článek

Tetris – trocha logiky neuškodí!

Tetris – trocha logiky neuškodí!

Po krátké pauze vám přinášíme další článek, hodlající připomenout legendární počiny. Tentokrát přišel na řadu fenomenální Tetris, jenž se dočkal nespočtu variací. Ať už dopadly dobře nebo špatně, vždy v sobě nesly odkaz Alexeye Pajitnova - člověka, který vytvořil původní titul. Protože se jedná o jednu z nejslavnějších her historie, rozhodli jsme se jí věnovat trochu důkladněji. V závěru si pak připomene ty nejlepší kousky z našeho serveru!


Než se pustíme do tradičního rozboru, rád bych se vám s něčím svěřil. K dnešnímu článku jsem přistupoval s mnohem větším nadšením, než tomu bylo kdykoliv předtím. Měli jsme tu Arkanoidy, připomenuli jsme si fenomenální Space Invaders, několik slov padlo o legendárním Boulder Dash a shrnuli jsme si Bombermany, kterých se na trhu objevilo nespočet. Žádná z těchto legend se ovšem svým jménem nemůže rovnat té dnešní. Řeč je samozřejmě o Tetrisu, který má na svědomí slavný ruský matematik, dnes zaměstnanec společnosti Microsoft, Alexey Pajitnov. Ten ho původně v roce 1985 vytvořil pouze pro svojí rodinu a několik svých nejbližších přátel a jistě ani zdaleka netušil, jaký důsledek jeho námět bude mít. Pokud se známé úsloví „v jednoduchosti je krása“ převede na tento případ, pak je Tetris skutečně přenádherný a jistě se na tom ani v budoucnu vůbec nic nezmění. Původní Pajitnovův záměr byl tedy jasný, vytvořit neskutečně jednoduchou gamesku, která by případné hráče dokázala nadchnout. Co tedy tvořilo genialitu původní hry? Na tuhle otázku se hledá odpověď velmi těžko, protože možných odpovědí je více. S největší pravděpodobností to bylo díky neskutečné hravosti a hlavně chytlavosti, jež rozhodně neudělá ostudu ani dnes. Celý princip přitom spočíval ve správném umísťování a pokládání kostičkových objektů, které byly charakteristické svým tvarem.









Dnes, díky všemožným inovačním prvkům, je těchto objektů velká spousta. Úplně původní titul jich měl ale sedm. Inspirací pro autora byla písmenka v abecedě, které Pajitnov plně dle svých představ uzpůsobil. Zajímá vás, o jaké písmenka se jednalo? Byly to tyto následující „exempláře“ (seřazeno v abecedním pořadí): „I“, „J“, „L“, „O“, „S“, „T“, „Z“. Myslím, že není těžké si představit konkrétní tvary, jež byly v původním Tetrisu základním stavebním kamenem. Vtip přitom spočíval v tom, že tyto objekty šlo různě kombinovat a to tak, aby do sebe co možná nejlépe zapadaly. Úkol hráče byl velmi jednoduchý, musel vydržet co možná nejdéle. Důležité bylo vždy utvořit vodorovnou řadu, která spojila jednu část hrací plochy k druhé. Řádek přitom nesměl být nikde přerušen. Úspěšnost jste mohli poznat tak, že takto utvořená řada se zrušila a vy jste si tak znatelně ušetřili práci. Mohli jste tak směle pokračovat i nadále. Za vaše snažení jste samozřejmě získávali bodové ohodnocení. Algoritmus pro jeho zisk byl různý a s každou verzí se jemně lišil. Někdy pro zisk stačilo, aby objekty pouze padaly, jindy zase bylo potřeba zrušit jednu z řad. Vyjma získávání bodů jste rovněž museli být neustále ve střehu. Rychlost hry se totiž začala postupně zvyšovat a každá sebemenší chybka tak mohla znamenat bleskový konec. Ten nastal v případě, kdy jste zaplnili celou hrací plochu. Vám tak nezbylo nic jiného, než si své poctivě nahrané score zvěčnit a vybrat si jednu ze dvou možností. Buďto jste se mohli pokusit rozehrát celou hru znovu, což v té době byla jedna z nejčastějších voleb, anebo si odpočinout a gamesku ukončit, což sice byla volba méně častá, ale zapomínat bychom na ni neměli. ;)


Zábava to byla vskutku obrovská, ovšem v době vydání tuto perlu okusit mnoho lidí nemohlo. Díky společnosti Nintendo, která celý nápad převzala, se situace naštěstí změnila a Tetris se tak začal na veřejnosti objevovat častěji a získával si stále větší dávku popularity. Nintendo bohužel tehdy moc na autorská práva nehledělo a vzniklo tak několik rozepří mezi ním a původním autorem. Bohužel, i když tehdy na světe kolovalo již nespočet klonů, Alexey Pajitnov nezískal o mnoho více, než „jen“ uznání od svých příznivců. Znechucen tedy odešel na západ, čehož si ihned všimla společnost Microsoft, která se stalo jeho novým chlebodárcem. Pod jejími křídly pak Pajitnov vytvořil několik dalších her, z nichž nejznámější je logická hra Pandora's box, obsahující velmi kvalitní tituly, v jednom jediném balení. Žádná z těchto her se ovšem genialitě Tetrisu rovnat nemohla. Historii ale zanechme stranou. Na následujících několika řádcích bychom vám představili sedm klonů této legendy, o nichž rozhodně stojí za to zauvažovat. Stejně jako u Bombermanů vybírat ten nejlepší kousek nemá smysl, protože každému se může líbit něco úplně jiného. Opět jsou tedy jednotlivé hry seřazeny vzestupně dle hodnocení. Tradicí zůstává, že kliknete-li na název hry, nabídne se vám možnost automatického downloadu. Zanechme ale těchto slov a vrhněme se konečně na slíbený přehled.









Tetripz


O škodlivosti jakýkoliv drog se tu jistě nemá cenu rozepisovat, protože to je jasné úplně každému. Možná se ale divíte, proč o tom píšu? Odpověď je velice jednoduchá, Tetripz je založen právě na tomto tématu. Ačkoliv užívání jakýchkoliv návykových látek rozhodně nepodporujeme, zkusit následující gamesku doporučit můžeme, zejména díky originalitě. Vše je založeno na pravidlech klasického Tetrisu. Hrací plochu ovšem vidíte trošku rozostřenou. Čím více se obtížnost stupňuje, tím více počítejte se zhoršením situace. Hra od nás získala 68%. I když je námět originální, po čase se, jak to tak bývá u těchto her zvykem, dostaví pocit stereotypu. Za vyzkoušení to ale rozhodně stojí. Doporučujeme také nahlédnout do původní recenze!


Crazy Tetris


Další v pořadí je opět poměrně originální titul, který se může pyšnit třemi mody. První z nich je klasický, v podstatě se setkáte pouze s tradičním Tetrisem, jak ho známe. V dalších modech to už tak tradiční rozhodně nebude. V Triangularis, jak zní název druhého modu, se klasické čtverečky změní v trojúhelníčky a vznikne tak mnohem více možností, jak jednotlivé objekty kombinovat. V posledním modu – Crazy, se pak hráči vše znatelně ztíží, protože objektů ve hře bude strašná spousta a utvořit řadu bude oříšek i pro zkušené hráče Tetrisu. Čas od času se k zemi přiřítí dynamit, který scénu trochu více pročistí. Crazy Tetris od nás získal hodnocení 73%. Myslíte si, že to je zasloužené? Opět rozhodně doporučujeme tento titul vyzkoušet. K dispozici je samozřejmě i původní recenze!


Block Out Millennium Edition


Ptáte se, co se může skrývat v 77%? Odpověď na tuhle otázku je velmi jednoduchá. Máme zde titul, který vyniká jak svým zpracováním, tak i svojí hratelností a zábavností. Hra je totiž zpracovaná kompletně ve 3D. Hrací plochu tedy vidíte pěkně z ptačí perspektivy a zejména z počátku musíte počítat s trochu horší orientací. Na vše si lze samozřejmě zvyknout a velmi rychle se tak můžete ponořit do velmi pěkné atmosféry. Je sice pravda, že hra má několik nedostatků. Tím prvním je absence jakéhokoliv menu. Také se musí brát v potaz, že již dříve se objevili podobné kousky. I přesto všechno je Block Out Millennium Edition velmi povedenou hrou a stažením rozhodně neprohloupíte. Jako tradičně zde uvádím odkaz na původní recenzi!


Tetron


Další hrou v našem seznamu je nenápadně znějící Tetron. Stejně jako předchozí Block Out Millennium Edition, se i tato gameska ocitá v prostoru. Nenabízí sice pohled z ptačí perspektivy, ovšem vše se odehrává ve válci, který působí velice zajímavě a skvěle dokresluje hratelnost, která je opravdu perfektní. Opět je ale otázkou času, než si na zpočátku složitější herní model zvyknete. Poté to jde naštěstí samo a v cestě vám nebude stát vůbec žádná překážka a můžete si tak naplno vychutnat výbornou hratelnost. Trošku podivně působí menší rozlišení, ale i na to si jistě také velmi rychle zvyknete. Vše je přehledně zpracované a vy vždy vidíte jak na tom jste. Hodnocení 83% je tedy zcela zasloužené. Než se dostaví stereotyp, budete se skvěle bavit. V případě zájmu doporučuji opět sáhnout po původní recenzi!


XXXTetris


Trocha erotiky nikdy neškodí. Protože je tento žánr velice oblíbený, rozhodli jsme se do našeho seznamu umístit i jeden takový titul, který samozřejmě doporučujme pouze v případě, jste-li starší 18-ti let. Jak je vám jistě zřejmé, jedná se o další variaci této známé hry, ovšem s velmi netradičním pojetím. Místo kostech vám budou padat nazí muži a nahé ženy v různých zkroucených polohách. Na vás je samozřejmě obě pohlaví kombinovat tak, aby se jejich počty neustále snižovaly. Docílíte toho tak, že se pokusíte, hlavně díky vaší fantazii, tvořit všechny možné a snad i nemožné sexuální polohy. Jistě je vám tak jasné, že o zábavu budete mít postaráno. Vizuální stránka působí velmi dobře, stejně jako zvukový a hudební doprovod, který skvěle dokresluje tu správnou lechtivou atmosféru. V případě zájmu je pro vás samozřejmě k dispozici původní recenze! Ověřte si tedy, jestli je hodnocení 84% zasloužené či nikoliv! ;)












FloboPuyo


Další hrou je opět velmi zajímavý počin, který od nás obdržel skvělé hodnocení 87%. Když jsem psal recenzi, byl jsem naprosto uchvácen hratelností, grafikou a dalšími okolnostmi a uniklo mi, že se jedná pouze o předělávku hry Puyo Puyo. Nutno ovšem říci, že velmi kvalitní. Obě tyto hry totiž nabízí něco, co hráče donutí udržet se u počítače velmi dlouhou dobu. Místo klasických čtverečků dostanete k dispozici poměrně vtipně vypadající kuličky, které vám zaručeně zvednou náladu. V FloboPuyo je také výhodou možnost hry dvou hráčů. Hledáte-li další variaci, pak rozhodně stažením neprohloupíte. Na FloboPuyo je samozřejmě k dispozici tradičně recenze!


Tetrix


Poslední v našem výčtu je hra, která od nás získala příznivých 88%. Co se tedy pod tímto hodnocením skrývá? V podstatě nic, co by výše popsané tituly převyšovalo. Nabízí tedy tradiční zábavu v klasické formě, která ale rozhodně není špatná. Co se týče různých aspektů, tak po stránce hratelnosti je na tom hra dobře a i celkové technické zpracování působí více než sebejistě. Výhodou je, stejně jako u předchozí gamesky FloboPuyo, hra pro dva hráče. Je sice pravda, že tato forma multiplayeru je dispozici pouze u jednoho PC, ale i tak to rozhodně potěší. Velikost archívu je v tomhle případě trochu větší, ale rozhodně je Tetrix dobrou volbou nejen na ukrácení dlouhé chvíle. V případě zájmu tedy opět doporučujeme sáhnout po původní recenzi!


Pomalu se blíží závěr a je čas si vše pěkně uzavřít. Myslím, že Alexey Pajitnov může být na své dílko hrdý. Jeho odkaz se každým nový klonem šíří dál a o tom, že má zajištěnou nesmrtelnou slávu, jistě nemůže být pochyb. Na úplný závěr bychom se s vámi chtěli rozloučit stylově. Napadá nás jen věta: „Ať žije Tetris!“ ;)




artman

autor
/ artman

Publikováno: 02.08.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

voky15

voky15 | 31.10.15 v 19:06

Tetris - super hry

megii-kh | 07.08.06 v 18:36

sdtfkfhkljklkhkjuzpokifůhkfkhůfglbv.rjhklhti.fu jkghjkhluůlki.ug.jk.i..jhjfk zdr yp.