článek

The White Chamber

The White Chamber

Závěr týdne jsme se vám rozhodli zpříjemnit velmi kvalitní adventurou, která se pyšní velmi zajímavým námětem a příběhem, který má spád. Ocitáte se v kůži jedné sympatické dívky, která se bude pomocí svých vzpomínek snažit přijít na záhadu, jež ji obklopuje. V závěru pak zjistí, že vše je jinak, než vypadá! The White Chamber se navíc může pyšnit hned čtyřmi konci. My vám ale přinášíme řešení pouze jednoho z nich – Damned ending!


O Bílé komnatě, jak zní v překladu název dnešní gamesky, jste se mohli tradičně dozvědět několik informací v naší recenzi. Jedná se skutečně o velmi unikátní adventuru, které skvěle završuje náš adventurní týden. Než se pustíme na samotný návod, rád bych jen připomenul, že hra má celkově čtyři konce - Decaying, Damned, Redemption a Venomous ending. Pokud se budete řídit následujícími řádky, bez problémů objevíte druhý konec, tedy Damned ending. Na ostatní se mi bohužel nepodařilo přijít. S největší pravděpodobností se klíč bude skrývat v odpovědích, kterých bude ve hře několik. Objevíte-li nové řešení a budete-li mít chuť se s ním podělit s ostatními, neváhejte použít diskuzi pod článkem ;). Vrhněme se ale již na samotný návod.


Vaše dobrodružství začíná na velmi podivném místě. Jděte k panelu a nejprve zapojte vedení (wires). Poté pravým tlačítkem myši klikněte na panel. Bude vám položena otázka, jestli víte, kde jste? Odpovězte ano a po chvilce vám znovu bude položena otázka. Tentokrát jestli litujete (Do you regret)? Znovu odpovězte ano a na display opět klikněte pravým tlačítkem. Bude vám položena poslední otázka, jestli jste připraveni (Are you ready)? Do třetice všeho dobrého a zlého odpovězte opět kladně a otevřou se vám dveře. Vstupte do nich a z místnosti, kde se nyní ocitáte, vstupte do pravých dveří. Po pár krocích vstoupíte před vchod do skladiště. Na mříži uvidíte pověšený oblek. Prošacujte ho a získáte klíč. S tímto „artefaktem“ se vraťte do předchozí místnosti a pokračujte do místnosti vlevo, kde si všimněte záložní jednotky (Backup unit). Použijte ji a objeví se vám detail ovládacího panelu. Velmi důležitý pro vás bude key slot. K dispozici jsou celkem tři a jejich účel je jistě mnohým z vás zřejmý. Do každého z nich totiž půjde vložit klíč, který máte v inventáři. Pozornost věnujte zejména položce „Station Rotation“. Klíč vložte právě zde a kurzorem vyjeďte tak, abyste viděli opět celou scénu. Místnost prozatím opusťte dveřmi vpravo, kterými jste přišli. Tentokrát věnujte pozornost středovému panelu (Console). Použijte ho a objeví se dva tlačítka. Systém uveďte do provozu zeleným z nich a jistě si nyní všimnete malé družice, která je aktivním zdrojem solární energie. Tuto družici můžete otáček tlačítky, které se nacházejí pod ní. Vyberte si jeden směr, který se vám bude líbit a s družicí točte tak dlouho, dokud nedojde k rapidnímu nárůstu energie.














Jakmile se tak stane, přejděte kurzorem zase tak, abyste viděli celou místnost. Na nedostatek energie si nyní rozhodně nebudete moci stěžovat. Nyní si všimněte panelu, který je pověšený u levých dveří. Použijte ho a nejprve vyřaďte z provozu Safety Lock a poté zvolte „Lower Cradle“ a vstupte do prostředních dveří. Vlevo, kousek od skleněných dveří s nápisem Sealed je malý vypínač (Switch). Použijte ho a z prostřední části se vám vysune malý počítač. Budete potřebovat video disk. Ten najedete ve „vitrínce“ vlevo od již zmíněných dveří s nápisem Sealed. Tuto „vitrínku“ otevřete a uvidíte v ní lidskou ruku, držící již zmíněný disk. Seberte ho a nezapomeňte s sebou přibrat i paži. Video disk vložte do počítače a důkladně zhlédněte projekci. Nyní klikněte levým tlačítkem myši na skleněné dveře a poté otevřete levou „vitrínku“, kde seberte nezvyklou krabičku (strange box). Jestli chcete, můžete sebrat ještě láhev od coly, ale to není k dohrání potřebné. Vraťte se zase tak, abyste viděli celou místnost a pokračujte dveřmi uprostřed. V horní části místnosti si všimněte sekery. Tu a vraťte se do předchozí místnosti, odkud pokračujte do levé místnosti. V nové místnosti uprostřed si všimněte zrcadla, které seberte a vlezte do dveří vlevo. Ocitnete se na pláži, kterou opusťte jediným možný východem. Známá místnost se nějakým podivným způsobem izolovala a vám nezbude nic jiného než opět vlézt do levých dveří. Po menším šoku bude vše „při starém“. Než opustíte tuto místnost, v levé části místnosti seberte z postele blanket. Místnost opusťte pravými dveřmi a přes další místnost pokračujte do dveří, nacházející se ve spodní části obrazovky.


Narazíte na velmi zvláštní kreaturu, ležící na konzoli. Klikněte na ni levým tlačítkem myši. Po nepříjemné scéně se ocitnete zpět v místnosti, kde jste před chvilkou sebrali zrcadlo a blanket. Objeví se dva nové předměty, které seberte. Jedná se o nový disk a poznámku, kterou si v inventáři přečtěte a opusťte místnost pravým východem. Vypravte se opět do dveří, za nimiž vás před chviličkou překvapila příšera. Tentokrát tam naštěstí na vás nikdo nečeká. Jděte do levých dveří, kde použijte pravý počítač (right computer). Objeví se Droid Control Console. Kde budete muset zadat kód, jež je složeny z různých barev. Koukněte se na poznámku, kterou jste sebrali a uvidíte tam nápis: „Patience While You Grill Bacon Rind“, což je vlastně váš kód. Důležitá jsou první písmenka z každého slova. Be skutečnosti se totiž jedná o pořadí barev, které musíte zadat. Jde o tyto barvy: fialová, bílá, žlutá, zelená, modrá a červená. Jakmile tak učiníte, budete moci ovládat kurzorovými klávesami malého droida. Jeďte s ním k pravým dveřím, které otevřete. Droida pak pohltí Vesmír. Jakmile tak učiníte, opět jděte s vaší postavou do pravých dveří a v centrální místnost pokračujte do dveří horních. Ve staré známe místnosti nyní otevřete skleněné dveře vpravo. Ocitnete se v místnosti, kterou jste před chviličkou sledovali z bezpečnostní kamery. Jedná se o laboratoř. Jděte k šuplíkům, jenž jsou vlevo od skleněných dveří. Otevřete rozbitý šuplík (Broken Drawer) a seberte z něj obálku (enveloped), kterou v inventáři použijte. Získáte tak video kazetu.












Místnost opusťte dveřmi, kterými jste vešli a nyní se ocitnete v poměrně stísněném prostoru, kde jediným východiskem bude vstup do dveří ve spodní části obrazovky. Přes nepěkně vzhlížející místnost pokračujte spodními dveřmi a to celkem pětkrát. Dostanete se tak zpět do centrální místnosti. Odkud pokračujte do levých dveří, kde jděte do levé části. Uvidíte „levitující“ tělo. Vlevo do něj je panel. Použijte ho a tělo vám zmizí neznámo kam. Vraťte se ke dveřím, kterýma jste vešli do místnosti, a všimněte si pohybující se trubky. Použijte na ni sekeru a trubka se přeruší. Seberte pravou ruku a opusťte místnost již zmíněnými dveřmi. Místnost bude „v pořádku“ a vy proto pokračujte dveřmi nahoru. Podívejte se na druhý video disk (zelené barvy) na počítači a na počítač poté použijte zrcátko. Jděte do horních dveří. V pravé části uvidíte videopřehrávač (video player). Vložte do něj VHS kazetu. Budete se nacházet ve velmi nepříjemné pozici. Jedinou možností je sebrat laserovou řezačku, která je na stolečku u vaší pravé ruky. Tuto řezačku pak hoďte po video přehrávači (musíte ji vybrat ve svém inventáři). Nyní seberte baterie a vzorkovou nádobku (sample dish), která pod nástěnkou. Nezapomeňte i na skalpel. Jakmile tohle vše seberete, opusťte místnost spodními dveřmi. Zde klikněte na známé tlačítko (vlevo od skleněných dveří). Po otevření otvoru přetněte sekerou řetěz (chain) sekerou a z otevřené ledničky seberte torzo těla. Po jeho sebrání pak pokračujte do levých dveří. Ve známé místnosti klikněte na jediný možný panel (shower panel), jenž je umístěn úplně nahoře, vpravo od podivně vypadajícího objektu. Tento objet se tak rozevře a vy z něj seberte černé vlasy. Místnost opět opusťte pravými dveřmi a v další místnosti pokračujte do skleněných dveří. Otevřete dveře malé skříňky. Ta je od vaší pozici mírně vpravo dole (Power Comparment) a použijte na ně baterie z vašeho inventáře.









Nyní v inventáři železnou krabičku (Steel Box) použijte na laser (laser desk), který vám tuto krabici rozevře a vy z ní seberte oči. Jakmile je seberete, místnost opusťte levými dveřmi a pokračujte dveřmi ve spodní části obrazovky. V centrální místnosti opět vstupte do známých dveří vlevo. Ta bude tentokrát v původním stavu. Nachází se zde ovšem jeden přístroj navíc (sequencer). Použijte na něj vzorkovou nádobku (sample dish) a vložte do něj svojí ID kartu. Jděte k přístroji „Analyser“ a klikněte na něj pravým tlačítkem. Analyser se vám přiblíží a vy otevřete panel. Odkryje se vám drát, který přeřízněte skalpelem. Jakmile tak učiníte, celou místnost opusťte dveřmi vpravo. V centrální místnosti pak jděte do pravých dveří. Do scanneru vložte vaši ID kartu, čímž si otevřete dveře do skladu. V něm seberte výbušniny (explosive) a otevřete dveře mrazáku (freezer). Vstupte do něj. Uvnitř bude ještě jeden malý mrazák. Otevřete ho a v něm bude ležet zmrzlý muž, který nemá daleko k tomu, aby zavřel oči natrvalo. Klikněte na něj, ovšem dojde k menší nehodě a kolem vás se zcela změní prostředí. Na mužovou nohu, která je nyní „upevněná“ na zdi, použijte sekeru a mrazák poté opusťte a vraťte se do centrální místnosti, odkud se vydejte dvakrát do horních dveří. Zde položte výbušniny k horním dveřím (je nad nimi nápis Vent) a místnost opět opusťte dolním průchodem. V další místnosti pokračujte do známých skleněných dveří vpravo. V inventáři byste nyní měli mít 6 kusů lidského těla (levou a pravou ruku, torzo, hlavu, oči a nohu). Všechny tyto části vložte do připravené „formy“ na levé posteli a vše přikryjte blanketem. Použijte laser (laser desk) a paprsek se po odražení zrcadla dostane až k výbušnině, kterou zlikviduje a otevře vám tak dveře, do nichž se ale vydáme až za malý okamžik. Nyní jen opusťte místnost a hned se zase vraťte. Poskládané tělo tam už nebude. Jděte více vpravo a za skleněnou výlohou uvidíte sedícího muže. Klikněte na něj pravým tlačítkem, podívejte se na něj a po chvilce se ocitnete přesně na jeho bývalé pozici. Seberte video disk a prozkoumejte špinavou zeď. Bude vám položena otázka. Klikněte na yes a i na druhou otázku odpovězte kladně. Budete moci opustit izolovanou místnost. Učiňte tak a odejděte i z celé místnosti.










Na červený video disk se podívejte na již známém počítači. Jakmile tak učiníte, běžte do místnosti, kde jste před chvílí před jejími dveřmi položili nálož. Vstupte do nově vzniklého otvoru a v pozoruhodné místnosti jděte do ventilátoru vpravo. Ocitnete se v ještě pozoruhodnější místnosti, kde použijte tělo. Poté vejděte do průchodu (shaft). Nyní neustále choďte dveřmi dolů, dokud nedorazíte do centrální místnosti. Odsud vejděte do skladu (pravé dveře), vstupte do návratové plošiny a vychutnejte si zasloužený konec!




artman

autor
/ artman

Publikováno: 23.10.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

MartyPilsen

MartyPilsen | 02.01.16 v 23:21

proč ne

phanka

phanka | 24.04.15 v 15:42

určitě vyzkouším

Hrdlodus | 13.07.09 v 23:51

Další konec je, když je hrdinka připoutaná na stole a probíjí ji elektrický proud, nechte ji vycukat.
Vlevo se postupně ikonka její hlavy mění na lebku. Nakonec to bude 'electric ending'.

Ale nejvíc mě dostalo zakončení, pokud jste jako svatoušek. Co se stalo, jstem nečekal ani v nejmenším.

Pirko7 | 16.06.09 v 20:34

Přesně tak jak to říka mnemonic, dokonce je to někde i na youtube. Uplně všechny konce.

Mark | 10.06.07 v 15:44

Thank You

Alex | 25.05.07 v 20:20

Thank You

milkotreti | 06.02.07 v 14:00

Super hra je to. Videl som vsetky 4 konce. Niezeby som sa velmi bal, ale niekedy hra na mna posobila neprijemne. Majte sa.

asd | 29.10.05 v 13:20

nevidim ziaden rozdiel medzi redemption a damned v com to spociva

Mnemonic | 23.10.05 v 10:00

Jen male upresneni, co se tyce dalsich koncu. Behem hry muzete ziskavat kladne body za nektere akce. Pokud mate na konci dost kladnych bodu, uvidite redemption ending s jinou animaci, jinak vas ceka damned ending. Kladne body muzete ziskat takto: 1) na zacatku na otazku "do you regret" odpovedet yes, 2) po sestaveni tela jej prikryt dekou 3) pokusit se osvobodit uveznena tela driv, nez se na ne vrhnete se sekerou 4) v karantene na druhou otazku (and risk spreading the disease?) odpovedet no. Ty "spatne" konce se dosahnou pomerne snadno: ve chvili, kdy v centralni mistnosti visi lednice, ji nespoustejte dolu a nekolikrat opustte mistnost a vratte se. Hrdinka se nakonce otravi tim zapachem, coz je venemous ending. Pokud v karantene odpovite na prvni otazku (do you want to leave?) zaporne, hrdinka tam zustane zavrena navzdy, coz je decaying ending.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce