článek

Boulder Dash, aneb legenda, která neumírá!

Boulder Dash, aneb legenda, která neumírá!

Pojem Boulder Dash je v herním světě poměrně známý, přesto se najde spousta lidí, kteří o něm nikdy neslyšeli. Nejen proto jsme se rozhodli sepsat následující článek, kde si kromě historických faktů a několika zajímavostí připomeneme pět počinů, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti. Zajímá vás tedy, kdo byl autorem originálu, co to vlastně ten Boulder Dash je a jaký je podle nás jeho nejlepší klon? Pak rozhodně pokračujte ve čtení!


Není tomu zase tak dávno, co jsme si představili dvě nezapomenutelné legendy, jejichž klony neustále přibývají jako houby po dešti a s největší pravděpodobností tomu ještě velmi dlouhou dobu tomu bude nejinak. V živé paměti tak máte jistě článek o Space Invaders, kde jsme se zabývali tímto fenoménem a připomněli jsme vám několik her, hrdě nesoucí jméno svého předka. Stejně tak jsme vám připomněli několik málo titulů, které naopak čerpají z tématu Arcanoidu a i dnes hodláme v tomto „představování“ pokračovat. Naší pozornosti tentokrát neunikl geniální Boulder Dash. Mnohým z vás jistě nemusím říkat, oč jde, neboť jde o pojem, který je známý zhruba od poloviny osmdesátých let, kdy ho na svět přivedl Peter Liepa. Tehdy ještě poměrně neznámý autor byl členem společnosti First Star Software. Pamětníci si možná vzpomenou, že právě tato společnost stála za vznikem třídílné série Spy vs. Spy, kterou já osobně považuji za jednu z nejpovedenějších, co kdy spatřila světlo světa. Jednalo se o virtuální zpracování známého kresleného seriálu a samotný princip byl velmi jednoduchý. Na obrazovce, jež byla vodorovně rozdělena formou splitscreenu, se objevili dva zlodějíčkové a jejich úkolem bylo posbírat předem daný počet předmětů. Ten, komu se to podařilo dříve, ještě ale neměl zdaleka vyhráno, neboť musel opustit danou lokalitu připraveným dopravním prostředkem. Zábava byla zaručena, série byla vcelku úspěšná a společnost First Star Software si tak zakládala na pěknou budoucnost.












Vraťme se ale k dnešnímu tématu. Jak jsem již zmiňoval, většina z vás o legendárním počinu Petera Liepi slyšela, přesto je slušností si na několika následujících připomenout jeho princip, který byl vskutku velmi prostý. Hráč ovládal postavičku mužského pohlaví jménem Rockford, s nímž se nacházel v labyrintu, kde o diamanty, kameny a nepřátele rozhodně nebyla nouze. Vaším úkolem bylo posbírat tyto diamanty a otevřít si tak průchod do dalšího levelu, kde jste museli své snažení a místy i umění zopakovat. Bohužel nic nebylo tak snadné, jak to možná na první pohled vypadalo nebo dokonce i vypadá. Cestu k těmto diamantům jste si postupně museli prokopat, což by tak nevadilo, jen kdyby mnohdy cestu nekřížili nepřátele, kteří sice svým „vzhledem“ připomínali neškodné kreatůrky, ale rozhodně stačil jen letmý dotek a automaticky restart daného levelu byl na spadnutí. Mám-li některé z těchto protivníků jmenovat, pak bych nerad opomněl na motýlky a hlavně na takové zvláštní blikající čtverečky, jež vás na každém vašem kroku pronásledovali. Dalším problémem byli již zmiňované kameny nebo lépe řečeno balvany. Stačilo kolem nich zprůchodnit cestu a měl-li takovýto balvan dostatek místa kolem sebe, pak rázem začal padat do nově vzniklého průchodu a vše živé bral bohužel s sebou. Pokud jste se v jeho dráze nacházeli vy nebo nepřítel, měli jste smůlu a opět bez problému nastal smutný restart levelu. V pozdějších fázích hry pak přibyly další překážky, jako láva či voda, která uvolněný prostor zaplavovala a vám se tak opět znepříjemnil život. Vy jste se ale v žádném případě nesměli vzdát a za každou cenu jste museli pokračovat dále a dostat se tak co nejdále to bylo jen možné. Levelů bylo dostatek, takže o zábavu na dlouhé týdny jste měli postaráno. A právě možná tohle stálo za úspěchem. Na trhu byly přitom pevně uhnízděné legendy jako Manic Miner či třeba Jet Set Willy a dosáhnout v této době úspěchu skutečně nebylo vůbec jednoduché. Peteru Liepovi se to ale podařilo a na tento úspěch se rozhodl navázat a k původnímu dílu, který vyšel na Commodore C64 vytvořil několik oficiálních pokračování, kde přibylo několik zajímavých možností, zejména si hráči mohli vytvářet vlastní úrovně, což spousta z nich ocenila.


Úspěchu si samozřejmě všimlo spousta jiných autorů a stejně jako u ostatních slavných titulů se snažili tento úspěch využít a vytvořili tak nespočet podobných titulů, které kromě PC zdobily i další platformy a hry z toho žánru se rázem stali jedny z nejhranějších. Bylo i několik pokusů o 3D zpracování, ale šlo to skutečně nazvat jen pokusy, neboť hratelnost byla nulová a vůbec nic nemohla nabídnout. Klonů, remaků a prostě podobných počinů bylo již skutečně tolik, že pokud chce autor v dnešní době s nimi uspět, musí do hry vložit něco svého, co se ještě nikdy předtím v těchto hrách neobjevilo. Jak to například nedávno udělala společnost Phenomedia AG se svým Hankem XS. My jsme pro vás se ale rozhodli vyhledat pět her, jejichž tvůrci si rovněž vzali původní námět k srdci a vytvořili velmi podobné hříčky, které ale oproti jiným nabídly něco, co stálo za hřích! Ještě něž se pustím dále, rád bych dodal, že kliknete-li na název jedné z her, automaticky se vám daný titul nabídne ke stažení. Vše podstatné jsme myslím již řekli, proto nám dovolte, abychom vám jednotlivé kousky připomenuli.









City minning


Začali bych tímto německým počinem, kde hrdinou je sympatický týpek, který se ocitá ve velmi zajímavých prostředích. Své putování začíná v ledovém království, odkud se může přesunout na Klondike, New Yorku či na Mars a zaručujeme vám, že o spoustu dobrodružství nebude nouze. Hrdina má rád peníze, proto budete sbírat převážně tyhle předměty. Vaší pozornosti ale dále nesmí uniknout kreditní karty či různé klíče, s nimiž si někdy můžete otevřít únikové dveře a dostat se tak do dalšího levelu, kterých je připraveno celkem dost. Výhodou také je, že v jednotlivá prostředí můžete měnit dle libosti. K dispozici je i přehledný editor, avšak celkové zpracování je spíše průměrné. Přesto tenhle počin má ale něco do sebe a byla by škoda se o něm nezmínit. Několik málo informací naleznete i v původní recenzi.


Hafík


Jak mnozí již z názvu vyčtou, půjde o český počin, kde hlavní roli obsadil velmi sympatický čtyřnohý hrdina, který se pustil do velkého světa, kde o spoustu záludných nástrah rozhodně nebude nouze. Hru Hafík vytvořil jistý Marek Mojzík a ačkoliv tahle gameska má trochu složitější interface, nabízí toho hráčům poměrně hodně. Není tak vůbec žádný problém vytvořit si vlastní záznam, či dokonce úroveň. Autor také vytvořil webové stránky, zabývající se právě tímto počinem, na nichž bohužel již dlouho nedošlo k žádné aktualizaci, což ale nemění nic na tom, že se jedná o velmi dobrou hru, která, i přes poměrně vysokou obtížnost, za zkoušku rozhodně stojí. Pro zájemce je samozřejmě k dispozici i původnírecenze.


HamsterJam


Když může být hrdinou pes, proč by nemohl býti hrdinou křeček? Možná tohle si řekli tvůrci z týmu Ovine by Design, kteří mimo této hry, přivedli na svět i výborný Imogen. Vraťme se ale k HamsterJam, kde se vžíváte do role sympatického křečka Snifflese a prožíváte řadu dobrodružství. Tím úplně nejlepším na téhle gamesce je ale vizuální stránka, která dotváří tu správnou atmosféru a hráč se tak může soustředit na hraní jednotlivých levelů, které v celkovém součtu dávají číslici dvacet. Obtížnost je tradičně vyšší, ale rozhodně to lze překousnout. Jakožto křeček máte k dispozici nové možnosti a na své si tedy přijde téměř každý. Více se samozřejmě můžete opět dočíst v naší recenzi ;).











Supaplex


Staré dobré hry se vracejí. Tak asi takhle nějak bych charakterizoval následující počin, který je s námi již velmi dlouho a mnozí z vás se s ním jistě setkali ještě v dobách „třiosmšestek“, což je již přeci jen nějaký ten pátek. Freeware licenci to získalo ale až mnohem později a skutečně by bylo hříchem tuto hru nemít zařazenou v archívu. Staří se sice podepsalo na vizuální stránce, přesto to vůbec nevadí, neboť hratelnost je opravdu výborná a hráč si tak může prověřit svůj důvtip ve více než 100 levelech, kde vás nepřátelé rozhodně šetřit nehodlají. Rád bych zmínil i jednu zajímavost a to, že i následující počin se dočkal 3D zpracování, který ovšem ještě nikdo díky trochu obtížné orientaci nedohrál. Roli hrdiny si na svá bedra vzal sympatický pomeranč a rozhodně vám tento počin doporučujeme. Více se ale opět můžete dočíst v naší recenzi!


RoX


Na závěr vám chceme připomenout to nejlepší, co podle nás v této kategorii lze najít. Tento počin má na svědomí tým, říkající si Safrosoft, který se na něm skutečně vyřádil. Obsahuje tak opravdu skvělou vizuální stránku, ještě lepší ozvučení a samozřejmě i geniální hratelnost. K dispozici je samozřejmě dostatek úrovní, takže na své si přijdou opravdu všichni. Velikost archívu je oproti předešlým titulům sice trochu větší, ale rozhodně nejde o nějak závratné číslo. Máte-li tento žánr rádi a nemáte-li tenhle počin ve své sbírce, pak rozhodně stahujte! Vyjma výše popsaných věcí, jsou k dispozici i zajímaví nepřátelé, jenž vás rozhodně nenechají ani na minutu klidnými. Někoho možná překvapí místy trochu vyšší obtížnost, ale rozhodně nejde o nic závažného, neboť originalita vám vše bez problému vynahradí. Na závěr vám zde opět přikládáme odkaz na původní recenzi!


Tak a to by bylo pro dnešek vše. Klonů legendárního Boulder Dashe je samozřejmě mnohem více, ale ne všechny dosahují kvalit výše popsaných. Originál samozřejmě nikdo nepřekoná a Peter Liepa může být na sebe a na svůj původní tým právem hrdý. Do budoucna chystáme další podobné články, takže čtenářům, kterým se to líbilo, slibujeme, že se mají skutečně na co těšit ;).




artman

autor
/ artman

Publikováno: 26.06.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Triple T | 03.04.06 v 18:31

imo chybi Rocks 'n' Diamonds, ne nadarmo od vas dostali 96%: http://www.freegame.cz/game.php?id=1831
Je to (afaik jedina realna) alternativa k RoX pro ty, kteri chteji obmeny v gameplay (RoX je bohuzel staticka hra, ktera se uz dloouho nevyviji) a staci jim klasicka hratelnost (nevim jak vam, ale mi pripadala v RoX tak nejak enhanced) a grafika.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce