článek

Bomberman, aneb výbuch, kam se podíváš!

Bomberman, aneb výbuch, kam se podíváš!

Po kratší odmlce je čas podívat se na další z řad legendárních titulů. Tentokrát přišla řada na Bombermana, jenž je na trhu k dispozici již poměrně dlouhou dobu a už v počátcích tento titul slavil obrovské úspěchy, které se dodnes u svých her snaží napodobit spousta vývojářů. Vyjma historie, si tedy v následujícím článku připomeneme pět zajímavých titulů, které by vám rozhodně neměly uniknout!


Rok 1992 byl v mnoha věcech zajímavý. Automobilový průmysl v naší krásné republice vítal s otevřenou náručí příchod nové partnera – koncern Volkswagen a pomalu, ale jistě se schylovalo ke vzniku samostatného Českého státu. Událostí se v té době stalo samozřejmě mnohem více, ale protože se pohybujeme v oblasti počítačových her a máme dneska na programu rozbor her typu Bomberman, je pro nás tento rok důležitý kvůli jedné jediné věci. Možná tomu někteří z vás nebudete věřit, ale je to doopravdy přesně 13 let, co vyšla původní Dyna Blaster od japonské společnosti Hudson Soft, jež je charakteristická svojí včeličkou, kterou má hrdě zakreslenu ve svém logu. A myslím, že jimi zvolené logo tam mají naprosto oprávněně, protože píle, jež věnovali svým hrám, byla a je rozhodně znát. Tento počin, i když znamenal takovou menší revoluci, nebyl ale první hrou tohoto druhu! Tím úplně původním byl Bomberman, který vyšel v roce 1987. Byl ovšem určený pouze pro konzole. Po něm následovalo několik podobných titulů, z nichž většina byla vytvořena pouze pro konzole. Díky společnosti Ubisoft ovšem ani majitelé osobních počítačů nezůstali ošizeni, protože již zmíněná Dyna Blaster byla právě pro tuto platformu vydána a s výše popsanými počiny měla velmi mnoho společného, a protože se pohybujeme v oblasti PC her, věnujme se tomuto skvostu trochu podrobněji. Už principem, který byl převzat z původního Bombermana, byla hra naprosto výborná. V kůži sympatické postavičky oblečené do skafandru, jste měli za úkol projít celkem šest rozličných prostředí, z nichž každé obsahovalo celkově šest levelů. Na konci každého světa čekal netrpělivě boss. Cesta k němu ale nebyla vůbec jednoduchá. Museli jste překonat spoustu zákeřných nepřátel, které mnohdy už svým vzhledem vzbuzovali pocit strachu. Jednotlivé levely se odehrávali přitom v poměrně malých arénách, což na druhou stranu mělo za následek zlepšování vašich schopností, protože jste se museli naučit velmi rychle orientovat.















Jedinou vaší zbraní byly výbušniny, které se lišily svým účinkem. Ten jste si mohli vylepšovat bonusy, které se v každém levelu nacházely po jednom kusu. Vyjma to, že vám některé z nich vylepšily detonační sílu, jste si mohli přilepšit v počtu bomb a samozřejmě jste mohli počítat s takovým ručním odpalováním či s možností posouvání bomb. Bonusů bylo samozřejmě více, ale jmenování všech nemá smysl, protože ať už měli jakýkoliv účinek, každý z nich dokázal notně vylepšit celkovou hratelnost. Co ale z této hry udělalo královskou hříčku, byla vydařená hra pro dva hráče. Ti se ale museli sejít u jednoho počítače. Společně se pak ocitli v jedné aréně a účel bylo samozřejmě co možná nejrychleji zlikvidovat svého soupeře a zůstat tak na živu déle než on. Úspěch této hry se snažila spousta lidí napodobit, ovšem v roce 1997, kdy vyšel Atomic Bomberman, nechala opět společnost Hudson Soft veškerou konkurenci daleko za sebou. Jejich nový počin byl doslova převratný. Na nějakou kampaň jste tentokrát mohli zapomenout, vše bylo orientováno na multiplayer klání. Využít jste samozřejmě mohli i singleplayer hru, ovšem s umělými protivníky to rozhodně nebylo ono. Multiplayer jste samozřejmě mohli provozovat u jednoho počítače, ale mnohem efektivnější bylo využít lokální sítě. Výborná hra pro více hráčů ovšem nebyla jediným kladem. Gameska totiž měla v sobě něco, co se jen velmi těžko popisuje. Hráč totiž po celou dobu hraní zůstal téměř bez mrknutí oka přilepený u monitoru PC a královsky se bavil a byl oslněn velmi zajímavou atmosféru, o které si mnohé dnešní tituly mohou nechat jen zdát. Možná k tomu přispěly kvalitní a hlavně zábavné animace hlavních postav, možná to bylo skvělou dynamičností či hratelností. Hlavní je, že bylo skutečně o co stát.




Právě to něco se spousta tvůrců snažila přizpůsobit svým možnostem a vytvořila tak nespočet podobných titulů, jejichž zlomek máme i u nás na FreeGame.cz. Tímto článkem jsme se vám, podobně jak tomu bylo u Arkanoidu, Space Invaders a Boulder Dash, rozhodli připomenout další legendu, kterou Bomberman bezpochyby je. Aby náš článek zůstal ve stejné tradici, rozhodli jsme se z našeho archívu vybrat pět her, u níž si myslíme, že tento námět velmi pěkně osvěžili. Tentokrát ovšem vybrat toho nejlepšího byl téměř nadlidský úkol, protože každý z nich má své slabá i silná místa. Dnes jsme se proto rozhodli jednotlivé tituly seřadit vzestupně dle hodnocení a rozhodně neprohloupíte, když je zkusíte všechny. Připomínám, že kliknutím na název hry, se vám automaticky nabídne možnost downloadu. Pojďme se ale již bez zbytečných řečí pustit na samotný popis.


Bombertronics


Jako první tu máme klasickou variaci, jež je určena pouze pro hru více hráčů. Bohužel pouze u jednoho PC. Musíte si tedy k sobě pozvat protihráče, kteří se pak společně s vámi mohou těšit s velmi zajímavých prostředí. Jejich design je totiž velmi zajímavý a rozhodně má hráčům co nabídnout. Ovládání si musíte přizpůsobit u jedné klávesnice. Co se týče technického zpracování, pak v této oblasti je vše poměrně vyvážené. Grafika zbytečně neprovokuje, je prostě stylová, stejně jako hudba. Počítat také můžete se spoustou bonusů. Hledáte-li volbu na zpříjemnění dlouhé chvíle, pak rozhodně doporučuji následující počin okusit. 89% je tedy zcela zasloužených. Podrobnější informace naleznete samozřejmě v naší recenzi.









Clan Bomber


Druhým v pořadí je Clan Bomber, jenž od nás obdržel pěkných 90% a nutno říci, že zcela zaslouženě. Oproti předchozímu titulu totiž nabízí i hru proti umělému počítači, takže i hráči, kteří nemají možnost hrát proti kamarádovi, tuto možnost jistojistě uvítají. Multiplayer je samozřejmě přítomen také. Počítat můžete rovněž s několika desítkami map, které jsou ve hře přítomny a bude-li vám to málo, můžete vyzkoušet přiložený editor a vytvořit si tak úrovně vlastní. Výhodou je také větší akčnost oproti původnímu Atomic Bomberman, takže si můžete být jistí, že o zábavu budete mít postaráno. Jistě také nepohrdnete vydařeným zpracováním. Grafika je solidní, hudba příjemná a ovládání intuitivní. Ve 2MB se tedy skrývá zábava na velmi dlouhou dobu. Doporučuji si přečíst i původní recenzi!


Bombič


Jak je již z názvu patrné, bude se jednat o český produkt. Ten vzešel z dílny společnosti Hippo Games, která vytvořila například výbornou zavodní hru Racer. Kvalitní hry tedy rozhodně tahle společnost tvořit umí a Bombič je toho jasným důkazem. Oproti výše popsaným titulům má sice větší velikost archívu, ovšem v ostatních aspektech si s nimi vůbec nic nezadá. Hodnocení 91% dostala hra tedy zcela dle zásluh. Počítat můžete s poměrně kvalitní vizuální stránkou, slušným počtem levelů, jenž se odehrávají ve velmi rozličných prostředích. Potěší kvalitní multiplayer, zejména v oblasti deadmatch. Hru lze samozřejmě hrát i jinými způsoby. Vytknout nelze prakticky nic ani nepřátelům, kterých si užijete v případě, kdy zvolíte hru pro jednoho hráče a budete se řídit dle příběhu. V případě zájmu je zde k dispozici také naše podrobná recenze!


Ablaze


Další v pořadí je neméně skvělý Ablaze. Ten je stejně jako prvně jmenovaný titul určený hlavně pro multiplayer, který lze aplikovat jak na jednom počítači, tak i po lokální síti či internetu. Ovšem nemyslete si, že tvůrci singleplayer nějak zanedbali. Postavili ho na kvalitní umělé inteligenci a mnohdy dá opravdu pořádnou práci, než svého umělého soupeře porazíte. Umí totiž vycítit blížící se nebezpečí a velmi efektivně se schovat třeba za roh a vyčkat, než hrozba pomine. K dispozici je naštěstí spousta bonusů a jiných dalších vychytávek, takže o zábavu rozhodně nebude nouze. Technické zpracování je na velmi dobré úrovni, hra je v multiplayer klání stabilní a nemusíte se tak obávat nepříjemností v podobě výpadků. Vizuální stránka je na velmi solidní úrovni a ostudu nedělají ani líbivé melodie. Ovládání je intuitivní. Všechno ale něco stojí a kvalita si v tomhle případě vybrala daň v podobě větší velikosti archívu. Rozhodně to ale stojí za to. Hodnocení ve výši 92% je tedy zcela adekvátní. V případě zájmu doporučujeme sáhnout po původní recenzi!













Messe magnet




Poslední z našeho výčtu je počin, který získal hodnocení 94%. Podle všech předpokladů by měl nabízet notnou dávku kvality. Mohu směle říci, že tomu je skutečně tak. Oproti předchozích titulů byl lehce pozměněný konspekt. Vše se tentokrát odehrává v kancelářích. Netradiční prostředí si žádá přísun nových prvků a můžeme začít u nepřátel, kteří jsou zde tvořeni balíky papírů. Klasické bomby již také vymizeli z módy, nastupují magnety, jimiž se protivníci budou likvidovat jedna radost. Počítat můžete i s bonusy a s poměrně solidní úrovní umělé inteligence. Řeklo by se, že jde o dokonalý titul. Bohužel má dost slabin, z nichž tou největší je asi fakt, že jsou k dispozici pouze tři úrovně. Zamrzí také absence multiplayeru. Potěší naopak velikost archívu. Originalita téhle hry je znát a rozhodnete-li se pro stažení, určitě neprohloupíte. K dispozici je samozřejmě i původní recenze.


Tak a pro dnešek je to opravdu vše. Doufáme, že se vám náš článek opět líbil a tedy že text v něm splnil svůj účel ;). Podobných her máme na serveru mnohem více, ale výše popsané patří mezi ty kvalitní a i když jsou staršího data, rozhodně stojí za pozornost i dnes. Do budoucna se vám pokusíme podobně zpracovat další legendární hry a navíc u jednoho žánru chystáme takové malé překvapení. Rozhodně se tedy máte nač těšit.




artman

autor
/ artman

Publikováno: 18.07.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Kamil a Vojta | 29.11.10 v 16:23

je ta nejlepší hra kterou jsme kdy hráli

kaja | 14.09.10 v 01:25

http://jakkajak.blog.cz/1009/jak-rozchodit-atomic-bomberman-po-internetu

sim | 17.02.07 v 19:22

oo

Marian | 09.11.06 v 17:32

http://www.freegame.cz/game.php?id=586
...tudy vede cestička? :-)

nostur @ sch00l | 09.11.06 v 16:05

http://www.freegame.cz/download/clanbomber.zip
404


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce