o důchodkyních, které s posvátnou bázní v očích vysloví, že jejich vnuk dělá "do počítačů" :o) Jaké zkušenosti s tím máte vy sami? Jak na to reaguje vaše okolí, přítelkyně, rodina?




Al!eN: Tak má to pořád takovou lehce podivínskou konotaci to slovo - programátor. Hry jsou u nás vnímány jako zábava pro teenagery, přestože je tomu ve světě skoro obráceně. Názory lidí "z venku" beru často jen s úsměvem...



]semo[: Až přehnaně chladně. Berou to jako normální věc (ono to taky normální je). Kolikrát sem se snažil ohromit někoho svojí strašlivou profesí :-)....no a pak sem z puberty vyrost. :-))



Punčin: Reagují naprosto normálně, řekl bych. Jen podle toho, že prosedím celý den u počítače, usuzují, že bravurně zvládám řešit problémy s Windows a Wordem. Což jsou problémy, které každý člověk, co "dělá do počítačů", vidí nejméně rád. Jinak obecně řečeno, pohled na horníky, ukrajince, fotbalisty apod. je taky značně zkreslený, takže programátoři a podobná "verbež" je na tom ještě dobře.




Kolik hodin denně (případně jak často týdně) prosedíte u PC a kolik z toho věnujete právě vývoji? Mohli byste zhruba nějak tipnout, jak dlouho jste strávili u Aquadelicu?



]semo[: To jsou příliš těžké počty. Aquadelic jsme dělali od února do září. Během toho bylo samozřejmě zkouškové období a prázdniny (které mimochodem padly za oběť vývoji). Vzhledem k tomu, že ten čas byl prostoupen školou a podobně, nedá se ani přibližný počet hodin stanovit s uspokojivou přesností.



Al!eN: U PC travím hodně času. Samotné programování ale tvoří tak třetinu koláče. PC je prostě nástroj pro komunikaci, čtení a psaní textů, pouštění hudby, no a taky paření her, že. Na vývoji Aquadelicu se podílím až od konce srpna 2005 a odhadl bych to... tak kolem 100 hodin (skutečně hrubý odhad).



Punčin: Kolik hodin denně? Do tolika ani neumím počítat. (-: Práce na samotném Aquadelicu začaly koncem srpna, ale to se tak nedá brát, protože to bylo podmíněno pracema na Yaze, které začaly někdy v únoru. Po nasbíraných zkušenostech (a nakoděným enginem) se teprve mohl začít dělat Aquadelic. Přesný počet hodin nedokážu odhadnout, protože jsem se dost flákal. (-:




Jak kdysi kdosi (Fila v našem rozhovoru o ČH :o))) řekl, prakticky každý herní vývojář se rekrutuje z hráče. Jak jste na tom vy - paříte hry ještě dnes nebo už na to nezbývá čas? Zajímáte se nějak hlouběji o freeware - sledujete třeba českou freeware herní scénu?



]semo[: Fila dále říká, že všichni vývojáři si hráli v dětství s Legem. Tak to je můj případ :-). Moc her neznám, ani historii herního vývoje. Občas něco stáhnu (když si chtěl nějakou skrytou reklamu, tak můžeš dopsat z FreeGame.cz :o)), něco se ke mě donese, ale příliš často nepařím. Jen jedna hra je u mě číslo jedna: ( kromě Aquadelic :~) ) a je to IL-2 Sturmovik, resp. Pacific Fighters. Lítám prostě jako drak!



Punčin: Na tom výroku bude něco pravdy. Když jsem byl menší, hrál jsem jak najatej, teď už je to lepší. Nicméně současné trendy, ať už freeware nebo profi, nesleduji. Čas od času se ke mě ale nějaká hra dostane, a to pak jde vývoj stranou, minimálně do doby, než danou hru pokořím.



Al!eN: Snažím se sledovat, co vyšlo, abych měl přehled, ale v poslední době mě nebaví u PC pracovat a ještě hrát. Asi si koupím konzoli, protože většina her, co teď hraji, vyšla i pro konzole. Freeware sleduji taky, ale jen ty nejzdařilejší kusy, které mi někdo doporučí.











Je nějaká freewarovka, která se vám v poslední době vryla do paměti a chtěli byste ji tímto třeba doporučit našim čtenářům? Například nějaký zajímavý projekt prezentovaný na ČH nebo tak něco?



Punčin: Naposledy jsem chtě nechtě musel dohrát Cardhalii, což ve mě vyvolalo moment nostalgie a musel jsem sehnat a dohrát Lands of Lore (-: Pak mě ještě chvíli bavil Rumble Box a jeho netradiční ztvárnění tradičních mlátiček.



Al!eN: Starship Troopers a Plane Arcade. Nevím, co je lepší...



]semo[: Jak jsem již psal, zase tak moc nepařím, takže snad Crimsonland, Řež, Plane Arcade...





A na závěr opět klasická otázečka - je tu něco, co byste chtěli vzkázat našim čtenářům? :)



Al!eN: Kašlete na filmy a televizi! Radši hrajte hry, čtěte knihy, poslouchejte jungle, acid jazz a trip hop a choďte do divadla. Pokud se vám už klasické hry nelíbí nebo vás dále neoslovují, tak hledejte! Právě jste se totiž dostali do skupiny hráčů, kterým může nezávislá scéna něco nabídnout...



Punčin: Čtenářům bych vzkázal, aby se nějakým způsobem zasadili o zrušení otázek takovéhodle typu (-: Pak by si mohli - pokud tak ještě neučinili - stáhnout Aquadelic a podívat se, o čem se to tady vlastně mluvilo.



]semo[: Nepodléhejte nihilismu a skepsi. Stavte vzdušné zámky a nakonec v nich bydlete (k překvapení všech!).



Tak díky všem třem za rozhovor, myslím, že mluvím nejen za sebe, když řeknu, že už se těším na "slíbené" pokračování oné vodní delikatesy a držím vám při jejím vývoji všech pět palců ;)





Sosol

autor
Jan Jirkovský / Sosol

Publikováno: 08.12.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

bek | 09.12.05 v 20:33

Já si občas hraju i ve 14ti. :)

semo | 08.12.05 v 23:53

punčin a já sme tam chodili

eMan | 08.12.05 v 13:21

]semo[: Fila dále říká, že všichni vývojáři si hráli v dětství s Legem.

tak na tom asi něco bude, protože já si hrál s legem skoro pořád :O

btw: chtel jsemse zeptat nechodila část asi bývalého Club50 na Olomouckou do BRNA ??


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce